Eşti liber Căpitane Şerbănescu…

                            Eşti liber Căpitane Şerbănescu…

        Despre eroismul asului aviaţiei române de vânătoare – căpitanul  aviator Alexandru Şerbănescu – într-o prestigioasă revistă de aviaţie era consemnat un dureros de real dialog dintre pilotul de vânătoare veteran de război Ion Dobran şi scriitorul Cornel Marandiuc – cel care a spart tiparele pre-decembriste cu “Inimi cât să cuprindă Cerul Patriei” – o curajoasă carte de istorisire a faptelor aviaţiei României altfel decât numai şi numai pe frontul de vest.  La începutul anilor ’90 domnul Ion Dobran era pe drept cuvânt foarte mâhnit că aviatorul Alexandru Şerbănescu este puţin cunoscut generaţiilor române de după război şi sublinia cum alte ţări, naţiuni, aviaţii şi istorici nu contenesc în a-şi elogia, pomeni şi explica eroii lor aviatori. Cornel Marandiuc, împărtăşind întristarea veteranului  de război ,aviator Ion Dobran, într-un ipotetic dialog cu Şerbănescu a spus: “Eşti liber astăzi Căpitane Şerbănescu, poţi să păşeşti pe străzile Bucureştilor şi ale ţării, dar eşti un necunoscut. Este prea târziu să te mai prezentăm; nu prea mai avem cui” şi cu o notă de optimism de circumstanţă, Marandiuc a încheiat aşa: “… uite că o facem totuşi, poate cine ştie…”

       Mâna timpului cu ucenicii săi apa, vântul şi vremurile a făcut posibilă apariţia unor oameni care nu au admis că nu se poate. Ideile şi gândurile acestor oameni, cu dragoste pentru aviaţie şi istoria ei adevărată –au fost sculptate în chip de “ Izbânda lui Şerbănescu” spre ştiinţa generaţiei actuale şi a celor ce va să vie, spre păstrarea în demnitate şi onor a Eroului, a camarazilor săi, pentru redeşteptarea sentimentului pur de mândrie naţională.  În anul în care se împlinesc 100 de ani de la naşterea celui care avea să devină asul aşilor aviaţiei de vânătoare româneşti al celui de-al Doilea Război Mondial, iată că au loc  complexe acţiuni generate, organizate şi susţinute de cei care vor să se poată.

     La data de 13 februarie 2012 au fost organizate la Muzeul Naţional al Aviaţiei o serie de activităţi ce au aniversat 68 de ani de la trecerea vestitului Grup 9 Vânătoare sub comanda căpitanului aviator Alexandru Şerbănescu şi s-au constituit într-un debut al seriei de activităţi consacrate   Centenarului Alexandru Şerbănescu.

       Repere şi modele – o temă cu profunzime istorică  generată de  Fundaţia „Erou Cpt.Av.Alexandru Şerbănescu” şi susţinută la data de 28 martie 2012 la  Şcoala nr.178 din cartierul Pajurei. Şcoală  aparţine selectului Club al Şcolilor cu Nume de Aviatori din România pentru că în urmă cu doi ani la Cercul Militar Naţional în cadrul Fundaţiei Av. Şerbănescu, într-o admosferă de sărbătoare dedicată celor care au contribuit la zidirea temeliei istoriei aviaţiei, şcoala a fost botezată onorific “General aviator Ion Dobran”. Doamna ing.prof.Mimoza Maria Vulcu este directorul acestei şcoli numită generic – ŞCOALA DE ZBOR ÎNALT- din cartierul Pajurei – miraculoasa pasăre – figură simbolică, semn convenţional distinctiv al vitejiei şi eroismului.La Şcoala cu Clasele I-VIII nr. 178 “ General av.Ion Dobran” Bucureşti au avut loc de-a lungul timpului numeroase activităţi educaţionale extracurriculare printre care şi Ediţia a V-a  a programului educativ “Cinstire eroilor aviatori-Aviaţia trecut,prezent şi viitor “ 2010.

    Repere şi modele , o acţiune menită a da vibraţie măreţiei sentimentului naţional şi sărbătoriri  Centenarului Învăţământului  Aeronautic Militar – 1 aprilie 1912- 1 aprilie 2012” şi omagierea Căpitanului aviator Alexandru Şerbănescu, Centenar 1912-2012.

   Minunaţii elevi ai şcolii sub îndrumarea cadrelor didactice şi într-o excelentă colaborare cu Fundaţia “Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu” au reuşit o emoţionantă manifestare omagială.Toţi invitaţii au fost marcaţi de emoţia reîntoarcerii într-o şcoală, după foarte mulţi ani. Era nostalgia timpului petrecut printre bănci, cărţi şi caiete, între un extemporal, o teză şi o mult-aşteptată vacanţă. Panourile dispuse pe pereţii coridoarelor şcolii sunt consacrate istoriei miracolului aviatic şi implicării Măriei Sale Omul. Simpla prezentare a titlurilor marilor fotomontaje este o provocare educaţional-constructivă şi iată: “Aviaţia, trecut, prezent şi viitor” cu textul unui discurs adresat ”Zburătorului făuritor de istorie Ion Dobran” şi un alt articol intitulat “Aviaţia la ea acasă” scris sub puternica impresie a vizitei făcută de cadrele didactice ale şcolii la Baza 95 Aeriană “Alexandru Şerbănescu” de la Bacău în luna mai 2009.                                             Un alt amplu fotomontaj intitulat “Şoimii Grupului Şerbănescu” alături de unul intitulat “Am visat aripi şi mi le-am trăit” consacrat patronului spiritual al şcolii – generalul aviator Ion Dobran. Un alt titlu de fotomontaj remarcat a fost “File din Epopeea Aviaţiei Române.

       În sala de festivităţi a şcolii, individualizată prin înscrisul ”Am steaua mea spre care vreau mereu să zbor” dotată cu aparatura electrono-optică necesară momentului pentru vizualizarea  filmelor documentare despre Şcoala de Învăţământ de la Boboc şi panourilor referitoare la personalitatea Eroului Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu. La începerea activităţii, fiecare invitat a fost prezentat de către doamna director Mimoza Maria Vulcu, în aplauzele elevilor. Succesiunea de poezii şi lecturi cu tematică istorică şi aeronautică prezentată de elevi şi răsplătită cu recunoscătoare aplauze a fost continuată cu un deosebit montaj documentar vizualizat pe un display de mari dimensiuni. Sceneta realizată de elevii competent instruiţi de profesoara de istorie, doamna Constanţa Alexandru şi de profesoara de română , doamna Carmen Mihaela Bărbuţoiu, a avut ca temă drama familiei ostaşului patriot care la comanda generalului Ion Antonescu – “Vă ordon treceţi Prutul!” – a plecat în Războiul Sfânt de Eliberare a Basarabiei ţinut românesc răpit prin forţă în iunie 1940. Interpretarea cu adevărat convingătoare a artiştilor-elevi a obligat invitaţii la folosirea intensivă a batistelor pentru ştergerea lacrimilor fară voie apărute în ochii lor.

        Din partea elevilor – protagonişti,  prin vocea deosebit de plăcută şi ţinuta demnă a elevei din clasa a VIII-a,Stoian Anca Maria,au fost adresate preşedintelui Fundaţiei “Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu”,  considerentele  Şcolii nr.178 pentru implicarea la toate acţiunile consacrate cunoaşterii istoriei aviaţiei,promovarea valorilor şi păstrarea nealterată ca repere şi modele.

   Momentul prilejuit de sărbătorirea  “Centenarului Şerbănescu”   a evidenţiat paşii semnificativi realizaţi de fundaţia aviator Şerbănescu prin membrii activi ai organizaţiei, spre informarea şi dezvoltarea cunoştinţelor despre istoria aeronauticii aşa cum a fost ea.Cunoscuta artistă Doina Ghiţescu a încântat pe cei prezenţi cu patosul unor versuri cu multiple valenţe patriotice, pline de respect pentru valorile înaintaşilor nostri şi a evidenţiat rolul important al directorului şcolii, Mimoza Maria Vulcu şi al preşedintelui fundaţiei, Eleonora Arbănaş, în desfăşurarea şi împlinirea actului istoric, cultural şi artistic ce tocmai s-a desfăşurat în instituţia de învăţământ. Cu incontestabilă competenţă, domnul profesor universitar dr. Valeriu Avram,istoric de aviaţie, a expus o veritabilă lecţie de Istorie a Aeronauticii României consacrată “Centenarului Învăţământului  Aeronautic Militar – 1 Aprilie 1912” şi “Centenarului Şerbănescu” – eroul aviator, as al aviaţiei române de vânătoare în Cel de al Doilea Război Mondial. Mesajul Şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, general-maior dr. Cârnu Fănică, a fost prezentat în alese cuvinte ca o paşnică şi dorită radiaţie penetrantă – de către domnul comandor Remus Florincă secondat de mai tinerii aviatori de la Flotila 90 Transport Aerian Otopeni.Aplauzele asistenţei, elevi, cadre didactice,reprezentant D.G.A.S.P.C. d-na Diana Chiţu, aviatori în activitate sau în rezervă/retragere,  au confirmat recunoaşterea intrinsecă a meritelor instituţiei de învăţământ şi a oneştilor militari care din poziţii decizionale au făcut ceea ce era trebuitor pentru ca tradiţia militară să-şi împlinească menirea iar Centenarului Alexandru Şerbănescu, cu totalitatea manifestărilor pe care le incumbă,  să-i fie acordată onoarea care se cuvine.

    Ca o sinteză a trăirilor sale, doamna Anca Manu a spus: ”Nostalgia timpului trecut îmi este determinată de contactul cu această generaţie atât de pură, de emotivă, în sensul de copii sensibili, de copii motivaţi, de copii profunzi, de copii…patrioţi. Mi-a mers la suflet cuvintele lor, emoţia lor sinceră şi adevărată, măreţia lor. Am simţit  că fac parte dintr-un moment unic şi istoric. M-am bucurat să văd astfel de dascăli care ştiu să sădească în sufletele plăpânde ale copiilor acea vibraţie care face ca totul să fie mai  frumos, mai pur, mai adevărat – chiar şi în această lume lipsită de calitatea de recunoaştere a valorilor autentice. A fost o zi frumoasă, o zi minunată, o zi pe care nu o voi uita prea curând – poate niciodată”.                  

    Cuvântul final a aparţinut marelui suflet întruchipat în persoana  profesorului de istorie Constanţa Alexandru, tenace, creator şi înfăptuitor de adevărate lecţii de istorie,acţiuni cu înalt simţ patriotic, atât de necesare nouă, românilor anului 2012.

     Şcoala cu Clasele I-VIII nr. 178 “ General av.Ion Dobran” Bucureşti este unică prin Înaltul Zbor pentru că are steaua ei spre care vrea mereu să zboare.Toate acestea întruchipează în cel mai real şi sincer mod dorinţa de cunoaştere din care rezultă actul educaţional complet:calitate-performanţă-onoare-mândrie-respect. 

    Acea doză de neîncredere a scriitorului Cornel Marandiuc  care spunea cândva: “Eşti liber Căpitane Şerbănescu, dar eşti un necunoscut!”  s-a  dovedit a fi expresia unui moment de pesimism al scriitorului.Iată că în România există acei oameni de incontestabilă valoare, care ştiu că  se poate dacă vrei şi care n-au lăsat pierdut un Nume de Erou Naţional, aviatorul Alexandru Şerbănescu.Ceea ce au făcut şi cele ce sunt convins că vor mai face sunt cutezanţele sincere ale tuturor celor implicaţi spre cunoaşterea faptelor istorice reale  şi  justifică cu prisosinţă scrierea cuvântului “om şi onoare ” cu “O” mare.

    Eu,Puiu Vulpoiu   

Onorat că fac parte din colectivul fundaţiei.

                                                                                                        Ploieşti 31.03.2012

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Activitati, Articole și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Eşti liber Căpitane Şerbănescu…

 1. daniel zice:

  PRIMA OARA AM CITIT DESPRE ACEST EROU IN CARTEA D-LUI DOBRAN-INIMI CAT SA CUPRINDA CERUL PATRIEI,undeva prin anii 1991-92,dar cu adevarat l-am descoperit ,ca sa zic asa ,CA OM DE EXCEPTIE ,VALOARE CARE ASTAZI ESTE RARISIMA IN ROMANIA, ABIA PRIN 2002-2003 CAND AM CITIT IN DOSARELE ISTORIEI -ION CRISTOIU ,UN ARTICOL CARE M-A UMPLUT DE LACRIMI SI EMOTIE. Ca fost militar in termen -sergent ,in fostul tul regiment 59 de eaviatie si vanatoare MIHAIL KOGALNICEANU,acum baza militara nato,si foarte legat de fenomenul aviatie si aviatori militari in special,am devorat articolul ,si nu o data,cu evacuarea in plina bezna a aerodromului din karpovka,lucrul care i-a socat pe germani ,acestia stiind ca MESSERSCHMIT-urile nu zburau noapte ,nu aveau aparatura de orientare pe tinp de noapte,dar asa cum a scris si autorul articolului,citez din memorie,..-avioanele germane erau conduse de asi ai aerului si au ajuns `pe celelate aerodromuri in conditii bune..VA MULTUMESC PT CREAREA ACESTEI FUNDATII ,CHIAR DACA AM AFLAT ASTA ABIA ACUM, VA MULTUMESC CA NU LASATI MEMORIA UNUI OM ,despre care am avut ghinionul sa aflu atat de tarziu ,faptele sale, si promit ca atunci cand voi veni in tara imi fac timp si din curiozitate dar si din respect pt acest OM,dar si pt istoria aviatiei romane,si voi cauta mormantul acest temerar in cimitirul ghencea militar ,ca aici am citit ca acici se odihnesc ramasitele pamintesti ale celui care a fost cpt,aviator EROU ALEX SERBANESCU….cu multa stima si respect PETCU DANIEL LORENZO-MADRID

  • Fundatia Aviator Alexandru Serbanescu zice:

   Domnule Daniel ,
   Vă mulţumesc foarte mult pentru mesajul dumneavoastră plin de vibraţie şi respect pentru valorile neamului. Niciodată nu-i târziu pentru cunoaştere , important este că sunteţi interesat de valorile şi eroii neamului precum este şi Căpitanul aviator Alexandru (Alecu )Şerbănescu. Doresc să vă spun că la mormântul său din Bucureşti,Cimitirul Militar Ghencea , în fiecare an la 18 august este comemorarea acestui mare erou naţional , care a rămas în registrul istoric un simbol al aviaţiei de vânătoare româneşti. Aviatorul Ion Dobran nu a lipsit niciodată în ultimii 60 de ani, în data de 18 august, de la mormântul comandatului său.
   Referitor la cartea „Inimi cât să cuprindă cerul patriei ” a fost şi rămâne o lucrare emblematică a scriitorului Cornel Marandiuc mai ales pentru că a apărut înainte de 1989.
   Domnul Dobran este autorul cărţii „Jurnalul locotenentului Dobran ” apărută în 1998 iar Prof.univ.dr. Valeriu Avram este autorul volumului omagial „Căpitanul aviator Alexandru Şerbănescu Asul Cerului ” apărut în 2012 cu prilejul Centenarului Alexandru Şerbănescu.
   Tot respectul pentru dumneavoastră care, deşi sunteţi departe de ţară, aveţi o inimă de patriot român.
   Vă doresc numai bine,
   E.Arbănaş

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s