Pentru onoarea aripilor româneşti

Domnul comandor… să amâie consecinţele până la terminarea acestei epopei   ( pagina de istorie în contextul  Expo – Centenar Alexandru Şerbănescu)

   Viaţa acestui mare aviator Alexandru Şerbănescu n-a fost deloc uşoară. A învins cele mai multe din încercările dure şi obstacolele întâlnite cu o motivaţie întemeiată atât pe uimitorul curaj, ambiţie şi talent pentru zbor,cât şi pe o tenacitate şi inteligenţă ieşite din comun; a reuşit să biruiască obstacolele cu proverbiala lui înflăcărare şi spirit de dreptate, cu dorinţa de a se perfecţiona continuu în arta pilotajului, de a sfida noi provocări, de a răzbate în cele mai grele încercări, pentru gloria Aripilor româneşti. În acelaşi timp, a fost un om generos, având grijă de toţi cei de lângă el, acordând multă atenţie camarazilor săi, fiind o adevărată oază de lumină pentru aceştia. De altfel, marea majoritate a timpul şi-o petrecea în unitate alături de colegi, pentru că aşa îi considera pe subordonaţii săi-colegi, camarazi. A avut o mare experienţă de viaţă, nu era îngânfat, şi n-a acceptat niciodată să trăiască la umbra realizărilor. Căuta să se perfecţioneze continuu în arta zborului şi a conducerii unei mari unităţi de aviaţie. Structura lui sufletească de mare iubitor de zbor şi de oameni, l-au făcut să creadă cu tărie că niciun sacrificiu nu era prea mare atunci când lupta pentru intersele ţării. A fost un om de o mare moralitate, un zburător dârz, care n-a cedat presiunilor de tot felul. El a trăit într-o lume deosebită, a luptătorilor, cu legile şi cu viaţa ei-lume care dintr-o dată se pulveriza-, şi de care, indiferent de hidolşeniile sale,cei care se obişnuiseră cu ea se desfăceau greu, aproape cu durere. Pentru  Alexandru Şerbănescu virtuţile militare, simţul onoarei şi al datoriei de om şi patriot, nu făceau obiectul nici-unui fel de tranzacţii. Excelent pilot de vânătoare, abil şi eficient, a fost profund conştient de rosturile sale şi atunci, în acele momente de mare primejdie pentru noi românii. S-a bătut pentru ţară, deşi  învinsă şi oprimată până la urmă. Era conştient în 1944 că războiul din Est era pierdut,dar şi-a făcut datoria până în ultima clipă a vieţii, şi-a respectat jurământul şi onoarea de ofiţer al Aviaţiei Regale Române.

   Să-şi pună întrebarea  cei care se pretind unici cunoscători-profesionişti în propaganda(lor) şi istoria aeronauticii  : ce s-ar fi scris în pagina de istorie a zilei de 18 august 1944  dacă „ cei 13 zburători ai Gr.9 Vt.” nu s-ar fi înălţat pe cerul patriei? Vă interesează ?

 Cpt.av. Alexandru Şerbănescu  a salvat onoarea aviaţiei în acea zi a acelui august 1944, fatidic pentru el dar şi pentru ţară. Supus presiunilor  de tot felul şi  nedreptelor  acuze ale  generalului «  de aţă » Gh.Vasiliu rostogolite mizerabil la adresa grupului în ziua de 17 august 1944, precum şi ale altui comandant care i-a cerut căpitanului av. Alexandru Şerbănescu să decoleze la alarmă, dar să nu angajeze luptă  cu inamicul, toate acestea au fost de neacceptat pentru  comandantul Grupului 9 Vânătoare. Această idee l-a afectat nespus de mult pe asul aviaţiei noastre. Ţinea prea mult la onoarea sa de ofiţer aviator şi nu admitea compromisiuri  şi fuga din faţa inamicului.                                                                 Asul cerului românesc, căpitanul av. Alexandru Şerbănescu a primit reproşuri din partea comandantul Gh.Vasiliu, în mod special, despre ,, ineficienţa mult lăudaţilor săi piloţi, numindu-i laşi. Trebuie să  se ştie că ceea ce afirma cu tărie « generalul de aţă»  Gh. Vasiliu, era o mizerie. Călca în picioare mormintele eroilor aviatori căzuţi la datorie . Afirma aceste cuvinte ucigătoare el,care nu fusese niciodată la manşa unui avion de vânătoare sau de bombardament. Obez de desfrâu  şi de somnul  ignoranţei, rostogolea mizerii din străfundul  gândirii sale  întinând frumoasa uniformă a aviaţiei naţionale. Habar nu avea ceea ce se întâmpla pe cerul chinuitei Românii atacată de două uragane aeriene : aviaţiile colosale ale S.U.A şi U.R.S.S.      Caricatura de Vasiliu , trăia în altă dimensiune.

    În dimineaţa zilei de 18 august 1944 pe aerodromul Tecuci, poziţia asului aviaţiei naţionale, căpitanul av. Alexandru Şerbănescu,în faţa camarazilor săi, a fost următoarea :

  ,,  Domnilor aţi auzit ordinul şi ca militari suntem datori a ne supune. Deci, în calitate de comandant vă ordon să executaţi ordinele întocmai… eu personal mă înscriu în insubordonare şi declar în faţa domnului comandor… că nu execut acest ordin, acceptând să suport orice consecinţe ! Rog însă pe domnul comandor… să amâie consecinţele până la terminarea acestei epopei. Nu înţeleg ca un inamic,oricât de mare şi puternic ar fi, să intre în ţara mea ca-n sat fără câini şi s-o pustiiască. Ordinul ne absolvă de legea marţială,recomandându-ne să fugim din faţa inamicului. Recunosc  şi mă înclin în faţa bunelor intenţii şi a legitimităţii lui absolute şi pentru aceasta,în numele meu şi al dumneavostră, mulţumim domnului Ministru. Dar, eu voi continua să lupt, de va fi nevoie singur, până când sau cad, sau nu se va putea spune că în România n-a ieşit nici un român în faţa americanilor, chiar dacă pierdem bătălia …’’

 Căpitanul aviator Alexandru Şerbănescu a fost şi rămâne un simbol, exemplu concret şi pragmatic de as al aviaţiei noastre,un dârz zburător,un stăpân pe sine şi pe situaţii limită. A fost un ofiţer model, ambiţios cu un caracter puternic,devenit prin talent, multă perseverenţă şi tenacitate un mare profesionist al luptei aeriene.A avut un singur scop în viaţă: să zboare şi să-şi apere Ţara. Şi a reuşit cu brio, dar cu preţul vieţii,devenind astfel martirul naţiunii române şi martirii nu mor ca să fie plânşi, ci mor pentru Învierea noastră. Viaţa şi faptele de arme ale căpitanului aviator Alexandru Şerbănescu rămân un exemplu de sinceritate şi măreţie dintre cele mai grăitoare. Şi nu este puţin…

 Arb.

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s