Elevii aviatorului Mihail Pantazi

Monumentul de la Michałowice ridicat în urmă cu 75 de ani

Localitatea Michałowice situată în sud-vestul Poloniei,Voievodatul Silezia de Jos, este locul unde la 7 noiembrie 1936 avionul PZL 30 Żubr ( Zimbru) s-a prăbuşit având la bord un echipaj polono-român format din aviatorii JERZY RZEWNICKI, JERZY SZRAER, MIHAIL PANTAZI şi ROMAN POPESCU.În anul 1937 în memoria celor patru aviatori a fost ridicat un monument, o veritabilă lucrare de artă care a fost executată de elevii Liceului Industrial Carol al II-lea Bucureşti – liceu la care, până în anul morţii sale – Mihail Pantazi a predat cursul tehnic de motoare. Dezvelirea monumentului a avut loc la Michałowice-Warszawa  în noiembrie 1938. Stăzile din imediata vecinătate a monumentului au fost denumite  “României” şi “Aviației”. Spre onoarea lor, oficialităţile poloneze au păstrat şi astăzi aceleaşi nume pentru cele două străzi.

Trecerea timpului şi-a pus amprenta pe aspectul acelui monument degradându-l până la paragină. Un ziarist polonez pe nume Roman Ignacy Wożniak, redactor la revista Wiadomość24, fost aviator actualmente pensionar, indignat de continua degradare a monumentului a demarat prin februarie 2011  acţiunea de cercetare punându-şi fireasca întrebare: “al cui este acest monument?” Articolul apărut în presa poloneză a atras atenţia românului Ioan Vulpoiu care a iniţiat tot ceea ce a urmat. Au fost efectuate cercetări, în Polonia de către ziaristul Roman Ignacy Wożniak şi în România de către sublocotenent (r.) paraşutist Ioan Vulpoiu, veritabil documentarist şi vorbitor de limbă poloneză. În prima parte a anului 2011 cei doi au avut o bogată corespondenţă pe această temă în urma căreia a rezultat faptul că este absolut necesar să se întâlnească chiar la monumentul de la Michałowice.  Au convenit de comun acord ca în ultima parte a  lunii august 2011 românul  Ioan Vulpoiu să efectueze o călătorie în Polonia.La 22 august 2011 Ioan Vulpoiu, sublocotenent paraşutist provenit din corpul maiştrilor militari,  a plecat spre Polonia, direcţia Bucureşti-Varşovia – Michałowice.

În curtea Monumentului de la Michałowice, situat la intersecţia străzilor Aviaţiei şi României, graţie ziaristului aviator Roman Ignacy Wożniak şi paraşutistului Ioan Vulpoiu şi-au dat întâlnire reprezentantul Parlamentului Poloniei – doamna deputat Barbara Czaplicka, reprezentantul Ambasadei României – doamna Alexandra Nica-Zdaniuk şi reprezentanţi ai unor asociaţii poloneze. La faţa locului s-a pus problema restaurării monumentului. Asociaţia Tehnicienilor de Aviaţie din Polonia este cea care a susţinut necesitatea recondiţionării monumentului graţie impulsionării diplomatice a celor doi temerari (Roman Ignacy Wożniak şi Ioan Vulpoiu). Pentru restaurarea monumentului au fost atrase mai multe organizaţii şi asociaţii de aviatori din Polonia. A fost decisă finanţarea, termenele şi atribuţiunile generale pentru  refacerea monumentului. În intervalul august-noiembrie 2011 s-a muncit  la tot ceea ce trebuia să fie făcut astfel încât la 7 Noiembrie 2011 a avut loc Solemnitatea Re-Dezvelirii Monumentului, un pios omagiu adus aviatorilor  români şi polonezi căzuţi în acel loc în urmă cu 75 de ani. Întreaga solemnitate a fost organizată exclusiv de partea poloneză.

Pentru ca  evenimentul deosebit să se producă  la 7 noiembrie 2011 , sublocotenentului Ioan Vulpoiu ( din partea română) a alocat timp pentru cercetare – documentare, a  suportat din banii personali costurile deplasării la faţa locului,a avut capacitatea intelectuală de a prezenta în limba poloneză istoricul acelui accident aviatic petrecut la 7 noiembrie 1936 şi diplomaţia de a sugera părţii poloneze că după 75 de ani ar fi oarecum datoria lor de a restaura monumentul ridicat în anul 1937 de români în memoria aviatorilor JERZY RZEWNICKI, JERZY SZRAER, MIHAIL PANTAZI şi ROMAN POPESCU.

Totala disponibilitate a doamnei BARBARA CZAPLICKA membru al Seimului Republicii Polone, a oficialităţilor locale precum şi a Forțelor Aeriene Polone  a readus  în memoria colectivă numele celor patru aviatori. Totuşi, trebuie spus că esențială rămâne contribuţia redactorului-aviator Roman Wożniak şi munca de documentare a sublocotenentului(r.) paraşutist Ioan Vulpoiu fără de care în localitatea Michałowice ziua 7 noiembrie ar fi trecut neobservată  iar monumentul ar fi fost şi astăzi în paragină.

 Arb.

 

 

 

 

 

 

Monument –  august  2011

 

 

 

 

 

Monumentul după restaurare

                                                           Embraer 170 SP-LDE -liniile LOT

Notă

Informaţiile,articolele şi imaginile sunt supuse dreptului de autor. Acestea  pot fi preluate sau utilizate  integral sau parţial cu obligaţia de a fi menţionată  sursa, respectiv :

fundatiaserbanescu.wordpress.com

 

 

 

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s