Ion Dobran la aniversare

Purtător de stindard al aviaţiei de vânătoare

Generalul  aviator Ion Dobran s-a născut pe 5 februarie în urmă cu 94 de ani,  în comuna Văleni-Podgoria, judeţul Argeş unde a făcut primele clase. La Bucureşti  a terminat ultimele două clase de şcoală primară undeva pe Calea Griviţei. Încă de pe atunci  avea o pasiune dominantă pentru mecanică. Parinţii  săi au vazut în domnia sa  un copil neastâmpărat şi ca să îl disciplineze  l-au lămurit că Liceul Militar din Targu Mures ar fi cel mai potrivit. Ştiţi ce le-a spus neastâmpăratul copil Ion Dobran? „Mă învoiesc să merg acolo numai dacă, după terminarea liceului mă lăsaţi să mă fac aviator”. Şi, s-a făcut aviator urmând Şcoala de ofiţeri de aviaţie de la Cotroceni, apoi  Şcoala de pregatire la Ghimbav unde a ales aviaţia de vânătoare .

Pe front a luptat de-a lungul a 340 de misiuni la inamic şi a avut 74  lupte aeriene , 10 victorii omologate, 3 probabile şi una la sol.  A fost citat de două ori prin Ordine de Zi ale Corpului 1 Aerian Român pentru „spiritul de sacrificiu, curajul şi deosebita pricepere dovedite în luptele aeriene. A primit decoraţiile „Virtutea Aeronautică”, „Coroana României”, „Steaua României”. Locotenentul Ion Dobran a fost martor şi participant activ la războiul aerian din cea de a doua conflagratie mondială. A parcurs toate episoadele războiului pe ambele fronturi şi toate etapele sistemului politic. A făcut parte din  Grup 7 şi 9 Vânătoare,  elita Aviaţiei Regale Române. La întoarcerea în ţară, 31 iulie 1945, de pe Frontul din Vest, aviatorii noştri nu au fost aşteptaţi de nimeni. Erau deja consideraţi paria noului sistem politic.Pentru a scăpa de represaliile  sistemului politic prosovietic  a devenit „nea Ion” la Uzina Timpuri Noi din Bucureşti .

Decenii la rând, unii istorici civili sau militari au fost obligaţi să prezinte numai  Campania din Apus, „uitând” pur si simplu că armata română a luptat trei ani pe Frontul de Răsărit şi numai 8 luni în Vest. Vidul creat de istoriografia prosovietică şi comunistă a fost administrat pe alocuri şi după 1989, unii istorici/scriitori/redactori,.. fiind loviţi în continuare de aceeaşi stranie amnezie. Astfel demnitatea ostaşilor români şi chiar demnitatea naţională a fost umbrită, ştirbită, călcată în picioare. Domnul Ion Dobran a fost ignorat multă vreme, recunoştinţa în plan public lăsându-se prea mult aşteptată. Din fericire văd lumina tiparului scrierile adevărate ale istoricilor profesionişti care fac muncă de cercetare, se  bazează pe documente  militare şi pe mărturiile oneste ale veteranilor de război. Domnul Dobran a rămas lângă noi ca purtător de stindard al aviaţiei de vânătoare şi glasul camarazilor săi pe care nu i-a uitat niciodată. Pentru noi este  un privilegiu  oferit cu  fiecare an care trece şi ne îngăduie să-l avem alături, este o onoare  să-l sărbătorim  an de an, încă o dată şi încă o dată …..să-i spunem cât de mult îl preţuim.

 DSC00738

 

DSC00722Mulţumesc tuturor celor care au participat alături de noi la aniversarea Generalului mr.(av.R.) ION DOBRAN.

Arb.

Reclame
Notă | Acest articol a fost publicat în Activitati, Galerie foto și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s