Prinţul aviator Constantin Bâzu Cantacuzino

Preambul

     Sunt multe situaţii în istorie care întâmplător sau nu indică cifra 13 ca fiind profetică.    În aviaţie putem vorbi spre exemplu despre încercuirea de la Karpovka de unde au decolat 13 avione de vânătoare fiecare cu cate una sau două persoane la bord,Tudor Greceanu fiind unul dintre cei 13, tot Greceanu a pilotat un Me 109 G nr.13. Se poate vorbi aici despre un 13 profetic având în vedere ce a pătimit marele aviator Tudor Greceanu în închisorile comuniste după terminarea războiului. Pilotul Vinca Tiberiu cu 13 victorii a avut ghinionul să fie mitraliat din greşeală de un bombardier german la …13 martie 1944. Totuşi 13 acesta nu trebuie blamat în totalitate. La Karpovka a fost un 13 de bun augur.Este drept ca a fost ajutat de ideea genială a căpitanului avitor Alexandru  Şerbănescu care a organizat ieşirea din încercuire ca un adevărat comandant dar şi  vânător de munte.

În urmă cu un an, la 13 februarie 2012, iarna dezlănţuită  a supus unui examen de voinţă  pe toţi cei care au ţinut  să participe la debutul  centenarului Alexandru Şerbănescu. A rămas ziua în care s-au împletit atributele umane cele mai profunde şi  simţămintele cele mai adevărate ale celor care au participat la  evenimentul  desfăşurat  la  Muzeul Aviaţiei. Domnul Ion Dobran, atunci mai tânăr cu un an, mi-a spus la plecare: uite, acum sunt aici amândoi..1 şi 3..!  Fiind preocupată de  viscolul năprasnic  şi de modul cum îi voi asigura transportul  domnului  Dobran, practic nu am înţeles tâlcul spuselor sale. După ce am refăcut  filmul  zilei  am realizat că domnia sa  rememora acel 13 februarie 1944 al Grupului 9 Vânătoare cu iarna grea de la Nicolaev, şi august 1944  extrapolate în prezentul pe care-l trăia după 68 de ani la Muzeul Aviaţiei când a dezvelit un altorelief cu chipul lui Şerbănescu care, alături de bustul lui Bâzu deja existent la muzeu, l-au determinat pe domnul Dobran să conchidă “uite, acum sunt aici amândoi, 1 şi 3… din nou împreună “.Prin analogie se poate aprecia că cifra  13,  deşi  prevestitoare în 18 august 1944 când Bâzu a fost al treisprezecelea zburător, peste timp acelaşi 13 îi aşează într-un spaţiu muzeal alocat aviaţiei de vânătoare. Ce ghinion mai poate fi acum? Aşadar acest 13 il putem încadra la pozitiv în relaţia Şerbănescu–Bâzu. Spuneam în urmă cu un an că voi deschide pagină cu pagină Registrul Iluştrilor Aviatori. Se întâmplă ca astăzi 13 să deschid registrul valorilor la pagina prinţului aviator Constantin (Bâzu) Cantacuzino spre a readuce în memoria colectivă câteva repere istorice.  

    Deschide şi comentează  :  O viaţă la cote maxime

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole, Pagina de istorie și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s