9 Mai 2013

9 Mai o zi cu semnificaţie importantă în istoria României

Ziua Independenţei de Stat a Romaniei

9 mai 1877 – Ziua Independenţei, începutul regalităţii noastre. Au trecut 136 de ani de cand România şi-a câştigat independenţa. În cadrul  sesiunii extraordinare a Adunării Deputaţilor,  Mihail Kogălniceanu a citit Declaraţia de Independenţă a României.Nicolae Grigorescu Atacul de la Smardan

În 1866, prinţul Carol I de Hohenzollern a depus jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor. A fost  cea mai lungă domnie din istoria ţării. România  şi-a cucerit Independenţa de stat, a devenit monarhie constituţională şi s-au pus bazele consolidării statului român modern.

În vremurile de tristă amintire ziua de 9 Mai era impusă şi sărbătorită ca Ziua Victoriei împotriva Germaniei fasciste. Erau evocaţi doar eroii sovietici şi ceva români.  Apoi, ca un act de curaj, de trezire a naţionalismului şi sentimentului antisovietic, de 9 mai era evocată doar memoria  eroilor noştri căzuţi în ţară şi pe Frontul Vest, nu şi cei căzuţi pe  Frontul din Est…  Aceştia au rămas oarecum  stocaţi la umbra tăcerii absolute la nivel oficial.Iată că în 1989  veni (cum ar spune un oltean) schimbarea de optică, viziune şi de mentalitate pe ici pe colo.Încet încet  ne-am reamintit şi de cei stocaţi undeva în străfundul istoriei.

În 2007 intrarăm şi noi în Europa  cu viză oarecum de flotant deocamdată.Privind optimist  este  bine şi-aşa.  Slavă Domnului că  suntem un popor capabil şi cu multă voinţă atunci când ne urnim.Reuşim să îndeplinim recomandări şi directive până când la  un moment dat se vor fi convins cei din familia aceasta unită şi ne vor acorda viza definitivă. Totuşi, inevitabil se pune întrebarea : unde şi cum am locuit  noi românii în Europa timp de 2000 de ani?  Doar nu la negru. Adică noi, România, suntem stat european doar din 2007! Da, poate fi vorba de această  Europă, unită, liberă  şi  modernă. Păi,fraţilor nu putem noi călătorii oriunde vrem în Europa doar cu buletinul, nu avem noi reprezentanţi la U.E., avem euro,avem carduri, avem semnul identităţii europene la maşină, avem multinaţionale, avem produse de toate felurile, avem parteneriate culturale la nivel de ICR şi, Doamne câte porţi deschise ne mai aşteaptă. Un fel de poarta raiului pe pământ unde ne puntem bucura în voie, pace şi libertate avand în bagaj respectul şi  demnitatea.
Aderarea Rom
âniei la Uniunea Europeană  reprezintă în cele din urmă o victorie politică şi împlinirea visului  popular.Acum, la ceas de sărbătoare am putea  crede că valorile româneşti  sunt   cunoscute şi respectate de familia europeană . Pe cale de logică cel puţin teoretic toate valorile ţărilor europene, adică şi ale noastre,  se  contopesc  şi devin valori europene  formând totodată o mare  familie din care cu onoare facem şi noi parte . drapel RO şi UE

Iată cum  9 Mai a devenit  să zic aşa, o trilogie a istoriei României dar cu autori diferiţi şi personaje multiple.

 9 Mai, rămâne pentru noi o triplă sărbătoare : Ziua Independenţei de Stat a Romaniei, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite şi Ziua Uniunii Europene.Modul în care a fost sărbătorită oficial acestă zi a ţinut de decizia fecărui judeţ, oraş,municipiu. Nouă nu ne rămâne decât datoria de a nu uita niciuna dintre semnificaţiile acestei importante date  de 9 Mai din calendarul istoric al României.

La Mulţi Ani Europa !

Arb.

                                                                                  /.

 9 mai la Constanţa

Şi anul acesta autorităţile locale constănţene,  pentru sărbătorirea Zilei Independenţei, Zilei Victoriei şi Zilei Europei, au organizat diverse evenimente pentru a celebra aceste momente cheie din istoria României şi a Europei deopotrivă.Miercuri , 8 mai a.c., începând cu ora 11.00, Consulul General al Federaţiei Ruse la Constanţa, domnul Mikail Reva,  a participat la ceremonialul militar şi religios  organizat de garnizoana militară Constanţa,  la Monumentul ostaşilor şi ofiţerilor sovietici dispus în   Cimitirul Central Constanţa. Reprezentanţii veteranilor de război şi ai rezerviştilor militari, după cuvântarea consulului Mikail Reva, au depus coroane de flori, alături de  diplomaţii străini şi celelate oficialităţi prezente. Începând cu ora 13.00,  s-a  participat la recepţia organizată de Consulatul  General al Federaţiei Ruse,  la restaurantul Colonade. 

Joi , 9 mai a.c.,începând cu ora 10.00, la Monumentul Independenţei, dispus pe platoul din apropierera Casei de Cultură,  Prefectura Constanţa şi garnizoana militară Constanţa au organizat un ceremonial militar şi religios dedicat celor trei evenimente.IMG_1420După oficierea serviciului religios, reprezentanţii Prefecturii, Consiliului Judeţean şi ai Primăriei,  unităţilor militare din garnizoană,  partidelor politice, organizaţiilor de revoluţionari şi asociaţiilor veteranilor de război şi ai rezerviştilor au depus coroane de flori.IMG_1444

În organizarea Primăriei Mihail Kogălniceanu şi a Centrului Administrativ, comandat de col. Viorel Ciobanu, a fost organizat un ceremonial militar şi religios la Monumentul Eroilor Regimentului 36 Infanterie. Sub conducerea col.Otto.A. Busher, un detaşament de militari americani, care desfăşoară activităţi de pregătire  la utilităţile militare din Dobrogea, au participat la acest ceremonial. Au mai fost prezenţi veterani de război şi rezervişti militari care şi-au desfăşurat activitatea în Regimentul 36 Mecanizat şi în Regimentul 57 Aviaţie Vânătoare. După depunerea coroanelor de flori, un grup de copii de la grădiniţa din localitate au prezentat un scurt  program artistic. La sala de brifing a Centrului Administrativ a avut loc o discuţie amicală între rezerviştii militari şi reprezentanţii americani.

Col.(r) Remus Macovei

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole, Diverse, Pagina de istorie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la 9 Mai 2013

  1. Danut Mocanu zice:

    GLORIE ETERNA EROILOR ROMANI CENE NE-AU LASAT O ROMANIE UNITA SI LIBERA !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s