Poate interesează

Deseori în diferite împrejurări mi-a fost dat să aud că nu mai interesează trecutul istoric, că rădăcinile noastre româneşti or fi valoroase dar globalizarea trece ca un tăvălug peste tot şi toate. Apoi, ar mai concura la demolarea identităţii noastre acel subiectivism nociv, interpretarea unor repere istorice după o melodie compusă pe un portativ absolut discreţional. Cică ar mai fi şi câte o stea pe fruntea unora cu rol de iluminare a drumului spre intersecţia unde s-ar impune să alegi fie calea adevărului istoric, oricat de zbuciumat şi tragic a fost de-a lungul timpului, sau calea poleită superficial şi fără substanţă unde de principiu caracterul lipseşte.

Pe cine mai interesează? întreaba orecum retoric un oştean prezent la o manifestare recentă. Apoi, aproape ca o revelaţie, tristă de altfel, tot domnia sa a adăugat : trebuie să se şi vrea să intereseze. Instinctiv ridic două degete ca la şcoală şi rostesc cu tărie că istoria e prima carte a unei națiuni şi că pe mine mă interesează de unde, ce şi cum , unde ne îndreptăm şi ce cale urmăm.
Tăcere, sunt uluită, poate că nu mi-a auzit rostirea, îmi zic în sinea mea. După o vreme, cât o veşnicie ardelenească, aud : măi doamnă nu înţelegi că cine se pune contra vântului eşuează şi cine nu intră în turmă flămânzeşte! Aşa este cu naţia asta romanescă. Apoi adaugă: dumneata oricum nu ai abilităţi de turmă, ce să-ţi fac dacă ai principii. Scurt şi concis omul.

Am salutat respectuos şi am plecat spre imaginara intersecţie cu dilema respectivă în suflet inoculată involuntar de un oştean trecut prin multe. Ajunsă acolo m-am trezit că pe o cale nu pot merge din cauză de principii deja reclamate de oşteanul de mai sus, iar pe cealaltă dintr-o dată nu mai întrezăream luminiţa speranţei. Ce să fac? să mă opresc, să continui, să aplic un sondaj printre cunoscuţi ori să sun un prieten. Ce credeţi că s-a întâmplat? Interesează?

Până atunci reamintesc faptul că armata este în topul încrederii românilor. Astăzi este Ziua Muzicilor Militare un prilej potrivit să trec în revistă zilele categoriilor de forţe ale armatei, ale genurilor de armă şi specialităţilor militare care sunt stabilite de MApN conform prevederilor regulamentului R.G.4 – Regulamentul onorurilor şi ceremoniilor militare.

Arb.

ZILELE CATEGORIILOR DE FORŢE ALE ARMATEI

23 aprilie – Ziua Forţelor Terestre, la sărbătoarea ortodoxă a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.
20 iulie – Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, la sarbatoarea ortodoxă a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.
15 august – Ziua Marinei Române şi a Forţelor Navale, la sărbatoarea ortodoxă a Sfântei Marii.
12 noiembrie – Ziua Statului Major General

CALENDAR MILITAR
Ziua genurilor de armă,specialităţilor militare şi de importanţă naţională

1 februarie Ziua Intendenţei Militare
23 februarie Ziua Hidrografului Militar
28 februarie Ziua Protecţiei Civile
1 martie Ziua Automobiliştilor Militari
1 martie Ziua Forţelor pentru Operaţii Speciale
25 martie Ziua Operaţiilor Psihologice
2 Aprilie Ziua Aderării României la NATO
Ziua NATO în România a fost instituită prin Legea Nr. 390 din 28 septembrie 2004 şi este o sărbătoare publică dedicată democraţiei şi spiritului european şi euroatlantic.
3 Aprilie Ziua Jandarmeriei Române
25 aprilie Ziua Justitiei Militare
29 aprilie Ziua Veteranilor
30 aprilie Ziua Infanteriei Române
30 aprilie Ziua Logisticii Militare
9 Mai – Ziua Independenţei Românei ca naţiune de sine stătătoare (La 9 mai 1877 România şi-a proclamat independenţa ca stat şi a decis să-şi hotărască singură destinul rupând orice legătură de vasalitate cu Imperiul Otoman. La 9 mai 1945, după 6 ani de război mondial, Germania îşi anunţă capitularea, ziua fiind proclamată ca Ziua Victoriei. La 9 mai 1950 ziua în care ţările Europei au hotărât să se ridice şi să facă faţă puterilor mondiale, prin crearea unei uniuni europene care să sprijine dezvoltarea economică, socială şi culturală a membrilor săi)România a intrat în U.E. la data de 1 ianuarie 2007.
15 mai Ziua Trupelor de Apărare NBC
15 mai Ziua Poliţiei Militare
20 mai Ziua Financiarului Militar
31 mai Ziua Geniştilor Militari
31 mai Ziua Rezervistului Militar ( Ziua Rezervistului Militar a fost instituită prin Hotărârea Guvernului României nr. 467 din 12 mai 2010)
ZIUA EROILOR – Eroii sunt omagiaţi la nivel naţional la date diferite în funcţie de Înălţarea Domnului din calendarul creştin-ortodox.
10 iunie Ziua Paraşutiştilor Militari ( În baza Ordinului D.M. 93/1941 10 iunie 1941, ia fiinta prima subunitate de paraşutişti – Compania de Misiuni Speciale – comandată de lt. Ştefan Şoverth)
18 iunie Ziua Constructorilor Militari

26 iunie – Ziua Drapelului Naţional ( Ziua Drapelului Naţional a fost instituită prin Legea nr. 96 din 20 mai1998. Această zi este marcată de către autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unitătilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne )

1 iulie Ziua Muzicilor Militare
13 iulie Ziua Specialităţii Militare „Război Electronic”
14 iulie Ziua Transmisioniştilor Militari
15 iulie Ziua Submarinistului Militar
23 iulie Ziua Presei Militare ( La 23 iulie 1859 apărea primul număr al săptamânalului „Observatorul militar”).
25 iulie Ziua Radiolocaţiei
26 iulie Ziua Arhivelor Militare

29 iulie – Ziua Imnului Naţional al României (Imnul Naţional al României – Deşteaptă-te, române, simbol al unităţii Revoluţiei Române din anul 1848. Ziua Imnului Naţional a fost instituită prin Legea Nr. 99 din 26 mai 1998).

1 august Ziua Tanchiştilor
21 august Ziua Medicinei Militare
1 septembrie Ziua Informaticienilor Militari
4 septembrie Ziua Tipografilor Militari
19 septembrie Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene
1 octombrie Ziua Scafandrilor Militari(La 1 octombrie 1976 s-a înfiinţat Centrul de Scafandri – Constanţa – prima unitate de scafandri).
9 octombrie Ziua Resurselor Umane
25 octombrie Ziua Armatei Române
30 octombrie Ziua Relaţiilor Publice Militare
3 noiembrie Ziua Vânătorilor de Munte (Actul de constituire a fost Ordinul M.C.G.R. nr. 294 din 3/16 noiembrie 1916, potrivit căruia Şcoala Militară de Schiori – Bucureşti era transformată în Corpul Vânatorilor de Munte comandat de cpt. Virgil Bădulescu, cu precizarea că „… vânatorii de munte sunt destinaţi mai cu seamă misiunii de recunoaştere, de siguranţă şi legătură şi sunt chemaţi a funcţiona şi ca unitate tactică, în special în trecătorile Carpaţilor „).
8 noiembrie Ziua Înzestrarii Armatei
10 noiembrie Ziua Artileriei
12 noiembrie Ziua Geodezilor Militari
12 noiembrie Ziua Cercetaşilor Militari
16 noiembrie Ziua Transporturilor Militare
29 noiembrie Ziua Infanteriei Marine
1 Decembrie – Ziua Naţională a României
8 Decembrie Ziua Constituţiei
14 decembrie Ziua Direcţiei Operaţii
15 Decembrie Ziua Cercului Militar
18 Decembrie Ziua Muzeului Militar Naţional
27 decembrie Ziua Centrului de Operaţii Psihologice

Notă : MApN conform prevederilor regulamentului R.G.4 – Regulamentul onorurilor şi ceremoniilor militare.

Acest articol a fost publicat în Articole și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Poate interesează

  1. Stimata Doamna, Istoria intereseaza pe foarte multi. Ba inca pe foarte multi tineri, constat uneori cu bucurie. Din pacate, nu exista cadrul propice pentru ca acestia sa invate istorie, nu le este cultivat interesul pentru istorie. Scoala, intr-adevar, nu mai are acum rolul pe care il avea odata, poate si pentru ca programele scolare pun azi accentul pe ‘istoria Uniunii Europene’, de exemplu, iar nu pe istoria nationala. Sigur ca istoria nationala asa cum am invatat-o noi acum treizeci de ani in scolile comuniste era contrafacuta intr-o masura mai mare sau mai mica, dar nu asta discut acum, ci preocuparea statului roman pentru a cultiva interesul tinerilor (cel putin) fata de istoria nationala. Am impresia ca domnii si doamnele din ministere cred (asta daca se gandesc cumva la subiect catusi de putin) ca patriotismul, interesul pentru arta, cultura, istorie, atasamentul fata de un popor, respectul pentru valori sunt un dat, ca ‘plebea’ se naste (sau nu) cu ele. Nimic mai fals si mai periculos, in opinia mea. Toate cele mai sus numite se construiesc, se cultiva, se educa. Si cum nimeni nu le-a cultivat, nu le-a construit in ultimii ani…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s