Tuzla-Boboc-Poşta Câlnău

Vineri 5 iulie 2013 Statul Major al Forţelor Aeriene şi Statul Major al Forţelor Navale au organizat o ceremonie emoţionantă în memoria militarilor căzuţi în misiunea de antrenament de la Tuzla în fatidica zi de 5 iulie 2010.
Programul comemorativ a continuat la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu” Boboc unde a avut loc o ceremonie militară şi religioasă, iar la Poşta Câlnău a fost dezvelit un monument în memoria eroilor şcolii aripilor româneşti.

ARB.
………………………………………

Comemorarea victimelor accidentului aerian de la Tuzla

La 5 iulie 2010, a avut loc accidentul aviatic de la Tuzla, în care a fost implicat un avion Antonov AN-2, aparţinând Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene “Aurel Vlaicu”, care executa un zbor de antrenament pentru paraşutiştii militari. În urma prăbuşirii aeronavei, şi-au pierdut viaţa un număr de 12 militari :
Din Statul Major al Forţelor Aeriene
comandorul Nicolae Jianu, de 49 de ani, căsătorit şi cu doi copii;
locotenent-comandor Cătălin Vicenţiu Antoche, de 34 de ani, căsătorit şi cu un copil;
locotenent Lavinia Guiţă, de 26 de ani, necăsătorită ;
maistrul militar clasa I Răzvan Rângheţ, de 43 de ani, căsătorit şi tată a doi copii.
Din Statul Major al Forţelor Navale
Locotenent Liviu Antim, de 27ani, necăsătorit ;
Maistru militar cl a II- a Florin Claudiu Cismaşu, de 34 dea ani, era căsătorit şi avea 2 copii;
Maistru militar cl a II- a Cătălin Rădoi, de 36 de ani, era căsătorit şi avea un copil;
Maistru militar cl a III- a Băduţ Papuc, de 29 de ani, necăsătorit ;
Fruntaş Constantin Vlăduţ Sărman, de 26 de ani , necăsătorit ;
Fruntaş Marius Cătălin Chioveanu, de 22 de ani, necăsătorit;
Fruntaş Cosmin Furtună, de 28 de ani , necăsătorit ;
La 5 iulie 2013, în organizarea Statului Major al Forţelor Aeriene şi Statului Major al Forţelor Navale , s-a desfăşurat , la Ansamblul Comemorativ amplasat în incinta Aeroportului Tuzla, în apropierea locului unde a avut loc tragicul accident, o impresionantă ceremonie pentru cinstirea memoriei celor 12 militari, ale căror aipi s-au frânt definitiv în urmă cu trei ani. Au participat ministrul Apărarii Naţionale, domnul Mircea Duşa, şeful Statului Major General, domnul gen.lt. Ştefan Dănilă, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, domnul gen.lt.Fănică Cârnu, locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral de flotilă, Cristea Cucoşel, , reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor “Regina Maria” , Aeroclubului din Tuzla şi ai Primăriei Mangalia, rude ale celor 12 militari. Nu în ultimul rând au fost prezenţi militari din Centru 29 Scafandri din Constanţa şi din Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene “Aurel Vlaicu din Buzău care s-au antrenat şi au îndeplinit misiuni împreună cu cei 12 eroi.
Momentul cu cea mai mare încărcătură emoţională a fost reprezentat de Apelul nominal executat de către comandantul Centrului 29 Scafandri, la care, după rostirea fiecărui nume, militarii din garda de onoare răspundeau”Căzut la datorie!”. Un sobor de preoţi militari au oficiat slujba religioasă, după care s-au depus coroane de flori de către oficialităţile prezente, colegii şi rudele celor decedaţi în accidentul aerian. Nu s-au ţinut cuvântări, ministrul apărării naţionale şi ceilalţi reprezentanţi ai M.Ap.N. preferând să stea de vorbă cu rudele prezente la această comemorare. Ministrul Mircea Duşa a plecat cu ochi în lacrimi din rândul celor atât de greu încercaţi de această tragedie. Oficialii prezenţi au promis demararea demersurilor pentru realizarea unui monument impunător, la intrarea în Aerodromul Tuzla, care să permită rudelor să se reculeagă în linişte, pe parcursul întregului an, nu numai cu ocazia diferitelor ceremoniale organizate de autorităţi.
Col.(r) Remus MACOVEI

IMG_1951IMG_1927DSCN1158IMG_1947IMG_1920
………………………..

Dezvelire monument la Poşta Câlnău
Glorie eroilor şcolii aripilor româneşti

La doi ani după tragicul eveniment aviatic de la Tuzla , un elicopter militar tip IAR 316 B care aparținea Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu” Boboc, s-a prăbuşit la aproximativ 5 kilometri de unitate. Acesta efectua un zbor de antrenament. La bord se aflau capitan-comandorul Mitica Docuz, maistrul militar Catalin Topoliceanu, maistrul militar Viorel Cojocaru şi studentul Ştefan Coropetchi care şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii elicopterului pe un teren agricol din afara localităţii Poşta Câlnău ( E 85).
Vineri 5 iulie 2013 la ora 14.00 a fost dezvelit un monument al eroilor aviatori în apropierea locului în care s-a prăbuşit elicopterul cu cei patru militari.
Evenimentul comemorativ a fost onorat la cel mai înalt nivel al armatei. Alături de familiile celor căzuţi au fost Ministrul Apărarii Naţionale, domnul Mircea Duşa, Şeful Statului Major General, domnul General-locotenent Ştefan DĂNILĂ, Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, domnul General –locotenent Dr.CÂRNU Fănică , comandanţii celor două şcoli de la Boboc, ARPIA Focşani şi Fundaţia Erou Cpt.Av.Alexandru Şerbănescu. Au fost rostite numele eroilor şcolii aripilor româneşti , s-a ţinut o slujbă religioasă,s-au depus coroane şi buchete de flori în memoria militarilor căzuţi la datorie.

ARB.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reclame
Galerie | Acest articol a fost publicat în Articole, Comemorativ și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s