Alexandru Şerbănescu a 69-a comemorare

Nobleţea spiritului uman la mormântul eroului naţional Alexandru Şerbănescu- Ghencea Militar 18 august 2013

Alexandru_SerbanescuAu trecut 69 de ani de la ultima luptă aeriană a Cpt.av.Alexandru Şerbănescu. La 18 august 1944  s-a înălţat pe cerul patriei spre a o apăra, alături de alţi 12  camarazi ai Grupului 9 Vânătoare. Astfel, „…Nu se va putea spune că în România nu a ieșit niciun român în fața americanilor,……” . O luptă acerbă să reziste, să se înalţe, cât mai sus.., siluete mici de Lightning-uri.. O luptă inegală cu aviaţia americană comparată cu un roi de albine.Cap compas 290 grade…,7500m peste munţi… Formaţia se rupe, degajări, lipsă de oxigen, radio pe altă frecvenţă, ..nu pot, sunt angajat în luptă cu Mustangu-ri, zi fatidică,…este doborât comandatul.                                  A căzut Şerbănescu! A căzut eroic în Munţii Buzăului. Dacă ar fi scăpat ar fi fost inchis ca mulţi alţii. De ce ? Noul regim după 23 august şi decimarea valorilor militare după terminarea războilui. Am fost pedepsiţi şi umiliţi pentru că ne-am apărat ţara.Asta a fost! Toate acestea ne-au fost prezentate prin mărturia celui care a rămas atunci ultimul lângă comandant şi, ultimul mohican al grupului, astăzi. Este stindardul nepreţuit pe care-l mai avem lângă noi. Este Ion Dobran. Şi a putut să vie,să fie,să lăcrimeze,să se încline pentru că el ştie, el a fost,el mai este, încă.

18 august 2013. Comemorarea eroului. Una obişnuită, fără chemări, fără invitaţii. Doar respect pentru memoria celor care au apărat ţara cu preţul veţii şi au pus patria  mai presus de orice. Este omagiul nostru pentru toţi zburătorii căzuţi la datorie, 18 august este mai mult decât tradiţie…

Fundaţia mulţumeşte tuturor celor care au participat la comemorare, ne-au transmis mesaje sau cu gândul au înălţat un omagiu în memoria Cpt.av.erou Alexandru Şerbănescu . Respectul nostru pentru Asociaţia Cultul Eroilor „Corneliu Chirieş” Bacău, filiala Bacău a  fundaţiei Şerbănescu şi Flotila 95 Aeriană Bacău.

Arb.

Această prezentare necesită JavaScript.

Imaginile fotografice de la comemorare sunt realizate de prof.Ecaterina Mihai.

Reclame
Acest articol a fost publicat în 18 august, Comemorativ, Galerie foto și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s