Să nu mori înainte de moarte….

…….atâta timp cât poţi să aterizezi, a supus prof. Gim LAURIAN în preambulul prezentării volumului omagial  Încă trăiesc, autor Laurenţiu Manu.  Dincolo de morala sau  parabola titlului , distinsul profesor, scriitor şi poet descoperă subtilitatea unei culmi care ar putea deveni un imperativ chiar şi în timpul bătăliei : atâta timp cât pot să aterizez-încă trăiesc.  Şi, mai departe,  descoperă că autorul se demitizează: sunt un fulg în aer/din nou mă-nalţ/aripi oţelite/acolo sus în zare/şi iarăşi voi avea/pământul la picioare. Această magnifică stare  a zburătorului  este fixată în Ţara Cerului:  al vostru este cerul şi gloria orbitoare/să nu lăsaţi duşmanul să treacă de hotare.

30 oct.2013  CMN eveniment comemorativ  av. Manu 085

Am selectat un mic fragment din prezentarea volumului alcătuită de prof. Laurian. Cartea însă,  conţine mai multe secţiuni grupate tematic. O parte conţine  poemele aviatorului , altă parte redă articole scrise inclusiv de autor , o secţiune biografică, mărturiile altora despre Laurenţiu Manu şi imagini fotografice de colecţie. Fără a fi voluminoasă, această carte face ca imaginea zburătorilor români să răsară de acolo din zările albastre  unde aripile li s-au prăbuşit.

30 oct.2013  CMN eveniment comemorativ  av. Manu 012Despre Laurenţiu Manu

La 2 iunie 1919 se năştea la Brăila cel care la numai 22 de ani avea să devină  (10 mai 1941) adjutant stagiar pilot de vânătoare  în cadrul Flotilei I a Aviaţiei Regale Române.La scurtă vreme  s-a declanşat  războiul iar tânărul nostru aviator Laurenţiu Manu  şi-a legat viaţa de  onoarea de a fi militar aviator şi de a apăra pamântul strămoşesc.

Fiind vorba de Brăila , oraşul natal al lui Laurenţiu Manu, este potrivit să reamintesc faptul că  în luptele purtate de trupele române pentru eliberarea Moldovei, primul aviator român doborât a fost un brăilean aflat la manşa avionului tip  IAR 39, un biplan produs la Braşov, cu un motor cu 14 cilindri în dublă stea, care atingea 335 km pe oră.. Brăileanul aviator era sublocotenentul Mircea Lipan, de 21 de ani, originar din localitatea Bordei Verde, din judeţul Brăila. S-a prăbuşit în Balta Brăilei la 21 iunie 1941 fiind lovit de un aparat de vânătoare sovietic I-15.       

Încă de la început Laurenţiu Manu a făcut parte din tânărul Grup 9 Vanătoare, grup care ulterior avea să cuprindă  în componenţa sa elita aviatiei militare române. Laurenţiu MANU , ca de altfel  toată  armata  indiferent de armă, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial a luptat pe front  acolo unde ţara o cerea. Frontul de Est a fost  de departe cel mai mai crâncen. Un tânăr la 22 de ani precum era atunci Laurenţiu Manu,30 oct.2013  CMN eveniment comemorativ  av. Manu 013 în puţinele clipe de linişte şi-a găsit refugiul interior prin transpunerea simţămintelor şi trăirilor sale în poeme inserate într-un volum intitulat atât de sugestiv < Încă trăiesc >

 Comandorului aviator Laurenţiu Manu  de-a lungul vieţii sale active a îndeplinit multiple funcţii de comandă  şi nu a făcut  rabat de la onoarea de ofiţer al armatei române. Un patriot care  a slujit ţara cu devotament. Un ofiţer demn, un om onest de o sensibilitate nebănuită în raport cu statura sa impunătoare şi sobră. A pilotat 20 de tipuri de avioane, 750 ore de zbor  mai ales pe front, 200 misiuni de luptă. În lunga sa carieră militară a fost distins cu  21 de Ordine şi Medalii , pe timp de război şi de pace. Prin natura situaţiei de după încheierea războiului ceea ce mai rămăsese din faimosul Grup 9 Vânătoare a fost integrat  ulterior în nou înfiinţatul Regiment I Vânătoare . Aviatorul Laurenţiu Manu avea să fie, în anul 1951, chiar comandantul acestui regiment care, pentru el reprezenta altceva. Era acea  vibraţie aparte datorită faptului că provenea din grupul lui de suflet în cadrul căruia şi-a început cariera militară,ce-i drept odată cu războiul, dar spre deosebire de foarte mulţi camarazi căzuţi la datorie,  destinul i-a dat  şansa  să supravieţuiască deşi a fost rănit în luptă. Şi-a continuat visul oricărui zburător şi a servit patria până în anul 1969 când a trecut în rezervă, la pensie.  

La 23 octombrie 2003  comandorul aviator Laurenţiu Manu a plecat la Escadrila din Cer . Între timp acea escadrilă a devenit neâncăpătore astfel că avem în cer o adevărată şi dureroasă  flotilă. A fost condus pe  ultimul drum la data de 25 octombrie 2003, ziua în care România sărbătoreşte  Armata  Română.  Posibil că o mână divină a făcut  acest lucru poate şi pentru faptul că  data de 25 octombrie reprezintă un omagiu adus ostaşilor români care au eliberat Transilvania de Nord în toamna anului 1944, pământ românesc, de sub ocupaţia hortistă. Puterea aviatorilor militari a fost întotdeauna jertfa şi cel mai nimerit ar fi să precizăm că marii piloţi au ştiut ce este frica şi îndoiala, dar nu au cedat niciodată deşi au fost luaţi de prea multe ori , prea repede şi prea fulgerător.

Trebuie cunoscut faptul că Laurenţiu Manu, ca şi alţi aviatori uitaţi sau ignoraţi, a fost evocat pentru prima oară tot la fundaţia Şerbănescu care, prin numele ce-l purtăm şi de care nu se poate face abstracţie, reprezintă puntea care face legătura între adevăraţii zburători de ieri cu generaţiile de azi prin programul permanent denumit  pagina de istorie aşa cum a fost. Scopul este acelaşi: cunoaşterea istoriei, păstrarea memoriei, promovarea valorilor. Totuşi, altruismul  nostru nu poate fi atotcuprinzător . Este pasiune şi o muncă asiduă doar pentru a deschide acele  pagini uitate de istorie în speranţa că aceast demers contează.

Laurenţiu Manu  ar fi împlinit anul acesta 94 de ani şi am fi fost bucuroşi să-l aniversăm an de an aşa cum îl aniversăm pe camaradul său Ion Dobran. Faptul că vrem, că putem să ne amintim de Flotila din cer şi, vorbim, privim prin ochii sufletului spre ei,  înseamnă că  cei ce au fost  Încă trăiesc  prin noi cei care  încă mai suntem şi nu vrem să murim de parcă nu am fi trăit niciodată.

30 oct.2013  CMN eveniment comemorativ  av. Manu 049

 

Întregul eveniment comemorativ din 30 octombrie 2013  l-am consacrat comandorului aviator Laurenţiu Manu, un  omagiu adus la trecerea celor 10 ani de la plecarea sa spre ceruri.

30 oct.2013  CMN eveniment comemorativ  av. Manu 121

În cadrul evenimentului a fost efectuată o proiecţie documentară cu imagini şi text pe un  fond muzical adecvat.

Mulţumim tuturor celor care au participat la acest eveniment omagial organizat de Fundaţia Aviator Alexandru Şerbănescu  în memoria aviatorului Laurenţiu Manu ,  precum şi celor care prin diferite forme de comunicare ne-au fost alături.

E.Arbănaş

Materialul şi pozele pot fi preluate  cu obligativitatea  de a se preciza autorul şi sursa.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole, Pagina de istorie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s