110 ani de la primul zbor autopropulsat

 Frații Wright

1903_ Practice_FlightAnul 1903 avea să intre în istorie ca anul inventării avionului.La data de  17 decembrie 1903 ,  în urmă cu exact 110 ani, aeronava fraților Wright se înălța de la sol în jurul orei 10:35 (a.m.) efectuând primul zbor autopropulsat . Zborul “ înălţarea” a durat  12 secunde.

În sinea lui, omul a visat mereu să zboare încă din cele mai vechi timpuri. În mitologia greacă întâlnim mitul lui Icar.flight-of-icarus Legenda spune că Icar a vrut să evadeze din labirintul de pe insula Creta cu ajutorul unor aripi confecționate de către tatăl său, Dedal. El , Icar și-a luat zborul și s-a înălțat aproape de soare uitând că are aripile lipite cu ceară. Succesul a durat câteva clipe, dezlipirea aripilor determinând căderea lui în mare și sfârșitul unui început promițător. Considerat – câteva mii de ani – un vis irealizabil, oamenirea a fost atrasă  de minunea zborului,au  născocit nu doar legende  ci au dat naștere la cele mai ciudate mașinării cu care să încerce să se ridice în văzduh. În perioada Renașterii celebrul Leonardo da Vinci s-a gândit, pe lângă alte mașinării fantastice, la un aparat pe care omul să poată zbura. Studiind cu atenție zborul păsărilor, el a proiectat un aparat numit ortopter.  Aripile acestuia ar fi trebuit să fie mișcate în același timp de mâinile și picioarele unui om, lucru practic imposibil, astfel că planurile lui Leonardo da Vinci au căzut în uitare pentru multă vreme. Mai târziu, în secolul al XVII-lea, preotul italian Francesco da Lana imaginează la rândul său o corabie zburătoare, care ar fi trebuit să se poată ridica în aer cu ajutorul a patru globuri din metal, golite de aer. Acest proiect fantezist a rămas și el nerealizat. Totuși, spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, omul a reusit să urce spre cer cu ajutorul balonului umplut cu aer cald. În secolul următor sunt construite primele planoare de către Otto Lilienthal, care a și murit într-o astfel de încercare de a cuceri văzduhul.

Frații Wright au admirat realizările lui Otto Lilienthal fiind șocați profund de accidentul aviatic care i-a provocat moartea. De aceea au hotărât să studieze locul prăbușirii lui , să determine cauza accidentului și să reconstruiască planorul lui Lilienthal. În anul 1889 frații Wright încep construirea primului avion nemotorizat, un planor cu aripi duble. Din studiul tabelelor lui Lilienthal au stabilit cauza accidentului ca fiind o greşeală de proiectare a aeronavei.În vara anului 1901, cu un planor îmbunătățit , reușesc să-l zboare 100 de metri cu o viteză de 35 de kilometri pe oră. În timpul acestor zboruri experimentale frații Wright reușesc pentru prima oară să descrie în timpul zborului o curbă.  Perfecționrea continuă în  tehnica zborului face ca în anul 1902  să parcurgă o distanța de 622,5 metri. La data de 23 mai 1903 hotărăsc montarea în planor a unui motor. Au apelat la abilitatile de constructor de masini ale lui Charles E. Taylor pentru contruirea motorului.La 17 decembrie 1903, era o zi de vineri,  Orville Wright  cucereşte văzduhul  cu o aeronavă autopropulsată , astfel  devine primul om din lume care a zburat. 1910_Model_AB_LaunchZborul a durat 12 secunde și a fost imortalizat pe un aparat foto comandat special de Orville. A urmat al doilea zbor efectuat de Wilbur Wright care a durat cu o secundă mai puțin decât primul. Orville Wright a făcut al treilea zbor, acoperind 60 metri  în 15 secunde. La prânz, Wilbur Wright a făcut al patrulea zbor deşi în acea zi era vânt. Cu toate acestea  a reuşit să  acopere 255,6 metri  în 59 secunde. A aterizat în siguranță, însă o rafală bruscă de vânt a răsturnat avionul rupându-i aripile și stricându-i motorul.Din acel moment și până astăzi omul a ajuns să traverseze oceane, continente  în câteva ore, a depășit viteza sunetului, mai apoi bariera termică iar în cele din urmă a ajuns în Cosmos. Inventarea mașinilor, bărcilor și vapoarelor au reprezentat momente remarcabile pentru istorie.Invenţiile aeronautice şi construirea avionului au reprezentat ‚,un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”.

Neil ArmstrongLa 20 iulie 1969, americanul Neil Armstrong a fost primul om care a păşit pe Lună. Momentul istoric a fost pecetluit  pentru totdeauna cu faimoasa şi adevărata replică rostită de astronautul american Neil Armstrong : „un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”.De la momentul 20 iulie 1969, doar 12 oameni au mai reuşit să ajungă pe Lună, fiind singurii care au păşit pe un alt corp ceresc în afara Pământului. La 16 iulie 1969, nava spaţială Apollo 11, care îi avea la bord pe astronauţii Neil Armstrong, Edwin „Buzz” Aldrin şi Michael Collins, a fost lansată de racheta Saturn V, de la Centrul Spaţial Kennedy. Patru zile mai târziu, pilotul de pe Columbia, Michael Collins, rămâne pe orbita lunară, în timp ce Neil Armstrong şi „Buzz” Aldrin păşesc pe Lună.Neil Armstrong a murit la 25 august 2012,la vârsta de 82 de ani.

 Ionut PRICOP
elev la Colegiul Naţional Vasile Alecsandri, Bacau

Documentare: Revista Lumea aviaţiei; wright-brothers.org ;wikipedia.org

                                                                         ………………………………..       

Traia  Vuia

Traian Vuia a fost un pionier al aviaţiei mondiale şi este creditat cu realizarea, la 16 martie 1906, a primului zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decât aerul. A fost nevoie de 50 m ca VUIA I să atingă portanta şi să se ridice de la sol la circa un metru pentru un zbor prin propriile forţe pe o distanţă de  12 m. Fraţii Wright s-au folosit de  o catapultă pentru a se desprinde de sol . Dezbaterea asupra primului zbor a fost analizată în presa vremii, mai ales în cea franceză. Acest aspect nu diminuiază sub nicio formă inovaţiile, invenţiile şi performanţele pionierilor aviaţiei mondiale. Important este să nu uităm cine au fost şi ce au reprezentat ei pentru întreaga lume.
Arb.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole, Pagina de istorie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la 110 ani de la primul zbor autopropulsat

  1. deceneu28 zice:

    Cititi textul acesta:

    Fratii Wright = impostorii cu care se mindresc Statele Unite
    http://forum.softpedia.com/topic/964594-fratii-wright-impostorii-cu-care-se-mindresc-statele-unite/

    Fratii Wright au mintit ca au zburat in 1903, 1904 si 1905. Prima data cind i-a vazut cineva ridicindu-se de la sol a fost in August 1908 in localitatea franceza Le Mans.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s