Aniversare Ion Dobran

clip_image 002În urmă cu 95 de ani , la 5 februarie 1919, în satul Vrăneşti, fostul judeţ Muscel, astăzi Văleni Podgoria, judeţul Argeş, s-a născut Ion Dobran cel ce avea să devină unul dintre aviatorii de elită ai aviaţiei de vânătoare româneşti în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Deşi a plecat pe front abia în august 1943, tânărul locotenent aviator a participat operaţional la toate fazele prin care a trecut România în al Doilea Război Mondial, dovedindu-se un pilot de elită. A prins cele două fronturi în plenitudinea lor.  La  aerodromul Kramatorsk, la graniţa estică a Ucrainei, a prins retragerea de după Stalingrad.A participat la campania de la Mariupol, luptând împotriva aviaţiei URSS, apoi la apărarea teritoriului naţional şi regiunii petrolifere Ploieşti, luptând împotriva aviaţiei de bombardament americane. În primăvara şi vara anului 1944 s-au purtat lupte acerbe pe cerul României.Anul acesta se împlinesc 70 de ani de atunci.

Începând cu aprilie 1944 o mână de piloţi  de elită, curajoşi şi adevăraţi patrioţi, au apărat teritoriul naţional şi obiectivele petrolifere cu pretul vieţii multora dintre ei. Atunci  când nimeni nu mai avea curajul să lupte, 13 piloţi ai Gr. 9 Vt. (Alexandru Serbanescu, Senchea Mircea, Traian Dârjan, Dobran Ion, Bendas Constantin, Simionescu Ion, Manu Laurentiu, Malacescu Ion, Miron Constantin, Nicoara Ctin., Goloiu Dumitru , Gavriliu Vasile,  Bazu Cantacuzino ) s-au ridicat voluntar pe cerul patriei în apărarea teritoriului naţional şi a zonei petrolifere a Ploieştiului în faţa unui inamic covârşitor din punct de vedere numeric şi tehnic. Locotenentul Dobran de atunci, Generalul  Dobran azi, este  singurul aviator al Gr. 9 Vt.în viaţă. A fost comandantul Escadrilei 48 Vânătoare (albastră) din Grupul 9 Vânătoare. A luat parte la 340 de misiuni, a efectuat 74 de lupte aeriene şi a avut 10 victorii aeriene confirmate,3 probabile şi una la sol. A participat la ambele campanii îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.Piloţii români au luptat, după cum au fost ordinele. O pleiadă de mari aviatori,curajoşi şi patrioţi şi-au făcut datoria faţă de ţară.Ţara i-a răsplătit prigonindu-i pe unii dintre aceştia, pe alţii epurându-i din armată. Locotenentul  Dobran  împreună cu puţinii camarazi rămaşi în viaţă au revenit în ţară abia la 31 iulie 1945. Nimeni nu-i aştepta.Motivul acelei întârziate reântoarceri poate fi o temă interesantă.

 DobranViaţa aviatorului Ion Dobran o putem asemăna cu o întreagă bibliotecă în care găseşti cele mai de preţ pagini de istorie  adevărată.  Distinsul aviator este unul dintre cei mai pertinenţi povestitori despre istoria unui război la care a participat făcându-şi datoria de militar şi patriot român. A încheiat partea de front în Cehoslovacia. Este de reţinut că până în 1952, a fost menţinut cu gradul de maior deşi era comandant de regiment şi singurul as al aviaţiei din război care încă zbura, nu i-a fost uşor. Atunci se lucra la o inversare, asemenea epurării generale făcute de Stalin în 1937, spune generalul Dobran. A fost nevoit să se piardă întro uzină.S-a calificat ca strungar şi a lucrat la Timpuri Noi unde a stat 12 ani. După cei 12 ani, un fost elev i-a oferit o slujbă în aviaţia utilitară, o slujbă care l-a dezmorţit redându-i pofta de viaţă pentru că  ZBURA din nou. După un an în care a revăzut câmpiile României de la bordul avionului utilitar  a reuşit să se angajeze la TAROM. S-a bucurat să revadă  Europa timp de 6 ani , după care a ieşit la pensie.

 sigla fundaţiei Astăzi am avut din nou privilegiul să-l aniversăm cu aceeaşi căldură şi recunoştinţă pentru tot ceea ce reprezintă pentru noi ca fundaţie, pentru noi ca români. In cadrul onorat şi deosebit de  primitor al Centrului Cultural Jean-Louis Calderon ne-am bucurat unii de alţii ca într-o familie extinsă pentru care reperele au valoarea cuvenită şi modelele sunt urmate fără abatere de la onoare. Astăzi la aniversarea generalului Dobran  am trăit sentimentul că nu totul este pierdut atâta vreme cât putem şi mai ales vrem să ne preţuim valorile.

Această prezentare necesită JavaScript.

Arb.

 

 

Reclame
Galerie | Acest articol a fost publicat în Eveniment, Galerie foto și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Aniversare Ion Dobran

 1. Multumiri fundatiei „Erou cpt.Alexandru Serbanescu ” care reuseste,an de an, sa ridice valul uitarii asezat pe nedrept asupra „Acestor oameni minunati si masinile lor zburatoare „…La multi ani,domnule general Dobran ! Toata pretuirea domna Arbanas !

 2. Marius Bujor zice:

  Bună ziua,
  Mai întâi felicitări pentru articol. Mă numesc Marius Bujor, am cartea domnului Dobran „Jurnalul locotenentului Dobran”; îmi doresc foarte mult un autograf din partea domnului Dobran pe exemplarul meu. M-aţi putea ajuta în acest sens?
  Vă mulţumesc şi încă o dată felicitări pentru articol.

 3. clujean zice:

  D-lui Gen. Dobran, ii urez un calduros La Multi Ani ! Putini pot intelege ce a spus Domnia sa. Am citit destul de mult despre Corpul Aerian Roman in razboi. Ar trebui scrisa o enciclopedie amanuntita despre Fortele noastre aeriene. E si in interesul FAR.
  Le urez acelasi calduros La multi Ani, tuturor militarilor nostri din FAR !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s