Şcoala altfel la Baza Aeriană 95 Bacău

Al Doilea Război Mondial din perspectiva istoriei noastre, mai ales a interesului naţional,a fost un singur război cu un singur ţel: păstrarea statului şi refacerea hotarelor rupte samavolnic în vara anului 1940. Istoria trebuie cunoscută şi mai ales promovată atractiv generaţiilor de astăzi pentru ca acestea să le transmită mai departe cel puţin ca repere istorice, repere morale şi de demnitate a poporului român.
1944-2014 – după 70 de ani
Pentru a face o trecere între atunci şi acum, sub aspectul promovării istoriei în rândul tinerilor, readuc o infimă filă despre atunci: în luna martie 1944, conform Ordinului special nr.3260/1944 al Statului Major al Aerului, în urma demersului făcut de Comandamentul Flotei 4 Aeriane ,Grupurile 9 Vt şi 8 Asalt urmau ca în timpul cel mai scurt să se retragă în ţară ,la Iaşi. Tot atunci ,în urmă cu 70 de ani , luna aprilie 1944 a debutat cu situaţii dramatice, privind retragerea unităţilor de aviaţie de la Odessa şi amplasarea lor, în ţară, sub presiunea ofensivei sovietice.
Începând cu 4 aprilie 1944 au fost dislocate pe aerodromurile din Moldova, cel de la Tecuci devenind cel mai important, escadrilele de vânătoare ale Grupului 9, escadrilele Grupului 8 Asalt ,precum şi bimotoarele JU.88 ale Grupului 5 Bombardament greu.
Personalul navigant al Grupului 9 Vt. a utilizat intensiv şi terenul de lucru de Gherăieşti- Bacău.Misiunile Grupului 9 Vânătoare au început chiar din ziua de 5 aprilie 1944, când Bucureştiul a fost bombardat masiv de aviaţia aliată.

Acum, în anul în care se împlinesc 70 de ani de atunci, Baza Aeriană 95 Bacău “ Erou Cpt. Av. Alexandru Şerbănescu” a fost invadată de elevi şi cadre didactice din unităţile de învăţământ de la Colegiul National “Vasile Alecsandri” Bacau, Colegiul Economic “Ion Ghica” Bacau, Şcoala Generala Luizi Călugara, de la Şcoala Gimnazială Muncelu de Sus – Iaşi, Şcoala “Nicolae Iorga Bacău,Şcoala Gimnazială “Martin Benedict” Galbeni , Colegiul “Henri Coandă” Bacău şi de alte grupuri de la şcolile din zona Modovei.
Invazia elevilor la Baza Aeriană 95 Bacău “ Erou Cpt.Av.Alexandru Şerbănescu” poartă blazonul programului educaţional şcoala altfel, un program ţintit spre cunoaştere şi educare a tinerilor, dezvoltarea gândirii,a spiritului de observaţie şi a capacităţii de a alege o carieră profesională chiar în domeniul militar.
Oficiile de gazdă le-au făcut cadrele militare ale bazei alături de care au fost şi membrii activi ai Fundaţiei “Erou Cpt.Av.Alexandru Şerbănescu “-Filiala Bacău cu un expozeu pe cât de inedit pe atât de interesant gestionat de Simona Prutianu,Alexandru Ionuţ Pricop şi Ardei Valeriu de la Colegiul National “Vasile Alecsandri” Bacau.
Ofiţerul de relatii publice de la Baza 95 Aeriana “Erou Cpt.Av.Alexandru Şerbănescu “ Bacău, domnul locotenent Bogdan Todirescu, a declarat presei că : faţă de progrămarile initiale au mai venit solicitari şi din partea altor unitaţi de invăţământ. Spre surpriza noastră, au fost făcute cereri şi de la şcoli din alte judeţe. Ne-am trezit cu o avalansă de elevi şi incercăm să facem faţă solicitarilor pe cât posibil.
Programul s-a dovedit a fi un succes. Este agreeat de elevi pentru că nu-i aşa,….. este interesant, este descătuşat de povara programei curriculare, …este ALTFEL.

O imagine face cât o mie de cuvinte.

Această prezentare necesită JavaScript.

Felicitari tuturor.

Vineri 11 aprile elevii băcăuani vor fi la Politehnica Bucureşti.

ARB.

Reclame
Galerie | Acest articol a fost publicat în Activitati, Galerie foto și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Şcoala altfel la Baza Aeriană 95 Bacău

  1. Ioan zice:

    ”(…) Este agreeat de elevi pentru că nu-i aşa,….. este interesant, este descătuşat de povara programei curriculare, …este ALTFEL.” Bine zis !!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s