E primăvară aici, Alecule

Ne cheamă primăvara mustrându-ne:
– Dar voi, pe unde mi-ați fost?
Fire albe la tâmple văzându-ne,
Ni le mângâie lin, sărutându-ne:
– Vedeți ce prieteni mi-ați fost!
Haideți! De-aici până-n zarea albastră
Sunt astăzi toată a voastră!
( pasaj dintr-un poem…mai altfel)

În urmă cu 70 de ani în luna mai 1944 , aviaţia română a ripostat împotriva aviaţiei americane cu 317 avioane ieşite în misiuni,obţinând 39 de victorii aeriene cu pierderea a 8 avioane şi a 7 piloţi. Căpitanul Alexandru Şerbănescu avea atunci 32 de ani.

Astăzi este 17 mai 2014 . Se împlinesc 102 ani de la naşterea sa.
Alexandru_SerbanescuSă reamintim despre el.

Frumos, inteligent, cu un zâmbet cuceritor, privire pătrunzătoare şi o dârzenie  care înfrunta orice furtună. Avea un amestec atrăgător de seriozitate şi bunătate, dornic de a gusta viaţa din plin condensând parcă toate trăirile în prea puţinele clipe de linişte. Dotat cu un curaj fără margini îl făcea să caute lupta acolo unde era cel mai riscant şi dificil. Iubea oamenii, natura, muzica, aviaţia şi ţara. Personalitate puternică, o trăsătură de caracter  care cuprindea şi  o mare fermitate sufletească.
În toată activiatea ca pilot de front, aviatorul Alexandru Şerbănescu a dovedit o măiestrie înnăscută şi stăpânire desăvârşită a artei pilotajului în confruntările aeriene, de cele mai multe ori dramatice. A totalizat 590 de misiuni de luptă, a susţinut 235 de lupte aeriene , a doborât 47 de avioane inamice omologate şi alte 8 aparate inamice considerate victorii probabile.
Iubea tot ceea ce era frumos , sublim, perfect. Zborul era în egală măsură pasiune, atracţie pentru frumos, dăruire totală, perfecţiune ş.a… Av.Serbanescu, Comand.E.Ionescu si JienescuRespectat de camarazi şi apreciat de superiori, privind viaţa din înălţimea cerului totul se reducea la proporţii aşa de minuscule astfel că putem înţelege de ce comandantul Alexandru Şerbănescu nu a dat niciodată atenţie unor lucruri fără consistenţă. Îndrăzneala şi perseverenţa cu care a sfidat cele mai mari primejdii, râzând morţii în faţă în atâtea misiuni căci puterea ei n-a avut nici o însemnătate pentru cel ce a gustat pe acest pământ din izvorul nemuririi…

A avut un singur scop în viaţă: să zboare şi să-şi apere Ţara. Viaţa şi faptele de arme ale căpitanului aviator Alexandru Şerbănescu rămân un exemplu de sinceritate şi măreţie,de onoare şi demnitate dintre cele mai grăitoare.

clip_image 002Arb.

Acest articol a fost publicat în 17 mai, Articole, Pagina de istorie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s