Zborul spre nemurire al aviatorilor eroi

Aşa a început…

Aviaţia română a intrat în acţiune în al Doilea Război Mondial, la 22 iunie 1941.Şi-a încheiat misiunea la 9 mai 1945. Din perspectiva istoriei şi a interesului naţional , a fost un singur război cu un singur ţel: păstrarea statului şi refacerea hotarelor rupte în vara anului 1940.
henschel-300x248In dimineaţa zilei de 22 iunie 1941 aviaţia română a primit misiunea de a deschide ostilităţile, în conformitate cu Directiva Operativă nr.34 şi Ordinul de Operaţii nr.1 al Statului Major al Aerului. Ordinul de Zi nr.1 al generalului de escadră aeriană Gheorghe Jienescu, ministru subsecretar de stat al Aerului, avea următorul conţinut:
,,Camarazi zburători şi ostaşi ai aerului. Un neam întreg pălmuit şi martirizat fără motiv a aşteptat cu înfrigurare ziua izbăvirii. Vă amintiţi; ne amintim cu toţii cum anul trecut, profitând de împrejurări vitrege, duşmanul ne-a rupt din trupul ţării cel mai frumos colţ, leagăn de voievozi, vestigii ale unui trecut glorios. În răbdare am aşteptat momentul izbăvirii.
Zburători! Onoarea de a purta la biruinţă, pe cerul românismului cocarda tricoloră, vă aparţine. Consemnul zilei este : echipajul care a terminat muniţia şi în încleştarea luptei nu vede victoria se proiectează cu maşina în pasărea duşmană. Ţara aşteaptă de la voi întreg sacrificiul ; a sosit ziua marilor înfăptuiri, daţi faptei voastre motiv de legendă. Le-aţi făcut şi în timp de pace. Sunt sigur şi convins că le veţi face fără şovăire şi în timp de război , pentru a merita încrederea pe care regele, conducătorul şi ţara au avut-o întotdeauna în voi.
Tineret zburător ! Sună buciumele şi codrii răsună, uruie cerul, în cântec de motoare, cântecul naţiunii, la arme, la manşe, cu Dumnezeu înainte !”
Generalul de escadră aeriană Constantin Celăreanu, comandantul G.A.L a trimis următorul răspuns : ,, Gruparea Aeriană de Luptă este gata şi în măsură să execute Directiva nr.34”.
Şi, Zburătorii au luptat până la sacrificiul suprem. În total, între anii 1941-1945, aviaţia română a pierdut peste 2000 de aviatori, observatori, mecanici de avioane şi militari din trupele auxiliare.
70 de ani  ( 1944-2014)
Anul 1944 a rămas unul de referină istorică pentru România. Astăzi, privind retrospectiv istoria din urmă cu 70 de ani, am putea crede că anul 1944 a fost situat sub imperiul a două lumi: înainte şi după actul de la 23 august. Ce a însemnat pentru noi acea cotitură, rămâne în continuare sarcina istoricilor să analizeze, dar să nu uităm de cele mai curajoase şi eroice lupte aeriene purtate pe Frontul de Est şi pe teritoriul naţional. serbanescu si camaraziSunt 70 de ani de la numeroasele lupte şi victorii aeriane, de la înfrîngeri, pierderi umane şi materiale, de la cele mai mari bombardamente care s-au executat vreodată asupra ţării noastre,70 de ani de la ultima luptă aeriană a Gr.9 Vt. sub comanda căpitanului aviator Alexandru Şerbănescu, ….70 de ani de la Zborul spre nemurire al aviatorilor eroi.

Tecuci –Bacău 1944. Grupurile 9 Vânătoare ,8 Asalt,5 Bombardament
Luna aprilie 1944 a debutat cu situaţii dramatice, privind retragerea unităţilor de aviaţie de la Odessa şi amplasarea lor, în ţară, sub presiunea ofensivei sovietice. Începând cu 4 aprilie 1944 escadrilele Corpului 1 Aerian Român au fost dislocate pe aerodromurile din Moldova, cel de la Tecuci devenind cel mai important. Aici au aterizat escadrilele de vânătoare ale Grupului 9,cele ale Grupului 8 Asalt, precum şi bimotoarele JU.88 ale Grupului 5 Bombardament greu. Personalul navigant al Grupului 9 Vânătoare, al cărui comandant era căpitanului aviator Alexandru Şerbănescu, au utilizat şi terenul de la Gherăieşti- Bacău. Frontul se stabilizase pe linia Carpaţi – Iaşi – Chişinău – Nistru. polestiDistrugerea petrolului românesc, a căilor de comunicaţii şi a industriei naţionale cu toate ramurile ei, a fost scopul strategic declarat al bombardamentelor anglo-americane asupra teritoriului României. Ca urmare, aceste bombardamente s-au constituit în operaţiuni aeriene de mare amploare,caracterizate prin : masivitatea forţelor aeriene folosite( în medie 600 de avioane pe raid),din care mai mult de jumătate erau avioane de bombardament ; numărul mare al raidurilor şi al ritmurilor lunare de operaţii ( 7-12 atacuri) ; metodele de bombardament în ,,covor de bombe ’’,de la mare înălţime sub protecţia bruiajului radar,cu aviaţie de vânătoare de însoţire ; efectele dustructive cauzate totalizând peste 100 de miliarde lei,dar şi morale,de ,, teroare aeriană’’ asupra populaţiei civile.
În concluzie,bombardamentele anglo-americane din perioada 4 aprilie-20 august 1944 efectuate asupra României au fost cele mai mari care s-au executat vreodată asupra ţării noastre şi care au urmărit distrugerea unor importante obiective militare, economice şi administrative . Astăzi, la 70 de ani de la bombardamentul din capitală, niciun semn nu mai există spre cinstirea memoriei celor ucişi. Doar un teren gol, uitat de lume…

      Aviaţia română are rădăcini adânci în sfera naţională şi mondială, iar acei magnifici ai aerului pot trăi încă prin noi cinstindu-le memoria tuturor celor ce au clădit imaginea aviaţiei române în lume. Putem să construim mai departe pe structura de granit clădită de înaintaşii noştri, putem să cuprindem cu aripile sufletului icoana lor, dar mai ales putem să ne amintim de ei, de aviatorii eroi.

             Zbor spre Nemurire
Proiectul Expo “Zbor spre Nemurire” s-a născut în urmă cu cinci ani. Unul dintre artişti plastici din Bucureşti s-a adresat Fundaţiei „Erou Cpt.Av.Alexandru Şerbănescu” cu următoarea întrebare: de ce aviaţia nu organizează , de Ziua Aviaţiei, o expoziţie de artă plastică cu tematică aeronautică aşa cum fac marinarii de Ziua Marinei? Nu am ştiut să-i răspund distinsului pictor. Ce-i drept, nici nu mă gândisem la un astfel de program, dar pictorul avea dreptate să se întrebe de ce marina da, iar aviaţia nu? Ce era de făcut ? Am Expo vernisaj Ziua Aviatiei 15 iul 2011 023compus o misivă argumentată pe care am adresat-o Forţelor Aeriene. Răspunsul a fost pozitiv, astfel că, în iulie 2011 Fundaţia „Erou Cpt.Av.Alexandru Şerbănescu” a debutat cu programul anual Expo, denumit generic “Zbor spre Nemurire”. Cele trei ediţii de până acum s-au desfăşurat în colaborare cu forţele aeriene, premărgător Zilei Aviaţiei, la sala Galeria Artelor din incinta Palatului Cercului Militar Naţional. Un colectiv format din artişti plastici, membrii şi afiliaţi ai fundaţiei, consecvenţi şi ataşaţi iremediabil de valorile aripilor româneşti, prin măiestria penelului au transpus în lucrările de artă teme extrase din istoria aviaţiei. Pentru exemplificare, expoziţia din anul 2013 Pic 227a însumat un număr de 90 lucrări semnate de pictorii: Valentin TĂNASE, Ion HULTOANĂ, Gabriel GHEORGHIU, Silviu MORARIU, Silviu BUCUREŞTEANU şi mulţi alţii. Lucrările au avut menirea de a ilustra, pentru cei interesaţi cu adevărat, istoria aeronauticii militare, tipuri de avioane , Stalingrad, precum şi teme reprezentând repere istorice petrecute de-a lungul timpului , scopul fiind acela de aduce în plan public istoria aşa cum a fost, portrete de aviatori eroi şi zborul ca o artă.

BACĂU  2014
Expo “Zbor spre Nemurire “– Ediţia a IV-a

Alexandru SerbanescuEdiţia de anul acesta are loc la Bacău şi face parte din programul comun:Baza 95 Aeriană şi Fundaţiei “Erou Cpt.Av.Alexandru Şerbănescu”. Activitatea este structurată în două secţiuni: Expo “Zbor spre Nemurire“ şi Miting Aerian, ambele fiind dedicate aviatorului erou Alexandru Şerbănescu – 70 de ani de la ultima misiune de luptă aeriană. Programul expo se va desfăşura la Cercul Militar Bacău în perioada 10-14 iunie, cu deschidere oficială marţi 10 iunie,ora 12. Ediţia va cuprinde o serie de lucrări cu teme de aviaţie şi portret de erou, semnate de pictorii Gabriel GHEORGHIU, Adrian STOENICĂ, Silviu MORARIU, Silviu IVANCEA “BUCUREŞTEANU”, Marian DRAGOMIR, Aurelia STRUNGAR ROMAN, toţi din Bucureşti şi, pictorii Maria BODRON, Luminiţa PANOSCHI,Ioan MARIC din Bacău. În mod cu totul excepţional pentru publicul din Bacău, expoziţia cuprinde o secţiune cu imagini fotografice şi documente inedite, precum şi mărturii olografe ale G.ral.av.(rtr.) Ion DOBRAN, singurul zburător în viaţă care a făcut parte Grupul 9 Vânătoare. Căpitanul aviator erou Alexandru Şerbănescu şi camarazii lui aparţin în întregime neamului românesc. Eroii noştri si-au dat viaţa spre nemurirea neamului lor şi au rămas în pagina de aur a aviaţiei militare române. AviatorulBacau miting aerian 2014 Alexandru Şerbănescu este simbolul zburătorului glorios în marele şi vulcanicului său destin. A căzut eroic la 18 august 1944 la Ruşavăţ- Buzău, căderea lui a fost simbolică, înălţare sublimă, el ridicându-se în zările infinite ale cerului, în coloana nesfârşită a istoriei Neamului românesc. Bacăul este “ acasă, acolo unde-i este locul de drept” , a spus C.dor.av.Nicolae Jianu la 1 Dec.2006 în cadrul ceremonialului militar pentru atribuirea numelui “Căpitan aviator erou Alexandru Şerbănescu” – Bazei 95 Aeriene. Noi, avem onoarea să prezentăm celor interesaţi cine au fost cavalerii cerului nostru şi ce au făcut ei pentru gloria Aripilor româneşti în anii celei mai cumplite conflagraţii.

Istoria se bazează şi pe faptele eroilor . Progresul înseamnă şi cultul pentru ei.
Eleonora ARBĂNAŞ
Preşedintele Fundaţiei „Erou Cpt.Av.Alexandru Şerbănescu”

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Activitati, Articole, Comunicate, Eveniment și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s