1944-2014

70 de ani de la supremul sacrificiu 

In primavara si vara anului 1944 pe cerul Românei s-au dus cele mai acerbe lupte aeriene purtate de Grupul 9 Vanatoare . Nu avem voie să uităm despre titanii aviaţiei române din cel de al Doilea Război Mondial.Ei sunt reperele noastre de onoare,de virtute,de curaj,de iubire de neam şi ţară. A rememora istoria se cheamă că (mai) avem rădăcini, a omagia eroii înseamnă să nu ne pierdem neamul.

La Bacău, respectul pentru aviatorii eroi a fost la el acasă.  La Bacău a fost prezentă magia zborului, magia zburătorului de atunci, de acum,din totdeauna. Aviaţia română a fost în prim planul mondial şi acolo trebuie să o regăsim ori de câte ori privim spre aripile româneşti.Printr-un efort  conjugat al forţelor aeriene , al garnizoanei Bacău, al efectivului militar  de la Baza 95 Aeriană, al echipei fundaţiei av.Serbănescu , a fost posibil să onorăm memoria aviatorilor eroi sub semnul celor  70 de ani de la ultima luptă aeriană a comandantului Gr.9 Vt.,Cpt.av.Alexandru Şerbănescu, patronul spiritual al Bazei 95 Aeriene Bacău.

Expo „Zbor spre Nemurire”Ediţia a IV-a s-a desfăşurat la Cercul Militar Bacău şi  a inclus o galerie de imagini fotografice 1941-1944, prezentate pe  6  panouri kappa cu drept de autor aparţinând fundaţiei Erou Cpt. av.Alexandru Şerbănescu, lucrări artistice tematice şi proiecţia filmului documentar „cucerirea Odessei 1941 ” imagini autentice de arhivă.

Mitingul aerian din 14 iunie 2014 , organizat de Baza 95 Aeriană „Erou Cpt. av.Alexandru Şerbănescu”Bacău, a  cuprins în program evoluţia formaţiilor de aeronave IAR-99 Şoim, elicoptere IAR-330 SOCAT,MiG 21 L,C27J Spartan, Iacării Acrobaţi,Aeroclubul României, evoluţii în formaţie 10 x ultralight, lansare paraşutişti militari şi civili,exerciţiu CSAR şi multe alte activităţi de zbor mult aşteptate de publicul participant.

Mitingul aviatic de anul acesta a avut o latură deosebit de emoţionantă datorită participării de excepţie  a  domnului general Ion Dobran(95 ani), singurul aviator în viaţă care a făcut parte din Gr.9 Vt., precum şi a altor personalităţi din aviaţie printre care şi domnul c.dor av.Alexe Rusen al cărui mentor a fost generalul  Dobran.  Cu siguranţă mulţi băcăuani vor păstra în albumul foto istoria zilei de 14 iunie 2014 de la Baza 95 Aeriană. Nu este puţin lucru  să ai alături un erou de calibrul Domnului Ion Dobran. Este EROUL DE LÂNGĂ NOI, mărturie vie a istoriei ce ar putea părea îndepărtată, dar de la care  cu siguranţă  avem ce învăţa .                  

Onoare şi Demnitate!

 

 

 

 

 

 

Această prezentare necesită JavaScript.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

Fundatia Aviator Şerbănescu mulţumeşte tuturor celor care au făcut posibil acest program, in egala măsură Iacarilor Acrobaţi şi Aeroclubului Romaniei precum şi mediei locale şi centrale.

E.Arbănaş

 

Reclame
Notă | Acest articol a fost publicat în Activitati, Articole, Comemorativ, Galerie foto, Pagina de istorie și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la 1944-2014

 1. Danut ALBU zice:

  Felicitari!!!!!!

  Salutari camaraderesti din Constanta!

  Liga Militarilor Profesionisti
  http://www.ligamilitarilor.ro

 2. Danut ALBU zice:

  Partea I

  .
  Partea II

 3. Danut ALBU zice:

  Erou Cpt.av. Alexandru Serbanescu

 4. Danut ALBU zice:

  Video-clip realizat de Liga Militarilor Profesionisti, in memoria EROULUI NEAMULUI ROMANESC
  Cpt. av. Alexandru Serbanescu:

  • Video-clipul a fost realizat gratie unei frumoase colaborari intre Fundatia Serbanescu ( imagini fotografice) si Liga Militarilor din Constanta . Este de precizat ca Grupul 9 Vânătoare avea trei escadrile din care făcea parte şi Escadrila 57 şi nu invers. Desigur, este o scăpare involuntara, dar necesar a se preciza pentru cei care poate nu stiu.
   Asta nu înseamnă că vidoclipul este mai puţin reuşit si mai putin emoţionant.. Mai fac menţiunea ca imaginea cu norii ,care imaginează harta Romaniei , este reală .
   Arb

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s