Frăţia de arme

                           Tancurile – 95 de ani

         La 21 iulie 1919 a luat fiinţă la Giurgiu, prima şcoală românească de tancuri „Şcoala de care de asalt”. În toamna anului 1919 şcoala se mută la Mihai Bravu unde colonelul PREDESCU Pandele şi maiorul ing.aviator Gheorghe NEGRESCU pun bazele primului Batalion de care de asalt cu un efectiv de 25 de ofiţeri şi 376 militari în termen.
Întâiul batalion înzestrat cu tancuri franceze „Renault-17” organizat la Mihai Bravu (1 august 1919) a fost comandat de colonelul Predescu Pandele. Locţiitorul tehnic era maiorul ing. aviator Gheorghe Negrescu , brevet de pilot nr.2/1911.
Mă opresc puţin asupra acestei activităţi efectuată de mr.ing.de aviaţie Ghe.Negrescu în calitatea sa de ajutor al comandamentului pentru tehnică. Deşi această activitate a fost scurtă (aprilie 1919-august 1920) maiorul ing.aviator Gheorghe Negrescu a avut o contribuţie deosebită la organizarea şi asigurarea tehnică de exploatare şi la conducerea procesului de instruire al echipajelor. Despre tânăra armă tancuri chiar în faza de debut a acesteia, mr.ing.Ghe.Negrescu constata cu satisfacţie „…cu câtă uşurinţă soldaţii noştri, care nu erau obişnuiţi cu maşini şi nu văzuseră niciodată un tanc, învăţau conducerea şi cunoaşterea mecanismelor complicate foarte repede şi atât de bine încât la un concurs internaţional de tancuri (Concursul „Rally Interallie de char de combat”), care a avut loc în Belgia, am câştigat două din cele trei premii….” La acel concurs tanchiştii colonelului Predescu au obţinut „Fanionul de onoare” pentru naţiunea învingătoare. A fost un succes internaţional militar obţinut la numai un an de existenţă în armata română a carelor de luptă. Un mare merit l-a avut şi mr.ing.de aviaţie Ghe.Negrescu pe drumul de început al tinerei arme a tancurilor, “ copilul minune” al primului război mondial ca armă de luptă – septembrie 1916. Pasiunea pentru zbor a mr.ing.de aviaţie Ghe.Negrescu a fost mai puternică decât faţă de „caii putere”ai blindatelor , cu toate acestea, s-a despărţit cu greu de arma tancuri pe care a servit-o cu acelaşi profesionalism şi dragoste exprimată chiar şi în plan personal prin a da primului său copil numele de Alexandru Tancu NEGRESCU.

        La 1 august 2014 s-au împlinit 95 de ani de existenţă a tancurilor ca armă de luptă în armata română. O zi cu semnificaţie deosebită pentru Armata României fiind considerată data la care s-a conferit individualitate armei TANCURI.
Am făcut o scurtă introducere în semn de omagiu pentru toţi tanchiştii care au servit această armă şi au căzut la datorie în focul luptelor, în semn de respect deosebit pentru forţele terestre care însumează cele mai numeroase categorii de arme capabile să îndeplinească misiuni deosebit de grele.
În acest context, îmi face o deosebită plăcere şi onoare să semnalez apariţia  volumului TANCURILE, 95 DE ANI DE EXISTENŢĂ ÎN ARMATA ROMÂNIEI, al cărui autor este domnul Colonel tc (ret.) GEORGE D.GHEORGHIU, o lucrare excepţională dedicată armei tancuri. Prefaţa volumului este semnată de Generalul ( ret.) VIRGIL PETRESCU, veteran de război din Reg.1 Care de luptă în campaniile Diviziei 1 Blindatele”România Mare” 1942,1944 şi primăvara anului 1945. Volumul a apărut de Ziua Tanchiştilor la împlinirea a „95 de ani de existenţă a tancurilor în Amata României”, autorul izbutind să onoreze arma sa de suflet –tancurile- la 95 de ani de existenţă. Este o lucrare laborioasă, o istoriografie documentată după toate rigorile, o carte alcătuită din adevăruri istorice, dovezi de netăgăduit în ce priveşte sacrificiul şi loialitatea trupelor române în marea confruntare de pe Don şi Volga, camaraderia şi frăţia de arme diferite, sunt prezentate pe larg misiunile de luptă şi misiunile aeriene executate în folosul Diviziei 1 Blindate pe Frontul de Est, EROI AVIATORI care au săvârşit fapte de vitejie unice în bătălia din iarna anului 1942 de la Cotul Donului.                                                                                                                               Spiritul de armă, solidaritatea şi imperativul îndeplinirii datoriei faţă de neam şi ţară vibrează şi ne însoţeşte pe tot parcursul lucrării.
Mulţumesc Domnule Colonel George Gheorghiu pentru tot ceea ce sunteţi, pentru verticalitate, curaj şi onoare. Mulţumesc pentru că mi-aţi oferit privilegiul de a vă cunoaşte.
Mi-am îngăduit să redau doar câteva fragmente din carte, să exprim câteva gânduri şi înalte consideraţiuni pe care Fundaţia Aviator Şerbănescu le poartă dintotdeauna forţelor terestre.

Arb.

Col.G.Gheorghiu  Tancurile in armata Romaniei

Indemnul autorului vol. Tancurile

Galerie | Acest articol a fost publicat în Articole, Pagina de istorie și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s