Sfârşit de august

“Salut cu pioşenie pe cei care au căzut, strâng frăţeşte mâna celor care vor cădea şi de voi fi primul de acum încolo sau de voi fi ultimul,cât timp trăiesc, voi apăra cerul patriei”, aşa a spus şi aşa a făcut cpt.av.Alexandru Şerbănescu.

200px-Ion_Dobran_Bf_109GZiua de 6 iunie 1944 a rămas în istorie ca una în care au avut loc puternice atacuri ale aviaţiei americane îndreptate împotriva câmpurilor petroliere şi a aerodromurilor româneşti, cu misiuni de bombardament asupra unor obiective din Bucureşti, Ploieşti, Braşov, Craiova, Piteşti, Râmnicu Vâlcea şi Galaţi. Lupta angajată între doi piloţi, atunci inamici, deveniţi amici după 66 de ani, s-a desfăşurat în apropierea oraşului Galaţi. Barrie Davis, sublocotenent aviator în Grupul 325 Aviaţie Vânătoare, pilota un avion Mustang P-51 cu care a executat numeroase misiuni de escortare a aeronavelor de bombardament ce efectuau raiduri deasupra României. La data de 6 iunie 1944 , în timpul unei astfel de misiuni de însoţire, a fost atacat de avionul pilotat de lt.Ion Dobran aparţinând aviaţiei militare româneşti, pilotul american,Barrie Davis cu aparatul grav avariat, a fost nevoit să aterizeze forţat în Ucraina.Locotenentul de aviaţie Ion Dobran era comandantul Escadrilei 48, Grupul 9 Aviaţie Vânătoare, comandant cpt.av.Alexandru Şerbănescu, dislocat pe aerodromul din Tecuci. Locotenentul Dobran pilota un avion Messerschmitt-109. Unitatea sa era destinată în special frontului din Moldova. În lupta aeriană din acea zi de 6 iunie 1944 locotenentul Dobran a fost, la rândul său, lovit de coechipierul lui Davis şi obligat, de asemenea, să aterizeze forţat. Ion Dobran era un tânăr aviator de 26 de ani, iar Barrie Davis avea 20 de ani, se vânau în aer, la peste 7.000 de metri deasupra Galaţiului.
În 2008 au aflat unul despre celalalt că traiesc şi au început să-şi scrie. După aproxiamativ doi ani, la 23 ianuarie 2010, cei doi s-au întâlnit pentru prima dată la sol, în Bucuresti la Muzeul Aviaţiei. Ion Dobran împlinea 91 de ani la 5 februarie, iar Barrie Davis 87 de ani la 22 decembrie.

 

Muzeul Aviaţiei

Muzeul Aviaţiei

Această prezentare necesită JavaScript.

 

După 70 de ani de la acel 6 iunie ’44 când pilotul american, sublocotenent Barrie Davis, a fost doborât de către pilotul român, locotenent Ion Dobran, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi la patru ani de la emoţionanta întâlnire dintre cei doi, pagina vieţii fiecăruia dintre ei a curs după cum le-a îngăduit destinul. Din nefericire firul vieţii col.Barrie Davis s-a frânt marți, 19 august 2014, în locuința sa din Zebulon, Carolina de Nord , la vârsta de 90 de ani şi opt luni.

Barrie Davis la Bucureşti

Barrie Davis la Bucureşti

Acel eveniment deosebit petrecut în urmă cu patru ani, 23 ianuarie 2010, va rămane întipărit în memoria noastră multă vreme de aici înainte, iar filmul întâlnirii dintre eroul de langă noi Ion Dobran şi aviatorul american Barrie Davis va fi mărturia peste timp a acelei întâlniri speciale dintre cei doi piloţi. Col.Barrie Davis a plecat atunci din România noastră cu sufletul plin de bucurie şi un bagaj plin cu amintiri plăcute.În acest august 2014  pilotul Barrie Davis a plecat într-o altă lume având credinţa că îşi va regăsi o parte dintre camarazi la escadrila din cer.

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Totul este posibil într-o lume a păcii şi a libertăţii.

ARB.

Acest articol a fost publicat în Articole, Pagina de istorie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s