Ziua limbii române

       Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, conform Legii nr. 53/2013, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova începând cu anul 1990.
        10534710_684077325021923_7150063658571595418_nÎn perioada 29 – 31 august 2014, au fost şi încă sunt organizate manifestări cultural-educative, artistice cu caracter evocator sau științific,consacrate limbii române. Printre organizatori: Primăria Sectorului 2, Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă,Uniunea Scriitorilor din România, Muzeul Literaturii Române…
Sâmbătă, 30.08.2014, orele 11.00 la Centrul Socio-Cultural „Jean- Louis Calderon”al Primăriei Sectorului 2, a avut loc evenimentul cultural ”Ziua limbii române” la care au participat numeroase  personalităţi din spectrul cultural, artistic şi istoric.

10492403_684077021688620_8425859310865797247_nÎn cadrul evenimentului actorul Eugen Cristea a rostit mesajul, scurt şi la obiect , al acdemicianului Eugen Simion, preşedinte al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române.

           Ziua Limbii Române
„După Ziua culturii naţionale-Ziua lui Mihai Eminescu, iată avem o zi dedicată limbii române. Semnul l-au dat basarabenii şi, în cele din urmă, tot ei au luat decizia de a avea o zi dedicată limbii,elementul cel mai important al identităţii naţionale.O decizie bună, un semn admirabil că după două sute de ani de înstrăinare şi, după ce au trecut printr-un regim politic care a făcut orice pentru a-i deznaţionaliza, românii basarabeni nu şi-au pierdut conştiinţa identităţii lor naţionale pentru că nu şi-au pierdut limba.La sfârşitul anilor 1980 au ieşit cu zecile, sutele de mii în stradă pentru a cere întoarcerea la grafia latină şi pentru a spune cu voce tare că aşa zisa „limba moldovenească” impusă de regimul stalinist nu-i altceva decât limba română. A fost o acţiune extraordinară, o luptă care, în fapt, se duce şi azi, pentru că nu toţi cetăţenii Republicii Moldova( între ei comuniştii, rusofili) acceptă această revenire la normalitate. Merg deseori la Chişinău şi prietenii mei, scriitorii, îmi povestesc fel de fel de istorii în legătură cu această problemă esenţială pentru noi, toţi. Căci, îmi amintesc ce scrie într-un poem Grigore Vieru: „cine are o limbă are o patrie”. Iar prietenul lui, valahul Nichita Stănescu spune şi el într-o splendidă „Respirare”„ limba română este patria mea”. O propoziţie memorabilă, un vers pe care l-aş scrie pe frontispiciul oricărei şcoli din spaţiul românităţii.
Iată de ce mi se pare că hotărârea Guvernului României de a sărbători Ziua Limbii Române , la 31 august, este o hotărâre bună, înţeleaptă, inspirată.Este ziua în care în pieţele publice din marile oraşe, trebuie să recităm din versurile marilor poeţi, iar la radio şi la posturile de televiziune să discutăm despre frumuseţea şi corectitudinea limbii pe care o vorbesc 20 de milioane de români ce locuiesc între graniţele actuale ale ţării şi încă 13 milioane aflaţi în afara graniţelor. Nu trebuie să ne ruşinăm de ea. Cioran, cel mai nihilist dintre moraliştii secolului al XX-lea, recunoaşte că „cea mai mare creaţie a românilor este chiar limba lor”.
  Eugen SIMION

A consemnat, ARB.

Acest articol a fost publicat în Articole, Eveniment și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s