De Ziua Armatei Române

25 octombrie – Ziua Armatei Române

Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 Octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte Armata. Moment simbolic în istoria poporului român, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, ziua de 25 Octombrie este Ziua Armatei Române, o zi de cinstire pentru eroismul si jertfele prin care, de-a lungul vremii, oştirea noastră şi-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-şi misiunea nobilă de a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român. Ziua de 25 octombrie 1944 semnifică data eliberării totale a teritoriului național de sub ocupație hortysto-fascistă. Armata Română elibera ultima monumentul-eroilor-careilocalitate românească , oraşul Carei, de sub ocupaţie străină. 25 Octombrie reprezintă ziua când armata română şi-a îndeplinit menirea firească.
Comandantul Armatei a 4-a, generalul Gheorghe Avramescu, a adresat în acea zi de 25 oct.1944 militarilor din subordinea sa, următoarele: “La chemarea ţării pentru dezrobirea Ardealului rupt prin Dictatul de la Viena aţi răspuns cu însufleţire şi credinţă în izbânda poporului nostru, tineri şi bătrâni aţi pornit spre hotarele sfinte ale patriei şi cu piepturile voastre aţi făcut zăgaz neînfricat duşmanului care voia să ajungă la Carpaţi. Zdrobit de focul năpraznic al artileriei şi de necontenitele voastre atacuri, inamicul a fost izgonit din Ardealul scump, eliberând astfel ultima palmă de pământ sfânt al ţării. Prin ploi, prin noroaie şi drumuri desfundate, zi şi noapte aţi luptat cu un duşman dârz şi hotărât şi l-aţi învins. Azi, când avangărzile trec pe pământ străin, pentru desăvârşirea înfrângerii definitive a duşmanului, gândul meu se îndreaptă către voi, cu dragoste şi admiraţie pentru faptele voastre de arme. Peste veacuri veţi fi slăviţi, voi ofiţeri şi ostaşi care aţi eliberat Ardealul. Pe cei care au căzut la datorie îi vor preamări urmaşii şi numele lor va fi scris în cartea de aur a neamului. Încrezători în destinele neamului şi luând pildă de la cei ce au pus patria mai presus decât viaţa, continuăm lupta strâns uniţi în jurul steagului…”. Aceste cuvinte au fost consemnate în Ordinul de Zi nr. 104 din 25.10.1944

 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ziua Armatei Române a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959.
Ziua Armatei a fost, este şi va fi cu precădere “ Ziua Soldatului Armatei Române” sărbătorit şi respectat aşa cum se cuvine de întreaga ţară. clip_image 002
De Ziua Armatei Române, aducem un pios omagiu tuturor eroilor neamului care şi-au dat viaţa pentru libertatea, unitatea şi integritatea României, veteranilor de război care au înfruntat  vitregia războiului şi tuturor militarilor români cărora le transmitem urări de sănătate şi împlinire în nobila misiune militară împreună cu gândurile noastre de recunoştinţă şi respect.

Ziua Armatei,jpgComenduirea garnizoanei Bacău, organizează, în perioada 24-26 octombrie, o serie de activităţi dedicate aniversării Zilei Armatei României, din 25 octombrie, la 70 de ani de când ostaşii Armatei României au eliberat ultima parte a teritoriului naţional de sub ocupaţia străină. Fundaţia Aviator Şerbănescu ca de obicei va participa la sărbătoarea Zilei Armatei în cadrul activităţilor ce se vor desfăşura în cadrul garnizoanei Bacău.

La Mulţi Ani Armatei Române!

Print

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole, Comemorativ, Pagina de istorie și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s