Frontul de vest

Logica  raportului de forţe                                                                                                        ( scurtă trecere în revistă fără pretenţia unui istoric)

Ribbentrop - MolotovExistenţa celor două dictaturi, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică bolşevică în contextul conflagraţiei mondiale din anii 1939-1945 au schimbat istoria multor popoare, în special a poporului român. La 23 august 1939, Ribbentrop şi Molotov au semnat tratatul secret privind împărţirea Europei Centrale. In 1940 nori grei se prăvălesc peste România. Consilul de coroană (cu rol consultativ) şi Carol al II –lea decid retragerea în 1940. Basarabia este cedată ruşilor fără luptă. Romania 1940 teritoriile-pierdutePropagandei vremii din iunie 1940 arată că armata română era pregătită, totuşi a fost obligată să se retrage orecum în dezonoare. La 28 iunie 1940 România a fost nevoită să cedeze sovieticilor Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa.
Printr-o acţiune militară fulgerătoare ordonată de Hitler şi condusă de mareşalul List, în cursul lunii aprilie 1941, sunt ocupate Grecia şi Iugoslavia şi printr-o acţiune aeropurtată ocupă insula Creta. Germania avea cale liberă pentru a ataca Rusia Sovietică. Generalul Antonescu hotărăşte să alieze România spre a recupera teritoriile româneşti pe care le cedasem fără luptă în 1940.Înainte de începerea acţiunii contra Rusiei, generalul Antonescu se adresează ţării. Aproape în unanimitatea populaţiei româneşti se aprobă politica generalului Antonescu pentru că, nici un român nu putea să uite modul cum ruşii ocupaseră Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa. Pericolul venea din răsărit. La 22 iunie 1941 atacul germano-român s-a declanşat printr-un masiv bombardament aerian asupra aerodromurilor ruseşti din Basarabia şi Bucovina. Aviaţia militară română avea în serviciu 621 de avioane şi a îndeplinit sute de misiuni, contribuind efectiv la eliberarea provinciilor româneşti Bucovina de nord şi Basarabia, ocupate cu forţa de URSS, în 1940.
Antonescu si Regele Mihai pe frontAu urmat anii grei de război în est şi pe teritoriul naţional. În perioada 4 aprilie 1943-20 august 1944, aviaţia româno-germană şi artileria antiaeriană au doborât peste 700 de avioane americane şi englezeşti, fiind luaţi 1025 de prizonieri. Au căzut la datorie 121 de aviatori români şi germani.
După actul politico-militar de la 23 august 1944 motivat de  scurtarea războiului, recuperarea Ardealul de sub ocupaţia hortystă şi  scopului comun cu noii aliaţi de a învinge pe Hitler şi nazizmul, România devine oarecum un stat ocupat de un regim sovietic pe cale de a se legitima. Armata română era întrun fel prizonieră armatei roşii pe front. Administraţia din nordul Ardealului a fost preluată de sovietici, iar logistica, transportul şi aprovizionarea făcea mari probleme armatei române fiind preluată tot de sovietici. Mari unităţi române îşi pierd comandanţii, unii dintre aceştia fiind arestaţi.  Şcolile de ofiţeri au fost reduse cu 80% , campurile de instrucţie reduse sub indicaţia sovietică “ le instruiţi în marş”. Toate acestea au generat unele presiuni pshiologice. În raport cu recuperarea Ardealului aceste aspecte au rămas spre analiză şi cunoaştere a adevărului istoric .
Generalul Nicolae RadescuLa 26 octombrie 1944 generalul Nicolae Rădescu semnează „Protocolul militar româno-sovietic (de desfiinţare practic a unor Corpuri de armată ) fiindu-ne impus de Comisia Aliată de Control şi în scopul de a evita consecințele neexecutării Convenţiei de armistiţiu şi operațiilor comune contra Germaniei și Ungariei”. Marele Stat Major a apărat cu demnitate prestigiul armatei. Generalul Nicolae Rădescu a înaintat la 28 noiembrie 1944 un document Președinției Consiliului de Miniștri prin care a arătat că toate acestea reprezentau „atingeri aduse direct atât suveranității, cât și independenței naționale”. La data de 6 dec. 1944 Regele Mihai l-a numit pe generalul Nicolae Rădescu în funcția de prim-ministru al României.

Armatele terestre
Infanteria, vânătorii de munte, artileria şi cavaleria organizate în patru armate structurate pe regimente, divizii, baterii, etc.. compunau structura Armatei de Uscat în timpul războiului, astăzi Forţele Terestre. De precizat că aportul forţelor terestre române a fost cu mult mai mare faţă de cel precizat în protocolul de la 26 octombrie 1944. Pe frontul de vest s-a câştigat cu armata terestră a naţiunilor unite, din care făcea parte România. Logistica aliaţilor a fost susţinută economic în bună măsură de americani. Efortul României la cauza Naţiunilor Unite nu suportă comparaţie cu Italia sau Ungaria . Au fost pierderi de 170 mii de oameni căzuţi în luptă, răniţi şi dispăruţi şi un cost de peste două miliarde de dolari doar pe frontul de vest . România ocupă locul al patrulea la capitolul pierderi şi costuri. Am cucerit şi am eliberat dar în ce condiţii.
Pe frontul din vest în Bătălia de la Budapesta a participat Corpul VII al Armatei Române cu trei divizii : Divizia 2 Infanterie, Divizia 19 Infanterie , şi Divizia 9 Cavalerie. Începând cu 29 decembrie 1944, armata sovietică și cea română au ajuns la porțile Budapestei care a capitulat la 13 februarie 1945. Unele subunități maghiare au supraviețuit luptelor de la Budapesta și au continuat lupta alături de germani. Divizia Szent László figura în cadrul Armatei a 2-a Panzer. În regiunea lacului Balaton (6 – 16 martie 1945) a fost ultima ofensivă majoră lansată de Germania nazistă. În această zonă se aflau ultimele zăcăminte de petrol absolut vitale pentru nemţi.

 ………………………………………………………………………………………………………………………………

Adj av DarjanÎn dimineta zilei de 25 februarie 1945 pe terenul de la Lucenec era forfotă mare. Avioane placă, avioane vin. Ruşii incepuseră ofensiva cu armata “Petrov-Imacenco „ Pregătirea artileriei, deschiderea aviaţiei şi atacul începea. O patrulă formată din lt. av Şenchea , adj.av. Laurenţiu Manu , lt.av.Pop Horea şi Ilie Constantin după scoaterea din zonă a aviaţiei de asalt , au fost obligaţi să se angajeze întro luptă cu opt Me 109 G şi patru Foke-Wulf-uri iar în alt sector , în vânătoare liberă, acţiona Bâzu Catacuzino avându-l în spate pe adj.av.Traian Dârjan . Rezultatul: a fost doborât adj.av.Traian Dârjan pirzâdu-şi viaţa , a fost lovit şi avionul pilotat de cpt. av. Constantin (Bâzu) Cantacuzino care a aterizat pe burtă între linii , adj.av. Laurenţiu Manu lovit în motor şi rănit la piciorul drept iar avionul pilotat de lt.av.Pop Horea lovit în profundor. Ultimii doi au ajuns cu avionele la bază. Un Ju 88 nr.102 pilotat de adj.maj. Mihăescu Nicolae,obs.Dorin Alexandru şi adj.stg.Corleanca Dumitru , grav răniţi, a aterizat pe de asemenea pe burtă. Ziua de 25 februarie 1945 a însumat un mort, trei răniţi grav, patru avione de vânătoare scoase din uz şi un bombardier avariat pentru o posibilă doborâre a unui avion inamic FW 190 efectuată de Bâzu . Nu a fost omologată , Dârjan căzuse la datorie şi nu a mai apucat să macheze victoria lui Bâzu. Sublocotenentul medic Mircea Grădinaru însărcinat să aducă la bază rămăşiţele adj. Dârjan a fost nevoit să-i amputeze un picior tânărului adjutant prins şi strivit în sfărâmiturile avionului. Rămășițele adj.av. Traian Dârjan au fost aduse noaptea târziu la bază. A doua zi întreaga suflare de pe aerodrom era aliniată spre a da onorul bietului Dârjan. Doctorul Mircea Grădinaru a fost trimis cu un camion la Someșeni-Cluj, pentru a-l duce pe Dârjan în satul său natal spre a fi înmormântat. Şi, a fost înmormântat, fără onoruri militare, nu era timp de aşa ceva…
În binecunoscuta carte a scriitorului arădean Cornel Marandiuc, lt. av. Mircea Șenchea povestește : „…Țin minte că aproape îl imploram pe Bâzu prin radio, atunci în 25 februarie, să-mi spună în ce sector se bat! Nu pentru a-i ajuta, nu puteam abandona Henschel-ele de asalt, ci pentru a ști la ce să ne așteptăm noi… Din conversația radio surprinsă de mine, am putut ușor deduce că Bâzu urmărea avionul doborât pentru a-i marca locul căderii în vederea omologării. De fapt, Dârjan îi comunicase că «îl văd… îl văd!…» Discuția aceasta prelungită mă face să cred că Bâzu a fost cu ochii numai pe acel avion, exaltare logică dar inadmisibilă, fără a mai fi atent în jur și mai ales în spatele său și al lui Dârjan. Întrebările lui repetate «Unde ești Dârjan… Dârjan răspunde dacă m-auzi», denotă că nu a observat doborârea lui Dârjan, care i-a fost cules din spate!…‟ „… N-a observat nici măcar că a fost atacat, altfel ar fi avut totuși timp să lanseze un apel, emisia radio s-a întrerupt brusc în timp ce-l căuta pe calea undelor, pe Dârjan.‟  În însemnările sale , lt.av Ion Dobran care a ajuns la Lucenec cu un avion Fleet chiar în dimineaţa zilei de 25 februarie 1945 , notează : Nu particip la misiuni dar nimeresc în camera piloţilor unde era mare fierbere. Îl întâlnesc pe Dârjan care îmi spune: Să trăiţi d.le lt., să vedeţi d-voastră ce o să fie, fiindcă la noi e brambureală..! Seara află că Dârjan a fost doborât.

În prima decadă a lunii martie 1945, timpul se stricase, ningea şi era ceaţă . Aviaţia şi-a făcut datoria în măsura în care ruşii le “dădeau” drumul la zbor. Erau vremuri tulburi, Rădescu a fost înlocuit cu Petru Groza.
Ca totul să fie şi mai greu se întâmplă ca pe 10 martie 1945 generalul Emanoil Ionescu să plece la corp fiind numit ministrul aerului. Pentru vânători a însemnat o pierdere deoarece Emanoil Ionescu “Pipiţu” îi cunoştea foarte bine şi se impunea în faţa comadaţilor sovietici. Corpul aviatorilor şi tehnicul mai vechi au fost demoralizaţi de plecarea generalului Emanoil Ionescu deşi înţelegeau motivul plecării sale.

(continuare intro postare viitoare)

Bibliografie:
–  Jurnalul lt.Dobran; wikipedia.org; www.opiniateleormanului.ro;  http://www.historia. ro jertfele-armatei române în campania de vest 1944-1945.          

Reclame
Acest articol a fost publicat în Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Frontul de vest

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s