Frontul de vest

Spre victoria finală…

       Încheierea războiului ar fi fost posibilă la 30 aprilie 1945 când Adolf Hitler s-a sinucis în buncărul aflat în subteranul Cancelariei Reichului din Berlin. Înainte de a se sinucide ordonase ca puterea să fie preluată de amiralul Karl Donitz care trebuia să reziste în faţa adversarului până la ultimul cartuş. Aberanta dorinţă a lui Hitler de a continua o luptă deja pierdută a dispărut odată cu sinuciderea sa. Amiralul Karl Donitz a capitulat fără condiţii, după şase ani de luptă a armatei lui Hitler, dar a rămas în istoria finalului de război ca al doilea Fuhrer al Germaniei naziste. El a fost arestat de englezi la graniţa germano-daneză , ulterior judecat de tribunalul de la Numberg şi condamnat la zece ani închisoare.

foto distribuita de cer seninRevenind la zburătorii noştri care se aflau dislocaţi la Piĕstany  în Slovacia începând cu data de  25 aprilie 1945. În primele zile de mai au continuat să îndeplinească  misiuni de însoţire a asaltului. Prima zi de Paşte ( 6 mai 1945 ) a fost linişte dar, a doua zi întro ultimă misiune de însoţire a mai căzut la datorie un zburător : adj.av. Scordilă Gheorghe. Se contura un sfârşit de război între durere şi bucurie. Oare în ce parte se va înclina balanţa? Înainte cu o zi de de a fi declarată ziua victoriei Aliaţilor, iată ce consemnează lt. av. Ion Dobran: “…şi azi (8 mai 1945 ) se mai execută o misiune de război la Prosteev, însoţire de bombardament greu. Frumosul oraş este lovit din greu de Savoile ca şi copita măgarului când leul e pe moarte. Pe front luptele au încetat total. Aici continuă inutil şi disperat , unităţile SS, împreună cu unităţile lui Vlasov,un alt sacrificat al soartei „.
În sfârşit vine 9 mai 1945 declarată ca Ziua Victoriei. O ultimă patrulă, însoţire IAR 39 pentru a arunca afişe în loc de bombe. Avea să fie a 340-a misiune a locotenentului Dobran întrun război răvăşitor pentru armatele tuturor. Ziua Victoriei a fost serbată de Paris, Londra, America, Rusia şi …de români, chiar dacă au fost daţi afară de la băile ProPatria pe motiv că este sărbătoare. Sărbătoarea Victoriei sau mai de grabă sfârşitul unui război nimicitor.
INAMICUL INŢELEGE SĂ SE SUPUNĂ CONDIŢIILOR DE CAPITULARE, suna un ordin de la armata a 40-a sovietică. Oraşul Piĕstany purta o notă de veselie, în parc era muzica aviatorul Laurentiu Manumilitară iar seara, la terasă, cânta o orchestră. Războiul se isprăvise, de acum totul va intra în normal și în curând vor pleca în ţară. Ultima misiune pentru aviatorii Grupului 9 Vânătoare a fost la 11 mai 1945 în zona Olomouc unde trupele terestre refuzau să se predea. Era o misiune în care se cerea și vânătoare de însoţire pentru bombardarea unor unităţi desprinse din fosta armată a lui Vlasov . S-au cerut voluntari de la acelaşi vestit Grup 9 Vânătoare. Ca şi la 18 august 1944, printre cei care s-au oferit voluntar a fost şi adj. av. Laurenţiu Manu. S-au ridicat în ultima misiune de luptă și s-au îndreptat către obiectiv ca adevăraţi eroi deşi era în a doua zi de pace! Misiunea a fost îndeplinită.

Se întorc eroii aviatori în ţară!
Decolăm spre patrie! …. Ziua reîntoarcerii – 31 iulie 1945 – piloţii Grupului 9 Vânătoare își strâng micile averi, adică schimburile de corp și ustensilele de toaletă, strânse în micile valijoare ce își au locul stiut în spatele blindajului scaunului. Avioanele rulează, se desprind, trec a salut peste aerodrom și peste oraș, cap de zbor spre sud, sud-est, către Miskolc. Munţii Slovaciei, pusta ungară, piemontu și apoi zările de creste ale Apusenilor românești! Ţara! Oradea… Turnișorul… Apoi Bucureștiul, peste care avioanele bubuie cu nebunia revederii și dincolo de el, aerodromul Popești-Leordeni!
Locotenentul aviator Rozariu: „…Venim la Popești-Leordeni și aterizăm cu soarele în faţă, din capătul aerodromului spre hangare… Stupoare! pe aerodrom nimeni, nici un ștab… ne-au întâmpinat cu flori de câmp… doar 2-3 femei care erau acolo cu vitele… Nemeritată primire pentru o unitate de aviaţie care se acoperise de glorie un întreg război! Ce să-i faci, aceasta a fost realitatea!” Oare cum au fost spuse aceste vorbe? Cu tristeţe, cu dojană, cu sarcasm, cu supărare? Oare i-ar fi bucurat o primire din partea celor de atunci?
De la aerodromul Popești-Leordeni aviatorii eroi cu zestrea în micile valijoare şi surâs amar, ies la ocazie pentru a ajunge la Bucureşti. Ar trebui să fim mândri de 9 mai dacă Victoria ar fi fost recunoscută şi pentru noi. Astăzi 9 mai 2015 , după  70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial se poate spune şi mai apăsat că Victoria obţinută de Aliaţi în înfrângerea regimului nazist a avut un preţ mult prea mare în pierderi de vieţi omeneşti militari şi civili, costisitor şi devastator în egală măsură, dar un stat clădit pe ideea superiorităţii rasiale era imposibil să accepte o negociere de pace. Cât de mult a crezut populaţia Germaniei în ideologia nazistă a lui Hitler a rămas un subiect de dezbatere la nivel mondial , ca şi războiul încheiat cu înfrângerea Germaniei naziste şi renaşterea din propria cenuşă a altei Germanii .
În Tratatul de Pace de la Paris s-a stabilit ca inamicii Uniunii Sovietice ( România, Finlanda şi Ungaria) să plătească despăgubiri de război. Alături de învingători am fost consideraţi ca ţară învinsă!

serbanescu si camaraziDe ce si pentru ce idealuri au luptat ostaşii români!

Ce a urmat pentru bravii noştri eroi Tudor greceanuaviatori  : o istorie tristă plasată întrun alt registru.

Omagiul nostru  ostaşilor români !
Respect veteranilor de război !

Sigla fundatieiE. Arbănaş

Reclame
Acest articol a fost publicat în 9 mai 1945, Articole, Pagina de istorie și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s