Ostaşul român

 9 Mai -Ziua Independenţei de Stat a României

La 9 Mai 1877 –  Parlamentul ţării proclamă „Independenţa absolută a României”, Mihail Kogălniceanu declarând oficial că suntem: „în stare de rezbel…, dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă şi prin urmare ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”

9 Mai- Sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

9 mai 1945INAMICUL INŢELEGE SĂ SE SUPUNĂ CONDIŢIILOR DE CAPITULARE.

Pentru cinstirea memoriei ostaşilor români, imediat după încetarea ostilităţilor pe front, s-au desfăşurat festivităţi solemne  la Oremov Laz (2 iunie 1945), Kroměřiž (21 iunie 1945), Pieštany (24 iunie 1945), Lučenec (6 iulie 1945) etc. Primarul oraşului Kroměřiž a ţinut să spună următoarele: „Numele eroilor căzuţi ale căror trupuri odihnesc în pământul negru al Cehoslovaciei vor rămâne întipărite de-a pururi cu litere de aur în istoria acestui oraş şi nu numai în cronici, dar vor rămâne mai ales, şi cu atât mai mult, în adâncul inimilor locuitorilor recunoscători. Aceştia nu vor uita niciodată că numai datorită ostaşului român, oraşul Kroměřiž a rămas aproape intact şi nu a suferit decât neînsemnate pagube materiale… Iar pentru viitor aceste monumente vor adânci o legătură frăţească durabilă dintre naţiunile română şi cehoslovacă”.

9 Mai – Ziua Europei

În 1985, Comunitățile Europene ( azi Uniunea Europeană) au adoptat drapelul Europei folosit până atunci  de Consiliul Europei ca simbol propriu al comunităților.  Liderii comunităților au decis să stabilească Ziua Europei la 9 mai 1950, în contextul comemorării Declarației ministrului de externe francez Robert Schuman.

……………………………………………………………………………………………………………………………

9 -10 Mai 2015

zilele muzeului militar nationalA intrat în tradiţia Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I” ca în fiecare an în zilele  de 9  şi 10 mai să organizeze Zilele Muzeului Militar Naţional. Anul acesta  a avut loc ediţia a XV-a  cu tematica ” OSTAŞUL-istorie,tradiţie,spirit de corp”. Programul a cuprins ceremonia pentru depuneri coroane de flori, demonstraţii instrucţie de front şi tactică, armata română din Al Doilea Război Mondial ( 1941-1945), instrucţie de front şi tactică,  armata germană din Al Doilea Război Mondial       (1939-1945) , prezentare a ostaşilor de naţionalitate română din armata austro-ungară(1914-1918), cinematograf de campanie-proiecţie film istoric-militar, demonstraţii trageri de artilerie din epoca napoleoniană, standuri prezentate de Muzeul Pompierilor, Muzeul Jandarmeriei,Muzeul Poliţiei şi Poliţiei de Frontieră şi multe alte activităţi atractive care au încântat invitaţii şi publicul , ca de fiecare dată, de la mic la mare. Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” este locul în care istoria armatei române te întâmpină cu nobleţe prin exponatele generoase care aduc în prezent trecutul istoric al armatei şi ostaşului român din toate armele. Pentru toţi cei interesaţi de istorie , Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” este instituţia militară emblematică în registrul muzeal, cu un colectiv dedicat şi profesionist şi o abordare deschisă, modernă şi primitoare pe care am regăsit-o de fiecare dată .  Mulţumim.

Imagini fotografice de la deschidere

A consemnat ,

E.Arbănaş   Sigla fundatiei

Acest articol a fost publicat în 9 mai 1945, Articole, Comemorativ, Galerie foto și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s