103 ani de la naşterea unui erou

Căpitanul aviator Alexandru Şerbănescu

Să amintim că astăzi 17 mai 2015 se împlinesc 103 ani de la naşterea  aviatorului  Alexandru Şerbănescu, pilot comandant de escadrilă şi de grup în cel de al Doilea Război Mondial, simbol al aviaţiei militare române prin cutezanţă, curaj , demnitate si onoare .

Alexandru_Serbanescu_1944S-a născut la  17 mai 1912  în satul Vlaici, com. Coloneşti, judeţul Olt când cele trei Parce din mitologia greacă Clotho, Lachesis şi Atropos şi-au dat mâinile şi au hotărât să fie generoase. Astfel, a apărut pe lume un copil sensibil la frumos, cu o distincţie şi o fineţe nativă.  Alexandru Şerbănescu şi-a însuşit tot ce putea  înnobila un om, în care se concentrau o mulţime de calităţi: inteligenţă, bunătate, maniere alese, omenia, spiritul de înţelegere, corectitudine, dârzenie, disciplină, onoare, patriotism şi curaj nemăsurat,
Familia a fost prima care i-a insuflat spiritul de dreptate, demnitate şi dragostea de neam şi mai ales i-a cultivat copilului aplecarea sa nativă pentru carte, i-a încurajat interesul pentru tot ceea ce se petrecea în jurul lui. A fost mai întâi excelent vânător de munte apoi un strălucit pilot de vânătoare. Ofiţer de carieră demn şi curajos, comandant de escadrilă în cadrul Grupului 7 şi comandantul vestitului Grup 9 Vânătoare. În registrul istoric rămâne un ofiţer de prim rang al Forţelor Aeriene Române, situat în vârful piramidei zburătorilor români, o legendă adevărată, un zburător-artist, tulburător de profund, care a trăit frenezia cunoaşteri temeinice a artei zborului, suferind cu melancolică luciditate de „ boala” perfecţiunii. Cele peste 590 misiuni de luptă, 237 lupte aeriene, peste 55 de victorii îi sunt postament de nezdruncinat.

Alexandru Şerbănescu un haiduc al cerului(art. revista Aripi Româneşti 1943)

  La 9 mai 2015 s-au împlinit 70 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial.     poza4 Se cuvine să amintim că aviatorul erou Alexandru Şerbănescu, ca şi camarazii săi, a luptat în cei mai grei ani de front pentru RECUPERAREA,BASARABIEI,BUCOVINEI DE NORD ŞI TINUTULUI HERŢEI răpite  samavolnic de URSS  în iunie 1940. Bravii eroi şi-au jertit viaţa pentru profunde idealuri, pentru distrugerea pericolului comunist şi eliberarea provinciilor istorice româneşti. Istoria a fost scrisă cu sângele lor !

Ordin : Ostasi, va ordon treceti Prutul!

Ostaşi,
“….. Să luptaţi pentru gloria Neamului. Să muriţi pentru vatra părinţilor şi a copiilor voştri. Să cinstiţi prin vitejia voastră amintirea lui Mihai Vodă şi a lui Ştefan cel Mare, a martirilor şi eroilor căzuţi în pământul veşniciei noastre cu gândul ţintă la Dumnezeu.
Să luptaţi pentru desrobirea fraţilor noştri, a Basarabiei şi Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vieţii şi a căminurilor batjocorite de păgâni cotropitori.
Să luptaţi pentru a ne răzbuna umilirea şi nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele şi Generalul Vostru.
Ostaşi, Izbânda va fi a noastră. La luptă.
Cu Dumnezeu înainte!
(fragment,  General Ion Antonescu, 22 iunie 1941) ”

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în 17 mai, Articole, Pagina de istorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s