Eroul necunoscut

        Mausoleul de la MarasestiÎn anul 1923,  statul român a hotărât ca simbolul sacrificiului celor căzuţi pentru reîntregirea patriei, să fie evocat de osemintele unuia dintre ostaşii anonimi de la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz, Tg.-Ocna, Jiu, Prahova, Bucureşti, Dobrogea, Ardeal şi Basarabia. Deshumarea şi ridicarea acestor rămăşiţe pământeşti a fost urmată de aşezarea lor în zece sicrie de stejar, căptuşite cu tablă de zinc şi depuse în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la Mărăşeşti, în ziua de 13 mai 1923.
Alegerea sicriului cu osemintele Ostaşului Necunoscut a aparţinut elevului Amilcar C. Săndulescu (de la Liceul Militar „Dimitrie A. Sturdza”, premiant şi orfan de război) care, în faţa celui de-al patrulea sicriu, a îngenuncheat şi a rostit cuvintele legendare: „Acesta este tatăl meu”. Celelalte nouă sicrie au fost duse, la loc de aleasă cinstire, în Cimitirul Eroilor din Mărăşeşti şi îngropate cu onoruri militare în ziua de 14 mai 1923.
Sicriul cu Eroul Necunoscut, împodobit cu pânza tricoloră, a fost purtat pe braţe de către o gardă de ofiţeri, cavaleri ai ordinului militar „Mihai Viteazul”, şi depus pe platforma unui vagon de tren -special, cu destinaţia Bucureşti. La data de 17 mai 1923, în prezenţa oficialităţilor vremii şi a unui numeros public, în Parcul Carol a avut loc ceremonia reînhumării Eroului Necunoscut. „Aici doarme fericit întru Domnul Ostaşul Necunoscut, săvârşit din viaţă în jertfa pentru unitatea neamului românesc. Pe oasele lui odihneşte pământul României întregite. 1916-1919″. În timpul regimului comunist, în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1958, monumentul funerar al Eroului Necunoscut a fost demontat şi strămutat, în mare taină, la Mausoleul din Mărăşeşti.

Mausoleul  Eroului Necunoscut - Parcul Carol BucurestiDupa 1989, guvernul român  a aprobat readucerea în Capitală a sicriului cu osemintele Ostaşului Necunoscut. La data de 26 octombrie 1991, Eroul Necunoscut a revenit  în Parcul Carol I din Bucureşti. La 25 noiembrie 2006 a avut loc ceremonia strămutării Mormântului  Ostaşului Necunoscut la locul de drept, din 1923, pe explanada din faţa actualului Memorial al Eroilor Neamului.

În România, Sărbătoarea Înălţării Domnului este ziua de pomenire  şi omagiere a eroilor neamului românesc.

Alexandru, Constantin, Dumitru, Ion, Neculai, Mircea, Stefan, Gheorghe,……… numele lor adevarat este EROU.

Omagiul nostru!Sigla fundatiei

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole, Comemorativ, Pagina de istorie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s