Sortit să fie zburător

Remember căpitan aviator Alexandru Şerbănescu

 
Alexandru_SerbanescuDespre parcursul istoric al căpitanului aviator Alexandru Şerbănescu se poate scrie un adevărat roman, se poate realiza un film de succes, aşa cum avea în program regretatul regizor Sergiu Nicolaescu…, se poate spune cu certitudine că parcursul aviatorului în cel de al Doilea Război Mondial se confundă total cu cea a viteazului Grup 7 şi 9 Vânătoare. Perioada în care a fost comandant de escadrilă şi de grup în aceste unităţi de elită reprezintă cele mai glorioase etape ale pilotului de vânătoare Alexandru Şerbănescu. A fost un OM clădit frumos, atât la chip cat şi la suflet, un luptător de temut, cu mari calităţi de comandant. Iubea ordinea şi disciplina şi nu admitea ca un pilot să nu aibă o ţinută îngrijită, chiar dacă pe front condiţile erau vitrege. Se prezenta întotdeauna pe aerodrom într-o ţinută de front ireproşabilă, fapt remarcat chiar de camarazii germani care îi purtau un respect deosebit. Activitatea desfăşurată de Alexandru Şerbănescu în calitate de ofiţer în trupele de Vânători de Munte şi ulterior ca pilot-aviator în unităţi ale aviaţiei de vânătoare care au luptat pe frontul de est şi în apărarea teritoriului naţional, îl plasează pe acest mare erou al Aripilor româneşti în cea mai înaltă construcţie a dezvoltării personalităţii, el dovedind în întregime profilul caracteristic virtuţilor unui mare zburător. Activitatea lui s-a bazat pe înaltul profesionalism, cinste, curaj şi a ţinut întotdeauna la onoarea sa de ofiţer al armatei române. În martie 1943 , când elita aviatorilor din Grupul 7 Vânătoare a intrat în componenţa Flotilei de Vânătoare Udet şi aliaţii noştri le-au dat aviatorilor români uniforme germane, căpitanul av. Alexandru Şerbănescu s-a opus categoric. Nu accepta să lupte decât sub culorile ţării şi în uniforma Forţelor Aeriene Regale Române. Prestigiul său şi al camarazilor  i-a determinat pe germani să renunţe la acea hotărâre, ceea ce nu s-a întâmplat, spre exemplu, cu piloţii slovaci sau croaţi care au luptat în uniforme ale aviaţiei germane-Luftwaffe.

IMG_00121944, februarie-Comandant al Grupului 9 Vânătoare – aviatorul Alexandru Şerbănescu imprimase camarazilor o lege în executarea misiunilor care suna aşa: „Pot să cadă toate avioanele de însoţire , dar să nu cadă nici un avion însoţit”.
Căpitanul av. Alexandru Şerbănescu a fost un neînduplecat duşman al bolşevismului şi un patriot înflăcărat. Iată ce nota într-o scrisoare: , Strânşi uniţi în idealul paşnic al existenţei noastre,dar neînfricoşaţi şi dârji în luptă cu fiara bolşevică, Neamul nostru, cu frica şi respectul lui Dumnezeu, a dat întotdeauna proba celei mai sfinte înfrăţiri! Sortit să fie zburător, aviator de mare clasă, un pătimaş al profesiei sale, comandantul Alexandru Şerbănescu devenise un redutabil adversar pentru inamic şi un zburător desăvârşit. A căzut la datorie în 18 august 1944 tocmai când se afla în culmea gloriei. Idealul pentru care a luptat era acelaşi pentru toţi : recuperarea BASARABIEI, BUCOVINEI DE NORD şi ŢINUTUL HERTEI!
18 august 1944 – a avut loc ultimul raid al americanilor asupra României. În dimineaţa acelei zile, la ora 9.00 s-a dat pre-alarma. O escadră aeriană americană formată din 119 de bombardiere B-17 din Grupurile 2, 97, 99, 301 şi 463 primise misiunea să atace Rafinăria „Româno- Americană” împreună cu alte 83 avioane tip B-24 din Escadra 55 Bombardament. O altă formaţie de 102 B-24 din Escadra 304 Bombardament avea ca ţintă distrugerea rafinăriei „Steaua Română”, formaţia de bombardiere fiind protejată de 53 de avioane P-51 din Grupul 325 Vt. O escadrilă de 12 B-24 din Grupul 98 Bombardament trebuia să atace rafinăria „Creditul Minier”. A doilea val format din 44 de bombardiere B-17 şi B-24 din Grupul 483 Bombardament primise misiunea să atace Rafinăria „Dacia”. Deasupra Ploieştiului formaţia a cuprins 360 de bombardiere B-17 şi B-24 – din cele 1000 de avioane participante la raid, fiind protejată de 135 de avioane de vânătoare P-51 din Grupurile 31,52 şi 325 Vt. În acea zi Cpt.av. Alexandru Şerbănescu, comandantul Gr.9 Vt., împreună cu 12 piloţi ai grupului său şi 12 din Gr. 7 Vt., au urcat pe cerul patriei pentru a o apăra. Alexandru_Serbanescu_1944
,, Nu înţeleg ca un inamic, oricât de mare şi puternic ar fi, să intre în ţara mea ca într-un sat fără câini şi s-o pustiiască…Dar, eu voi continua să lupt, de va fi nevoie singur.., până când sau cad, sau nu se va putea spune că în România n-a ieşit nici un aviator în faţa americanilor, chiar dacă pierdem bătălia ’’, a spus Cpt. Av. Alexandru Şerbănescu, în dimineaţa zilei de 18 august 1944.  Copleşit de adversari este doborât în lupta aeriană la Ruşavăţ-Vipereşti, Buzău în acea zi de 18 august 1944, apărând  cerul Patriei cu preţul vieţii pentru gloria Aripilor româneşti pe care le-a iubit atât de mult.

A avut cea mai frumoasă activitate de război totalizând: 590 misiuni la inamic, 235 lupte aeriene, 47 avioane doborâte şi omologate, precum şi numeroase alte victorii probabile conform însemnărilor din ultimul extras al foii calificative; 52 de avioane inamice doborate şi alte 8 probabile conform documentariştilor, cercetători în domeniu.
Inmormantarea av.Serbanescu21 august 1944 orele 10.00 Moment solemn. Cimitirul Militar Ghencea a avut loc înmormantarea eroului cu funeralii naţionale . “ Sunt elev-sergent aviator Radu Theodoru în garda drapelului Şcolii de Ofiţeri de Aviaţie. La verticală evoluează câteva patrule ale vânătorilor. Zgomotul motoarelor domină momentul solemn. Şi tragic. Moment militar cu unităţi gris-bleu, drapele de luptă, arme prezentate pentru onor. Se coboară în mormânt sicriul cu câteva rămăşiţe din trupul căpitanului aviator Alexandru Şerbănescu,asul aviaţiei de vânătoare româneşti doborât în luptă cu valurile de atac ale Forţei a 15-a din U.S.A.A.F. Stând înlemniţi în poziţia „pentru onor” multora ne şiroiesc lacrimile. Căpitanul devenise o legendă. De morală, de etică, de bărbăţie şi onoare. De camaraderie în luptă. De temeritate şi raţiune tactică. A căzut căpitanul aviator Alexandru Şerbănescu. Asul!”
…………………………………………………………………..

18 aug.2015 .baza 9518 august 2015 s-au împlinit 71 de ani de la ultima luptă aeriană a căpitanului aviator Alexandru Şerbănescu. La Baza 95 Aeriană Bacău s-a desfăşurat un ceremonial militar şi religios în memoria patronului spiritual. Filiala Bacău a fundaţiei condusă de C.dor.av.(R.) Victor Berca a participat alături de efectivul unităţii de aviaţie la evenimentul comemorativ.18 aug.2015 comemorativ Baza 95

                                     

Concomitent, în Bucureşti la Ghencea Militar a avut loc tradiţionala comemorare anuală la care a participat generalul aviator Ion Dobran, singurul aviator în viaţă din tot Grupul 9 Vanătoare. Am putea com 035spune că ne-am făcut doar datoria în memoria aviatorului erou Alexandru Şerbănescu şi a camarazilor săi. Privind în profunzimea acestei datorii de onoare, ni se înfăţişează limpede ideea de cult pentru eroi şi sentimentul că este cu adevărat un privilegiu să ai zestrea cultului eroilor întipărită în suflet!

com 042

  Eroii nu mor niciodată!                                                                                                                              com 082

Comemorarea anuală din data de 18 august a fost instituită de camarazii aviatorului Alexandru Şerbănescu în  semn de respect pentru memoria lui şi de reculegere pentru toţi zburătorii grupului de vânătoare căzuţi la datorie în cel de al doilea război mondial. Totodată a reprezentat un prilej „motivat” de întâlnire a aviatorilor în acele vremuri grele din anii ’50-’80. Dupa 1990 tradiţia a continuat an de an, dar acei bravi aviatori au plecat rand pe rand la escadrila din ceruri (Greceanu, Gavriliu, Milu, Manu, Di Cesarie, Goloiu,….pilotul subtil Tarălunga..) Începând cu anul1994 la mormântul aviatorului au avut loc un număr de şase ceremoniale militare şi religioase organizate de forţele aeriene în colaborare cu Fundaţia Erou Cpt.Av.Alexandru Şerbănescu. Iakării Acrobaţi, Aeroclubul României, Asociaţia Tradiţia Militară au dat onorul ori de cate ori a fost posibil. Evenimentul comemorativ din 18 august este „decretat” de generalul aviator Ion Dobran ca fiind Ziua Vânătorilor în care s-a făcut apelul an de an. De caţiva ani raspunde apelui doar domnia sa  şi inginerul Tiron, tehnic la Tecuci în cadrul Grupului 9 Vanătoare. Data de 18 august este mai mult decat o comemorare, este pagina de istorie de la răscrucea vremilor anului 1944 ,  cu sau fără voia Domnului!

E.Arbănaş

Sigla fundatiei

Reclame
Imagine | Acest articol a fost publicat în 18 august, Comemorativ, Pagina de istorie și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Sortit să fie zburător

  1. mironescu julienutza zice:

    Am participat direct, ca omagiu adus Eroilor Neamului şi am fost fascinată de solidaritatea arătată de foşti colegi,am auzit o poveste vie din istoria aviaţiei povestită cu mult suflet,
    MAXIM,RESPECT,RECUNOŞTIŢĂ ,ONOR LA DRAPEL EROULUI CĂZUT LA DATORIE ALEXANDRU ŞERBĂNESCU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s