Arbănaş Neculai – învăţător, căpitan, erou …

La 10 Mai 2014 o serie de organizaţii au fost , citez un participant : „ pe locurile de lupta pentru neatarnarnarea noastră de la 1877 de la Poradim, Grivita si Plevna”. Contemporanul citat mi-a sugerat că „modestia ar fi prostie dacă duci adevaruri istorice în spinare”.

…………………………………………………………………………

În memoria cpt. Neculai Arbănaş căzut la datorie în 3 septembrie 1941.

cpt NECULAE  ARBANASCăpitan Neculai Arbănaş , Erou în Primul Război Mondial – Reg.55 Infanterie, căzut eroic  în cel de al Doilea Război Mondial -Reg. 27 , lângă Tighina. Numele de Arbănaş  se regăseşte în Registrul Eroilor care s-au jerfit pentru ţară încă din Razboiul de Independenţă. Monografiile Caşinului, Mânăstirea Caşin şi Târgu Ocna reliefează aceste nume de patrioţi şi eroi, înaintaşi ai familiei Arbănaş care ne-au lăsat moştenire gena iubirii de neam.Comunitatea locală din Târgu Ocna şi Cultul Eroilor băcăuoan  îi cinstesc memoria aşa cum se cuvine. Dacă ajugi în oraşul staţiune Targu Ocna este “musai” să urci pe Măgură la Monumentul Eroilor care parcă străjuieşte oraşul de la înălţime, iar Manăstirea Măgura Ocnei, reconstruită dupa 1990, îţi oferă cu generozitate hrana spirituală şi locul unde poţi să înalţi o rugă pentru eroi. Un drum asfaltat cu serpentine medii , îngust precum unele străzi din insula grecească Mykonos , dar incomparabil sub aspectul peisajului, drumul străbate o pădure deasă cum rar mai găseşti în zonă. La parterul monumentului există o emoţionantă placă comemorativă pusă pe mormântul eroului necunoscut: „Ostaşi ce-aţi căzut pentru ţară, Viteji ai credinţei, soldaţi, Oriunde în morminte voi staţi, Vă fie ţărâna uşoară ! Deasupra acestei plăci comemorative străjuiesc două frumoase drapele de luptă din Războiul de Independenţă (1877).

Cpt. Neculai Arbanas pag 2Cpt. Neculai Arbanas pag 3

Revista Bacăul Eroic

Cultul Eroilor filiala Bacău „Col.Corneliu Chirieş”

    ………………………………………………………………………………………………………………………………….

Arbănaş Neculai – învăţător, căpitan, erou în război…a locuit în Târgu-Ocna
Arbănaş Neculai (n. Mănăstirea Caşin la 19 iunie 1892 – căzut eroic lângă Tighina, Republica Moldova la 3 septembrie 1941) – învăţător, căpitan, Erou în Primul Război Mondial şi în al Doilea Război Mondial. A fost fiul lui Ştefan Arbănaşu şi al Domnicăi, agricultori. A urmat cursurile şcolii primare din satul natal, iar apoi pe cele ale Şcolii Normale din Bârlad. A revenit ca învăţător în satul natal. După Primul Război Mondial este învăţător, pentru o vreme la Huşi, unde o cunoaşte pe viitoarea sa soţie, Maria Costăchescu. Apreciaţi pentru calităţile lor didactice vor fi transferaţi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău la Târgu-Ocna, în anul 1925. Îşi vor cumpăra o casă pe strada 30 Iunie (actuală strada Neculai Arbănaş). A predat până la plecarea sa pe front, în 1941, la Şcoala Elementară Nr.1 de Băieţi „Grigore Ghica”, impunându-se, la fel ca şi alţi consăteni ai săi de pe Valea Caşinului, Ion Tudorache sau Nicolae Pâslaru, prin dăruire şi spirit organizatoric. A fost mulţi ani consilier orăşenesc, iar în preajma războiului comandantul unităţilor de premilitari de pe Valea Trotuşului. A provenit dintr-o familie în care cultul datoriei pentru ţară a fost sfânt.
Bunicul său, soldatul Ştefan Arbănaş, a luptat alături de alţi 30 de sonsăteni, pe frontul de la Plevna, în Războiul de Independenţă din 1877. Un frate, Gheorghe, a luptat atât pe frontul de răsărit din anii 1941-1944, cât şi pe cel de apus, murind eroic, în 1945, în munţii Tatra, din Cehoslovacia, iar sora sa mai mică, Elisabeta, a fost destituită ca învăţătoare de regimul comunist nou instalat, în 1948, pe motiv că învăţase pe elevi cântece patriotice din vremea României Mari. Neculai Arbănaş a luptat în timpul Războiului de Întregire Naţională atât pe frontul de la Mărăşeşti, cât şi pe cel de la Oituz, din vara anului 1917. Pentru faptele sale de eroism tânărul locotenent, din Regimentul 55 Infanterie, va primi însemnele a două medalii ruseşti (ordinul „Sfântul Stanislas” clasa a III-a cu spade şi fundă şi ordinul „Sfântul Gheorghe” cu spade şi fundă, Iaşi, 18 ianuarie 1918), iar la 20 aprilie 1920, avansat căpitan, primea Crucea comemorativă a Războiului 1916-1918 cu baretele „Ardeal, Mărăşeşti 1918”. În 1941 este mobilizat şi trimis pe frontul de răsărit pentru eliberarea Basarabiei. În marea ofensivă declanşată de armata română pentru ocuparea Odesei, căpitanul N. Arbănaş cade eroic lângă Tighina, fiind înmormântat în Cimitirul Eroilor de aici. Va fi decorat cu Ordinul „Coroana României cu spade în grad de cavaler cu panglică virtute militară” şi avansat „post mortem” la gradul de maior. Brevetul a fost donat de fiul său, Mircea Arbănaş, muzeului amenajat în Monumentul Eroilor de pe muntele Măgura. În memoria faptelor sale de eroism, Primăria a atribuit numele său, străzii unde a locuit căpitanul erou, pentru ca după câţiva ani, autorităţile comuniste să schimbe denumirea străzii. Din 1997, s-a revenit din nou la denumirea din 1941, de strada cpt.Neculai Arbănaş. Se înscrie în rândul intelectualilor care au participat la apărarea patriei în momentele de grea cumpănă. Rămâne un exemplu viu de înalt patriotism.

Lucia Djamo, Documente slavo-moldoveneşti inedite din secolul al XVI-lea, în Rsl, X, 1964, p. 446-447 şi Istoria ilustrată a oraşului Târgu-Ocna, prof. Corneliu Stoica.

Eleonora ARBĂNAŞ

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole, Comemorativ, Galerie foto, Pagina de istorie și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s