Monumentul Eroilor de la Cotul Donului

Cotul Donului

La 19 noiembrie 1942 se declanşa cea mai tragică operațiune militară. Începuse iarna rusească. Viscol şi ger cumplit cu temperaturi de minus 30⁰ – 40⁰. In faţa Armatei romane dincolo de Don si la capetele de pod, sovieticii aveau trupele Frontului de Sud-Vest care dispuneau de 5888 tunuri si aruncatoare de mine, de 728 tancuri si autotunuri.Raportul de forţe: 1 luptător roman la 70 luptători sovietici. Iarna a prins Armatele a III-a și a IV-a române total neechipate, mulți dintre ostașii de pe front au murit de foame și de ger, povestesc veteranii de război  care au scăpat cu viață din acel măcel.În total au căzut 250 de mii de soldaţi romani.Militarii români căzuți în noiembrie şi decembrie 1942 la Cotul Donului și în Stepa Calmucă au murit într-o operațiune care a constituit cea mai sângeroasă bătălie din istoria românilor – Bătălia de la Cotul Donului. Rămăşiţele eroilor români căzuţi atunci la datorie, pentru ţară şi pentru graniţele ei, încă îşi caută pacea veşnică. După  70 de ani de pace , în Anul Veteranului,  niciun monument  şi  niciun cimitir al ostaşilor romani nu este Cotul Donului,foto V. Soimaruacolo. Doar o cruce improvizată (foto: Soimaru) de prof. scriitor Vasile Şoimaru aminteşte de ostaşii romani căzuţi departe de vatră, spre deosebire de  Germania, Italia şi Ungaria care au ridicat memoriale şi locuri de veci pentru soldaţii lor care au căzut  la Don. Vasile Șoimaru, în cartea sa “ Cotul Donului 1942: eroism, jertfă, trădare”  cuprinde și un interviu cu Iosif Niculescu,veteran de război, care spune : „Armata Română niciodată nu și-a închipuit că va cuceri Rusia. Ea a fost pe Frontul de Est ca să dezrobească teritoriile românești, Basarabia și Bucovina, și să-l ducă înapoi pe Iisus Hristos”.

Radu TheodoruLa initiativa generalului de fl.aeriană (Rtr.) Radu Theodoru împreună cu un grup de iniţiativă  şi implicarea directă  a  Sfintei Mânăstiri Comana, Giurgiu, a fost ridicată o troiţă maramureşeană din lemn. În incinta Sfintei Mânăstiri Comana, această troiţă este un memorial sacru pentru ostaşii romani căzuţi la Don care să le fie lor semn de recunostinţă şi neuitare : Monumentul Eroilor de la Cotul Donului.  Premergător Zilei Armatei Romane  la Mânăstirea Comana a avut loc un  ceremonial  religios  la Troiţa Eroilor de la Cotul Donului.  Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Dr. AMBROZIE şi preoţii parohi ai manăstirii au susţinut un emoţionant, înălţător şi  onorant  eveniment  comemorativ. Au participat o seamă de personalităţi militare şi civile, tineri aviatori de la Baza 90 Otopeni, oficialităţi locale, elevi şi cadre didactice din localitate.

sigla si insemnul  fundatiei

Imaginile fotografice “vorbesc” de la sine.

Foto: Sorin Arbănaş

Comana 018 Comana 095 Comana 025 Comana 023 Comana 022 Comana 054 Comana 081 Comana 111 Comana 065 Comana 055 Comana 134 Comana 162

 

Respect Armatei Romane!

Reclame
Galerie | Acest articol a fost publicat în Articole, Comemorativ, Eveniment, Galerie foto și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Monumentul Eroilor de la Cotul Donului

  1. Danut ALBU zice:

    LA MULTI ANI ARMATEI ROMANE!!!
    Videoclip realizat de Liga Militarilor Profesionisti:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s