Ziua Naţională

Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei 1 Decromânești. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan puternic izvorat din străfundurile conștiinței unității neamului românesc, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-l călăuzi cu inteligență politică remarcabilă spre țelul dorit de popor.

“Avem o mândră ţară/Prin timp de jale-amară/Strămoşii se luptară/S-o scape de stăpâni”

Înainte de 1918, Ziua Natională a României era sarbătorită pe 10 mai. În perioada comunistă, Ziua Naţională era sărbătorită pe 23 august. După 1989 , prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 Decembrie a fost adoptată ca Ziua Națională a României. Această prevedere a fost inclusă în Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Festivităţile centrale pentru prima Zi Națională- 1 Decembrie 1990, s-au desfășurat la Alba Iulia, fiind marcate de polarizare politică. An de an Ziua Naţională a României a fost şi un prilej de a ne reconsidera atitudinea şi sentimentul patriotic pe care le avem faţă de patrie. În istoria fiecărui popor există clipe de graţie, cînd se rescrie istoria. 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari,un singur trup de ţară,un singur popor, o singură voinţă, un singur grai strămoşesc.

La mulţi ani, Romania! La mulţi ani tuturor românilor!

Parada de Ziua Naţională

La Bucureşti peste 2.600 de militari şi specialişti, cu 360 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Poliţia Locală Bucureşti vor participa marţi, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară ce se va desfăşura cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Constituţiei.Militarilor români li se vor adăuga detaşamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii şi Turcia. La repetiţia generală de duminică am avut bucuria să surprind în avanpremieră zborul avioanelor şi elicopterelor aviaţiei militare romane.

zbor 1 Decembrie 2015 004

zbor 1 Decembrie 2015 009

zbor 1 Decembrie 2015 012

şi, un car alegoric din care răsună un binecunoscut cânt :  ” Noi suntem romani”

avanpremiera 1 Decembrie 2015 003

Ţinem stindardul cât mai sus şi arătăm lumii că românul nu piere!  

Pentru dumneavoastră,

E.Arbănaş

sigla si insemnul fundatiei

Reclame
Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s