ZIUA VETERANILOR

Ziua Veteranilor de Război a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007 şi se sărbătoreşte în fiecare an la 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa, pe timpul celor două conflagraţii mondiale, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

Alegerea datei pentru ziua veteranilor este legata de un moment semnificativ: la 29 aprilie 1902, cand se implinea un sfert de veac de la decretarea, la 29 aprilie 1877, a mobilizarii pentru războiul care avea sa duca la cucerirea independenţei de Stat a României,Regele Carol I a instituit, prin Înalt Decret , titlul de veteran de război.

Titlul de veteran de razboi sau de erou naţional , cu  sonoritate solemnă, plin de cinste si de respect, se dobandeste prin luptă si jertfa, prin împlinirea datoriei faţă de patrie si neam atunci cand acestea se află în primejdie.

În 1990 în România erau peste 900.000 de veterani de război, acum au mai rămas sub 35.000 și peste 125.000 de soții de veterani. Puțini veterani au apucat să se bucure însă de cinste, de respect  sau de drepturile lor , chiar și așa modeste.

„În trecutul nostru mulţi oameni au suferit. Dacă suntem ceva, noi suntem ceva numai prin suferinţa lor. Toate puterile noastre nu sunt altceva decât jertfa lor, strânsă laolaltă şi prefăcută în energie… Neamul devine etern prin cultul eroilor”. Nicolae Iorga

Veteranilor de Razboi le dorim sanatate si La Multi Ani!

sigla si insemnul  fundatiei

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole, Eveniment, Pagina de istorie și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la ZIUA VETERANILOR

  1. Cinste ,onoare recunoștință maxim respect

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s