Comemorarea anuală – 18 august 2016

cavaleri Ord Mihai ViteazuÎn fiecare an la data de 18 august, ora 9.00 la Ghencea militar  are loc  comemorarea   Căpitanului  aviator,  erou  Alexandru Şerbănescu. Este mai mult decât  tradiţie, este un omagiu  adus aviatorilor  români în general şi de vanătoare în special, este  expresia elocventă a recunoştinţei în memoria celor care au apărat ţara cu preţul veţii , datoria faţă de patrie fiind  mai presus de orice. Este un eveniment anual comemorativ încărcat de semnificaţie, un prilej  aparte pentru români de a rememora încă o pagină de istorie  împreună cu „ultimul  mohican” zburător de elită al grupului  9 vânătoare, General-maior Ion Dobran.

Tudor GreceanuÎn anul 1991, ilustrul Comandor av. Tudor Greceanu, comandant al Escadrilei 48 din Grupul 9 Vânătoare în cel de al Doilea Război Mondial, prieten şi bun camarad  al căpitanului Şerbănescu,  într-o evocare emoţionantă  consemnată în amintirile sale, a spus  : 

„ Alexandru Şerbănescu a fost un model de luptător, de pilot, de camarad înAl_Serbanescu_1943 orice împrejurare, model de ofiţer şi de comandant. Unii au încercat să imite acest model, inimitabil şi unic, şi a ieşit o caricatură lamentabilă, căci o comportare model pretinde o structură interioară model şi aceasta nu este la îndemâna oricui.  Istoria aripilor româneşti nu s-a scris în oficinele puterii de o zi şi, pentru a-l parafraza pe Delavrancea, s-a scris la Prut, la Dalnic şi Tatarca, s-a scris pe câmpurile îngheţate de la Stalingrad, din Cotul Donului, la Taganrog, Mariupol, Stalino şi peste pustiul Gheniceskului şi Nikolaevului, şi pe pământul patriei, şi în Ardealul românesc, în câmpiile Tisei, în Tatra şi în Slovacia, luptând împotriva altei dictaturi .Unde sunt Vătămanu, Popişteanu, Vasiliu, Manoliu şi Codruţ, şi Igescu, şi Motiu, şi Liviu Mureşan, şi Vinca, şi Lungulescu, Radu Gheorghe şi Panait, şi atâţia alţii? Aripile lor s-au frânt, iar oasele lor zac uitate în colbul stepelor şi al uitării, prin steiurile munţilor încremeniţi, căzuţi la datorie pentru libertatea pe care n-au dobândit-o, pentru gloria pe care epigonii au transformat-o în ruşine.Mai suntem acum prea puţini şi fără glas, pentru a vă striga că noi l-am cunoscut, am zburat cu el, l-am iubit şi apreciat pe Alexandru Şerbănescu şi ne-am făcut un titlu de mândrie de a fi alături de el, încercând să fim cu el. Au trecut 47 de ani de când ne-am despărţit şi mulţi din cei ce atunci «au rămas», sunt trecuţi «dincolo», alături de cei viteji. Milu fără pereche, incomparabilul Mucenica, coechipierul cel mai preţios al lui Şerbănescu, şi Dârjan, şi Mitrică Encioiu, şi Ursachi, şi Bâzu, şi atâţia alţii la fel de bravi. Mă auzi, Dobrane? Şi tu, Galea, şi tu, Moacă Burileanu? Că Toni Duşescu nu mă mai aude şi nici Mici, şi nici Dan Scurtu, nici Emil Georgescu, nici Toma Lucian, nici .. nici… Dacă noi, dacă dumneavoastră, dacă ei, ce nu sunt aici, nu vom şti să cinstim memoria lui Alexandru Şerbănescu, nu vom avea niciodată dreptul să ridicăm fruntea în rândul popoarelor lumii, şi dacă nu avem acest drept, nu-l vom avea nici pe cel de a ne scrie istoria, şi neavând istorie, nu avem niciun viitor. Aduc pe această cale omagiul meu pios amintirii şi dragostei faţă de marele luptător, marele zburător pe Messerschmitt 109 şi marele om care a fost Alexandru Şerbănescu. Fie-i memoria veşnic cinstită! “

„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„„`

av. Tudor GreceanuComandorul av. Tudor Greceanu, un model de demnitate, un aristocrat al suferinţei supus celor mai acerbe corecţii în temniţa de la Gherla, Aiud,… În 1964 s-au deschis porţile închisorilor şi pentru Tudor Greceanu .  Era conştient că urma  să trăiască în continuare în muţenie deoarece nu putea relata amintirile de razboi fără deturnări ale istoriei , or deturnarea adevărului era un lucru inacceptabil pentru el. A început consemnarea amintirilor sale abia în anul 1990 şi au fost notate  relatări şi interviuri ce i s-au luat pentru diverse publicaţii sau  discuţiile  libere pe care le-a purtat cu cei <prea puţini> care au avut privilegiul să-i treacă pragul casei din Bucureşti, o modestă  garsonieră situată la periferie.  După 1990  a putut să vorbească, dar prea puţini au vrut sau au ştiut să-l şi asculte!   Marele aviator EROU-MARTIR Tudor Greceanu la fel de dârz, patriot şi demn ca şi Alecu Şerbănescu ,  nu s-a încovoiat niciodată, nu a abdicat de la principiile sale chiar dacă  preţul plătit a fost incomensurabil sub toate aspectele. Comandorul av. Tudor Greceanu a plecat la escadrila din ceruri  pe 29 decembrie 1994.  De acolo de sus aviatorul Tudor Greceanu nu cere răzbunare, dar cu siguranţă ar vrea numai să se ştie despre ei  şi despre istorie aşa cum a fost .   Dumnezeu să-l odihnască în pace !

18 august comemorare  Comemorarea de la  18 august este   flacăra de veghe care nu se  stinge. Căpitanul Alexandru Şerbănescu i-a strâns într-un mănunchi de zburători eroi care au intrat în istoria aeronauticii, aducându-i neamului românesc un strălucit renume.

Omagiul nostru flotilei de vânătoare din ceruri!

Print

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în 18 august, Comemorativ, Diverse, Eveniment, Info și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s