S-a stins din viaţă aviatorul veteran de război Dan Stoian

Un veteran mai altfel s-a stins din viaţă

G.ral av.Dan Stoian  la Baza 95 Aeriană Erou cpt.av.Alexandru Şerbănescu Bacău

G.ral av.Dan Stoian la Baza 95 Aeriană Erou cpt.av.Alexandru Şerbănescu Bacău

 STOIAN Şt. Dan General de flotilă aeriană(R.), veteran de război, a plecat la flotila din cer în seara zilei de  24 august 2016. Sicriul cu trupul neânsufleţit este depus la mausoleul din  cimitirul Ghencea Militar. Ceremonialul de înmormântare va avea loc sambătă 27 august la ora 12.00. Stoian Şt.Dan s-a născut la 13 noiembrie 1919 în municipiul Iaşi. A absolvit Liceul Militar din Iaşi în 1939; Şcoala de Ofiţeri Aviaţie- secţia  naviganţi la Bucureşti-Cotroceni pe care a absolvit-o la 10 mai  1941 cu gradul de sublocotenent-aviator, calificat al 10-lea din cei 112 absolvenţi.A urmat  Şcoala de perfecţionare a pilotajului la Ghimbav-Braşov-1941, Ziliştea-Boboc 1941-1942- pilotaj  bimotoare şi pilotaj fără vizibilitate.

A luptat pentru reântregirea  hotarelor României Mari în cadrul  Grupului 5 Bombardament Greu, Escadrila 77, gradul locotenent aviator.

dan stoian  1942 la mansa Ju 88Pe front a activat astfel : 1942 -1943 Popeşti-Leordeni,bombardament greu în picaj.                                                 Începând din primăvara anului 1943 până la sfârşitul războiului (12 mai 1945) pilotul de bombardament Dan Stoian a luptat pe frontul de est,treritoriul naţional şi frontul de vest, din  Ucraina, Basarabia, nordul Moldovei, Transilvania, Ungaria până în Cehoslovacia. A efectuat 147 misiuni de bombardament greu în picaj şi la orizontală, precum şi de recunoaştere îndepărtată.

Cariera  militară a pilotului Stoian Şt.Dan a fost întreruptă de neaveniţii epocii  care l-au îndepărtat din armata , brutal şi fără scrupule, la  1 septembrie 1947  din cauza atitudinii ferme anticomuniste şi antisovietice. 

Pentru faptele sale de arme a fost distins cu :                                                „Virtutea Aeronautică” cu spade în clasele „Crucea de Aur” cu două barete şi „Cavaler” cu o baretă, „Coroana României” şi „Steaua României” cu spade şi panglică de „Virtute Militară” clasa V-a,”Crucea de Fier” germană clasa II-a şi clasa I, medalia sovietică „Victoria”, medalia „Eliberarea Cehoslovaciei”, Ordinul „Steaua Republicii Socialiste România”.

Dan Stoian  jpg Domnul General de fl. aeriană(r.) Dan Stoian a fost un exemplu viu de onestitate şi verticalitate. Nu s-a împăcat niciodată cu faptul că hotarele Romaniei Mari, pentru reântregirea cărora  s-au jertfit  şi camarazii săi, au rămas văduvite de Basarabia,Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa,răpite samavolnic de către vecinul nesăţios de la Răsărit!.. Pentru noi rămâne un model de patriot român, un militar desavărşit şi un pilot de elită al aripilor româneşti. Lucrările sale vor rămâne importante mărturii la scara istoriei pentru generaţiile viitoare.

Dumnezeu să-l odihneasca în pace!

sigla si insemnul  fundatieiE.Arbănaş

 

Acest articol a fost publicat în Articole, Comunicate, Info, Pagina de istorie și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la S-a stins din viaţă aviatorul veteran de război Dan Stoian

  1. Iuliana zice:

    Dumnezeu să îl odihnească în pace

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s