Decembrie

Decembrie 

mos-caciun La nivel „planetar”, ţinând seama de tradiţii şi obiceiuri, în general  luna decembrie înseamnă luna  sărbătorilor de iarnă, luna cadourilor, cei doi moşi (Nicolae şi Căciun),Naşterea Domnului ( Crăciunul), bradul mai mic sau mai mare, bradulet-bradutnatural sau artificial, împodobit  sau nu după  tred  şi, mult aşteptatul revelion,  prilej de bucurie pentru că a mai trecut un an din viaţa noastră. Bucuria  devine de  nestăvilit dacă anul ce tocmai stă să plece a fost mai puţin bun şi mai puţin darnic . Pe alocuri se deschid  uşi şi ferestre  să iasă Anul Vechi şi să intre Un An Nou mai altfel , un nou început  pentru unii , iar  pentru alţii  poate fi o continuare a construcţiei pe care au inceput-o cândva cu speranţa de mai bine intr-o societate  mai unită şi mai solidă.Oricum ar fi, pentru  mare parte a locuitorilor planetei,  este un prilej de bucurie şi veselie  liber  exprimată  oriunde în lume. Este luna în care se îmbracă cele mai multe haine de sărbătoare.

flori tricolor RoÎn alt registru,  pentru  noi românii luna decembrie, de după iulie 1990, debutează  cu sărbătorirea Zilei Naţionale a României a cărei semnificaţie este UNIREA Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România la 1 Decembrie 1918. În general,  se vorbeşte prea puţin despre  drumul  parcurs de români până la săvârşirea actului de la 1 Decembrie 1918 , consolidarea României  in graniţele sale naturale  şi aproape că nu se  ştie despre  anonimul zburător , adică cel  care la 23 noiembrie 1918  “ a  învins imposibilul”  prin zborul  numit  Zborul  Marii Uniri , Bacău –  Blaj (Campia Libertăţii)-Bacău efectuat de curajosul patriot român, aviatorul-vasile-niculescu365-206x300pilotul Vasile Niculescu care, la manşa  unui  Farman 40  aducea mesaj de pace, un sac plin cu manifeste şi o geanta sigilată, în care se găsea, printre alte documente, scrisoarea primului-ministru Ion I.C. Bratianu pentru Consiliul Naţional Român Central.Pentru  ca Unirea de la 1 Decembrie 1918 să se înfăptuească  s-au ridicat la ceruri multe suflete de eroi .

Pe alocuri, există interes pentru cunoaşterea  istoriei, în mod evident  majoritatea românilor poartă cu mândie cocarda tricoloră şi vibreză cu bc-2016-108adevărat la intonarea imnului naţional. Manifestările organizate de instituţiile publice, ceremonialele  militare şi religioase cu depunere de coroane și jerbe de flori ,care au loc de 1 Decembrie în fiecare garnizoană, sunt aşteptate cu bucurie de români şi, ar  fi  minunat ca măcar de Ziua Naţională a României chiar să fim uniţi cu adevărat.

Noi, fundaţia aviatorului erou Şerbănescu,  de Ziua Naţională a României trăim momente deosebite cu privire la  rememorarea trecutului istoric legate în special de zona Moldovei. Anul acesta  de  1 Decembrie 2016  un  eveniment aniversar , pe care l-am denumit “Arc peste timp , Baza 95 Aeriană , 10 ani  sub semnul patronului spiritual Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu”, a readus  în memoria colectivă  a unităţii şi a celor prezenţi  pe platoul din faţa monumentului  ziua (1 Dec.2006)  în care  unitatea de aviaţie a primit oficial numele eroului căpitan aviator Alexandru Şerbănescu. bc - baza 95 -2016Evenimentul aniversar a fost inclus în ceremonialul militar şi religios care s-a desfăşurat  la   Baza 95 Aeriană Bacău, marţi 29 noiembrie 2016 ” la monument”,  premergător Zilei Naţionale, în memoria patronului spiritual eroul căpitan aviator Alexandru Şerbănescu. Cu acest deosebit prilej au fost conferite plachete în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru contribuţia tuturor generaţiilor la promovarea  aviaţiei militare în lume şi a valorilor fundamentale în Forţele Aeriene Române.De asemenea, am avut privilegiul să asistăm la trecerea în rezervă a cadrelor militare din unitate care îndeplineau condiţiile legale. Momente emoţionante. Le dorim sănătate şi viaţă îndelungată alături de familie!

bc-2016-199Ziua de 1 Decembrie 2016  a reunit şi anul acesta  reprezentanţi  de seamă ai  instituţiilor publice locale, toată  suflarea  organizaţiilor  şi filialelor  care activează  în  Bacău. Ceremonialul  militar și religios  cu depunere de coroane şi jerbe de flori s-a desfăşurat la Monumentul Eroilor Întregirii Neamului din Cimitirul Eroilor , Garnizoana Bacău, începând cu ora 9,30.

Un  moment  deosebit , chiar înălţător  s-a  desfăşurat  în oraşul staţiune Tg.Ocna - 1 Dec.2016Tîrgu Ocna, de Ziua Naţională a României, în cadrul  ceremonialului  militar și religios care  a avut loc pe platoul din faţa primăriei străjuit de  monumentulTg.Ocna  1 Dec  2016-257 eroilor  din Primul Război Mondial şi bustul lui Costache Negri.  A fost  evocată  jertfa eroilor români căzuți în Primul Război Mondial  pe aceste meleaguri modovene  în  luptele purtate  la  Oituz, Ciresoaia, Valea Trotuşului, pe Coşna, Măgura Caşinului… o zonă încărcată de istorie pe care avem datoria să o cunoaştem. Vezi , https://ro-ro.facebook.com/targuocna/

Să  privim  spre viitor  dar , a  uita sau a nu cunoaşte trecutul aşa cum a fost el, poate duce la creionarea unui prezent şi a unui viitor  profund viciate sub aceste aspecte. Putem să privim spre viitor  cu orecare speranţă  dacă toţi românii ar  percepe  un prezent  solid  pe care să se construiască viitorul , acel viitor mai bun pentru ţară  care  an de an tot  stă să vie! Imi îngădui (cu mult curaj) să am un ton optimist şi conchid : mai mult ca sigur, odată tot o să vie!

Până atunci, la sfârşit de an, ţara este în sărbătoare! rosteşte invariabil Ion, felicitare-Fundatia Aviator  Şerbănescuun bun şi cunoscut prieten care revedică  veselia generală şi pe 7 ianuarie când este Soborul sfantului prooroc Ioan Botezătorul, ziua în care îl cinstim pe cel care l-a botezat pe Hristos in Iordan. Conform calendarului creştin-ortodox naşterea sfantului  Ioan este  pe 24 iunie. Ne conformăm majorităţii. La mulţi ani , Ioane!

Decembrie la fundaţie  mai înseamnă şi bilanţul  a  celor ce “ făcurăm peste an “ în raport cu scopul şi obiectivele fundaţiei, promovarea  istoriei aşa cum a fost şi contribuţia noastră la reîmprospătarea memoriei colective. În acest context, dar şi în spiritul sărbătorilor de Crăciun, fundaţia noastră organizează ca de obicei  întâlnirea festiv-tradiţională de sîrşit de an.

Aşadar,invităm toţi membrii şi pe toţi cei care preţuiesc activităţile noastre, aviaţia română şi istoria adevărată, alături de noi, miercuri 14 decembrie, ora 11.00 , la  Centrul Cultural Jean Louis Calderon, Bucureşti

E.Arbănaş                       Print

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole, Eveniment, Info și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s