Comandor (r) aviator Popescu Marius

….a plecat dintre noi, ar fi împlinit 75 ani.

aviator-marius-popescu

Aviatorul Marius Popescu –Călăraşi a străbătut un drum presărat cu bune si poate mai puţin bune. Le-a trecut cu bine pe toate până acum. Din nefericire a plecat dintre noi mult prea devreme. Ar fi avut încă multe de împlinit şi bucurii de trăit alături de familie şi mai ales de nepoţii săi.

Scurtă prezentare

S-a născut în Călăraşi , la 10 mai 1942 . Ca dată , ziua de 10 mai  este una importantă în calendarul istoric al romanilor fiind legată de proclamarea independentei  în anul 1877 , iar până la venirea comuniştilor la putere a fost ziua naţională a Romaniei şi ziua regalităţii, cunoscută  ca ziua regelui. Aviatorul Marius Popescu spunea deseori că nu întâmplător s-a născut el pe 10 mai şi in plin război ! Adevărat. Este evident că a avut o menire pe care şi-a îndeplinit-o cu credinţă, determinare şi multă pasiune.

A urmat cursurile Liceului Nicolae Bălcescu din Călăraşi  1957-1961. Drumul spre o carieră militară a început după absolvirea liceului în 1961. A urmat Şcoala militară de ofiţeri de aviaţie „ Aurel Vlacu” de la Ziliştea- Boboc  pe care a absolvit-o cu gradul de locotenent aviator. Brevetat ca pilot clasa I-a pe elicopterul Mi-4 a fost repartizat şi a activat în cadrul Regimentului 49 Aviaţie Ianca, apoi la Regimentului 94 Elicoptere Alexeni. A îndeplinit diferite funcţii, a fost instructor de zbor, ziua şi noaptea, în orice condiţii meteo. După trecerea pe elicopterul IAR-316 B, în 1976 a fost transferat la Regimentul 61 Elicoptere Boteni-Titu unde a instruit un număr însemnat de piloţi. În cadrul unităţii de la Boteni,în perioada 1979 -1994 a deţinut succesiv funcţia de comandant de escadrilă , de navigator şef al Regimentului 61 Boteni, pilot de încercare şi de recepţie la Ghimbav –Braşov. În viaţa activă profesional aviatorul Popescu Marius a avut la activ peste 6000 ore de zbor pe care le-a efectuat pe diferite tipuri de aeronave (planoare, avioane şi, cu precădere elicoptere) însumând „13 tipuri”.   S-a pensionat în anul 1994.

Dincolo de dragostea pentru zbor , aviatorul Popescu Marius a fost un patriot adevărat şi un bun cunoscător al istoriei. Colecţionar “înrăit” a avut un pamares greu de egalat în domeniul activităţilor expoziţionale fiind o prezenţă permanentă în cadrul expoziţiilor de numismatică,heraldică, aeronautică, insigne şi medalii din diferite domenii culturale, sportive, aeriene, miniere.. etc.

Pentru activitatea sa şi meritele incontestabile a fost distins cu numeroase distincţii militare, diplome de excelenţă şi medalii. A fost numit „Cetăţean de Onoare”al oraşului Călăraşi şi Membru de Onoare al organizaţiei culturale “Mihai Viteazul” . Putem spune că în viaţa de rezervist, una dintre distincţiile militare de care s-a bucurat nespus de mult a fost Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene conferită la Coloneşti , Olt, în data de 5 iunie 2008 la propunerea fundaţiei, cu prilejul  evenimentului  importat de desvelire a monumentului eroilor „trepte spre cer”.

fav-161Domnul Comandor Marius Popescu a fost membru al Ligii Aeriane Ro, Ligii Navale Ro, ARPIA , Asoc. Naţ. a Paraşutistilor, ANCERM, membru activ al Fundaţiei Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu în cadrul căreia, în perioada 2004-2012, a îndeplinit funcţia de  secretar general. Comandorul (r) aviator Marius Popescu ne-a însoţit activităţile fundaţiei multă vreme şi a fost nelipsit de la evenimentele importante ale fundaţiei.

Aviatorul Marius Popescu – Călăraşi rămâne o figură emblematică prin tot ceea ce a reprezentat în domeniul său profesional, un prieten şi un  patriot român.

 Am fost  onoraţi că l-am cunoscut  şi recunoscători că  vreme îndelungată ne-a  fost alături.

Condoleanţe familiei.

 Dumnezeu să-l odihneasca în pace!

E.Arbănaşsigla si insemnul fundatiei

Reclame
Acest articol a fost publicat în Articole, Comemorativ, Comunicate și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Comandor (r) aviator Popescu Marius

  1. skycornelius zice:

    D-na Eleonora, multumesc frumos pentru acest mesaj din care am aflat ca ca am fost coleg cu comandorul Popescu Marius. Din pacate, nu l-am cunoscut in anul final al carierei sale, fiind: el navigant, eu nenavigant (conjunctural).  Cu respect, Corneliu Florea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s