18 august – veghe peste neuitare

Căpitan aviator Alexandru Şerbănescu

17 mai 1912 – 18 august 1944

Cavaler al ORDINULUI MIHAI VITEAZUL

Comandantul Grupului 9 Vânătoare

Patriot român, as și erou naţional al aviației române de vânătoare, situat în vârful piramidei zburătorilor români în cel de-al Doilea Război Mondial. A luptat eroic pentru  recuperarea teritoriilor naţionale smulse  în iunie 1940. A îndeplinit 590 de misiuni de luptă și a susținut 237 de lupte aeriene: pe  Frontul de Est împotriva aviației sovietice și în apărarea teritoriului național, împotriva aviației americane. A făcut parte din Grupul 7 , Flotila Udet şi Grupul 9 Vânătoare. A fost creditat cu 55 de victorii (47+8),  la data ultimei lupte aeriene fiind asul aviaţiei de vânătoare regale române cu cel mai mare număr de victorii.

18 august 1944- ultima luptă aeriană.

Înainte de a decola în fruntea celor 12 aviatori       ( atât mai număra  Grupul 9 Vânătoare)  căpitanul Alexandru Șerbănescu a spus : „Nu înțeleg ca un inamic, oricât de mare și de puternic ar fi, să intre în țara mea ca într-un sat fără câini și s-o pustiască. Dar eu voi continua să lupt, de va fi nevoie, singur. Nu se va putea spune că în România nu a ieșit niciun român în fața americanilor, chiar dacă pierdem bătălia”. A căzut eroic la Rușavăț-Viperești, jud. Buzău, luptând alături de camarazii săi, într-o teribilă inferioritate tehnică şi numerică.                                          Căpitanul aviator  Alexandru Şerbănescu a fost întotdeauna corect, întotdeauna demn,                      întotdeauna primul în luptă!

Simtul datoriei, curajul, altruismul si iubirea de ţară ….sărace cuvinte ce incearcă să definească eroul ! Capitanul Şerbănescu şi camarazii săi sunt înnobilaţi prin faptele de arme neasemuite săvarşite în cumplita înclestare ce punea în pericol însăşi fiinţa naţională….pericol pe care l-au infrutat drepţi şi nu s-au clintit ! spunea un distins profesor într-un comentariu.

Comemorarea  anuală din 18 august – veghe peste neuitare  

17 mai 2017 s-au implinit 105 ani de la naşterea aviatorului , iar vineri 18 august 2017  vor  fi trecut  73 de ani de la  dramatica  luptă aeriană  purtată de  căpitanului aviator Alexandru Şerbănescu şi grupul său de vânătoare.

18 august adună  an de an pe cei care pot şi vor în continuare ca această zi, semnificativă în registrul istoric al aviaţiei române , să rămână veghe peste neuitare.

18 august este comemorat căpitanul aviator erou Alexandru Şerbănescu, dar este şi un   moment  de reculegere  pentru toţi zburătorii Forţelor Aeriene Regale Române căzuţi la datorie în cel de al doilea război mondial şi pentru camarazii  plecaţi la ceruri de-a lungul timpului în vreme de pace.

Noi fundaţia ducem mai departe tradiţia  datei de  18 august  instituită în urmă cu peste  60 ani de camarazii aviatorului Alexandru Şerbănescu ca reper  şi  stavilă în calea uitării jertfei lui.

18 august  2017- comemorare „obişnuită” , fără chemări, fără invitaţii, doar respect pentru memoria eroului  care şi-a apărat ţara cu preţul veţii.

Domnul general Ion Dobran, veteran la 98 ani, singurul aviator de vanătoare care a făcut parte din Grupul 9  Vânătoare, rămas lângă noi ( aviaţie şi popor )  va fi prezent  la acest special eveniment comemorativ, iar acest lucru ar  face  să se ruşineze pe cei ce ştiu dar nu pot şi pe oricine ar vrea să NU se mai ştie despre cine au fost aviatorii eroi în al Doilea Război Mondial.

                              Ghencea Militar , vineri 18 august 2017, ora 9.30                                                                         la mormântul Căpitanului aviator Alexandru Şerbănescu.

Fundaţia „Erou Cpt.Av. Al. Şerbănescu”

Reclame
Acest articol a fost publicat în Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la 18 august – veghe peste neuitare

  1. Dumnezeu sa-l odihneasca alaturi de colegii lui de lupta din care si unchiul meu ION MILU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s