Aviatoarea Ruxanda Agache Miheş la ceas aniversar

Ruxanda Agache Miheş împlineşte 90 ani

Născută în anul 1927 la data binecuvântată de 25 decembrie, în comuna Băseşti, judeţul Fîlciu, astăzi comuna Viişoara, jud. Vaslui, tatăl Constantin, mama Anica. Au fost şase fraţi la părinţi şi nu le-a fost uşor mai ales că tatăl a murit la 47 de ani. A urmat şcoala primară în comuna natală, apoi a continuat  la Galaţi . Şcoala  era situată în apropierea aerodromului : “ nu puteam să fiu atentă la lecţii fiindcă se auzeau avioanele. Mintea mea era acolo şi ochii spre cer. Visam la avioane..”, spune nostalgic doamna Sanda Agache.

De mică a visat să zboare şi a zburat.

În anul 1947 a urmat Şcoala de Pilotaj Clinceni şi cursurile teoretice aferente pentru aviaţia civilă. Tânăra aviatoare a ieşit  la “simplă comandă”  în anul următor. Era  în data de 26 august 1948,prima dintre fete la manşa avionului şi printre primii cursanţi din cei 80 de colegi. Sanda Agache este prima aviatoare româncă  brevetată după cel de-al Doilea Război Mondial şi printre primele femei-instructor de zbor din România. A fos brevetată ca pilot motorist, pilot planorist şi paraşutism. A zbuarat mai întâi pe aerodromul Clinceni, fiind încadrată în aviaţia civilă. A servit ca pilot  „ambulanţa aeriană” în cadrul AVIASAN, a zburat pentru Aviaţia Utilitară executând misiuni aviochimice şi de transport. A avut 8.620   ore  de  zbor  la manşa  a 24 de tipuri de avioane şi a avut în cariera sa de pilot 16 aterizări forţate. Ca pilot instructor în Şcoala de Pilotaj Civil Strejnic  a pregătit numeroase promoţii de elevi aviatori printre care  şi pilotul  braşovean  Kivu Alcibiade. Peste ani, în 2008, fostul elev îi dedică aviatoarei Sanda Agache volumul INSTRUCTOAREA MEA DE  ZBOR, ca autor al lucrării biografice “neromanţată a unei aviatoare cu mare suflet de româncă”. Sanda Agache  iubeşte ţara, tricolorul şi cinsteşte cu credinţă memoria eroilor aviatori înainte de orice.

Vipereşti- Ruşavăt, eveniment in memoriam Erou Cpt.Av.Al.Şerbănescu.ţara, tricolorul şi cinsteşte cu credinţă memoria eroilor aviatori înainte de orice.

În 1978 s-a pensionat. După 1990 a început să activeze în ONG-urile cu profil aeronautic , care se  înfiinţau în acei ani de după  decembrie 1989, printre care şi Fundaţia “Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu”. Aviatoarea Sanda Agache a purtat şi poartă întotdeauna tricolorul cu dânsa pe care  îl desfăşoară la manifestările naţionale, la zilele importante din calendarul militar, la comemorarea eroilor  sau în cadrul unor evenimente deosebite  ale organizaţiilor din domeniul aviaţiei, chiar dacă au fost căteva voci critice la adresa sa care au mâhnit-o profund cu privire la acest fapt şi la simţămintele sale patriotice.

La monumentul trepte spre cer -Colonesti,Olt- Anul Centenar Alexandru Şerbănesu

Aviatoarea cu mare suflet de româncă  desfăşoară întotdeauna tricolorul românesc cu aceeaşi emoţie şi trăire pentru că aşa simte , pentru că tricolorul este semnul că inima ei a bătut şi bate mereu pentru ţară. Asta simte doar un român, adevărat patriot, iar Ruxanda Agache este un român adevărat.

 

 

Aniversar la fundaţie- Cercul Militar National

A fost sărbătorită la împlinirea  vârstei de 80 ani  într-un cadru extins în sala de festivităţi a Muzeului Militar Naţional, iar la  împlinirea  vârstei de 85 ani a fost omagiată  la Fundaţia “Erou CăpitanAviator Alexandru Şerbănescu” în sala Ştefan cel Mare a Cercului MilitarNaţional.

Încet, încet doamna Agache, din cauza unor probleme  inerente  vârstei , a participat din ce în ce mai rar la activităţile organizaţiilor  din care face parte ca membru.                         Locuieşte în Bucureşti, într-un bloc situat pe Bulevardul Eroilor şi o regăsim de-a lungul timpului cu tricolorul României la toate evenimentele la care a participat.

Aviatoarea Ruxanda Agache Miheş ţine întotdeauna să ne spună :  “Am iubit zborul, dar şi zborul m-a iubit pe mine. Ce pot să spun când am avut 16 aterizări forţate, executate toate fără vreun avion sau vreun os rupt? Mulţumesc lui Dumnezeu! Mi-am realizat viaţa”.

Noi  spunem:  Ruxanda Agache Miheş,  o viaţă  în slujba aviaţiei !

La mulţi ani !

E.Arbănaş

Reclame
Acest articol a fost publicat în Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s