Un eveniment comemorativ de excepție

26 mai 2018 – Aerodromul Bănești, terenul de zbor și hangarul                       IACĂRILOR ACROBAȚI

In memoriam : 60 ani de la moartea aviatorului Constantin “ Bâzu” Cantacuzino

Într-un material (2013/02/13 denumit viața la cote maxime-printul-aviator-constantin-bazu-cantacuzino) pe care l-am scris în anul în care se împlineau 55 ani de la moartea aviatorului, la finalul articolului spuneam: Mi-a fost greu să mă desprind din tumultul istoric al Cantacuzinilor.  Am încercat să prezint cât mai succint posibil aspecte din viaţa aviatorului de excepţie Constantin “ Bâzu” Cantacuzino fără a avea nici pe departe pretenţia epuizării subiectului. În lumea pasionaţilor de istorie a aviaţiei, Constantin “ Bâzu” Cantacuzino rămâne un NUME de mare rezonanţă. Demn,curajos, talentat şi pasionat de zbor, îi făcea realmente plăcere să trăiască tumultos, să piloteze avioane cu orice preţ, să lupte vijelios pentru ţara lui de care s-a despărţit graţie sistemul politic instalat după încheierea războiului…Pentru mine este dureros să constat că din ce în ce mai puţini români îşi mai amintesc de Constantin „Bâzu“ Cantacuzino, cine a fost el şi ce a reprezentat pentru aviaţia română. Timpul din păcate poate şterge memoria faptelor. Identitatea naţională se păstrează nealterată dacă ştim să preţuim adevăratele elite.”

La evenimentul comemorativ de ieri, sâmbătă 26 mai 2018, care s-a desfășurat pe terenul de zbor și hangarul IACĂRILOR ACROBAȚI, am asistat la o prezentare extinsă și documentată în spatele căreia era evident că a stat multă muncă,dăruire și pasiune. O pagină generoasă de istorie despre prințul așilor în perioada războiului, performațele și pasiunile lui, date personale mai puțin cunoscute și legende contradictorii despre el.

 La un astfel de eveniment te aștepți să nu poți „arunca un ac”, dar nu a fost să fie așa. Iată deci, cum din păcate timpul  poate şterge memoria faptelor,  …..dar.. ….celor prezenți ne-a fost dat să fim parte la scrierea unei pagini irepetabile care, peste vreme, va însemna pagina de aur pentru albumul Iacărilor și implicit a fiecăruia dintre noi, o pagină de istorie care cu siguranță va rămâne neștearsă .

Domnul general Ion Dobran la cei 99 ani ne-a uimit pe toți, ca să nu zic că a lăsat asistența „mută” când a coborât din YAK-ul Iacărilor pe terenul de zbor de la Bănești și a plecat înapoi la București tot în zbor. Minunea minunilor și frumoasa nebunie a aviatorilor s-a manifestat la cote maxime”. Am văzut cum generalul Dobran, pus pe glume și spiritual ca de obicei, parcă redevenise locotenentul General Ion Dobran Dobran, zburătorul de elită al FARR (forțele aeriene regale române). Personal am simțit cât de prezenți pot fi acei zburători dacă privești istoria lor prin ochii sufletului de român, așa cum au fost și ei, cu respect așa cum Iacării Acrobați poartă pe YAK-urile lor imaginea celor patru ași ai FARR.

Inchei spunînd că evenimentul comemorativ „In memoria Constantin Bâzu Cantacuzino” a fost cu totul aparte, demn de un as și un acrobat desăvârșit al timpurilor trecute.

Memoria trebuie reîmprospătată, alfel poate fi definitiv ștearsă!

E.Arbănaș

Reclame
Acest articol a fost publicat în Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s