Ziua Imnului Național

29 iulie – Ziua Imnului Național al României!

  „Deşteaptă-te, române!” a devenit Imn Naţional  în baza  art.12, alin. 3 din Constituţie, iar prin Legea nr. 99 din 1998, data de 29 iulie a fost proclamată Zi a Imnului Naţional al României. De-a lungul timpului, statul român modern a avut şase imnuri de stat în funcție de regimul politic și de schimbările sociale. Cântat în toate momentele cruciale din istoria României, la deschiderea ceremoniilor oficiale naţionale, a competiţiilor sportive,în școli , radio și televiziunea publică ș.a., Imnul Național are un puternic mesaj de patriotism şi libertate , are darul de a insufla unitate pentru români și prețuire pentru țară.
Imnul de stat al României „Deşteaptă-te, române!”este alcătuit din unsprezece strofe.La ceremonii oficiale și festive se interpretează strofele 1, 2, 4 şi 11. Versurile Imnului au la bază poemul „Un răsunet” al poetului Andrei Mureşanu, publicat în timpul Revoluţiei de la 1848, iar muzica aparţine lui Anton Pann. În timpul intonării Imnului Național solemnitatea este absolut obligatorie pentru toată suflarea!.

„Deşteaptă-te, române!– simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848 , a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea în data de 29 iulie 1848 A fost intonat în timpul Războiului de Independenţă, Primului Război Mondial şi în Al Doilea Război Mondial, cântat spontan ca un cantec patriotic după 23 august 1944, când România s-a detaşat de alianţa cu Germania alăturându-se Aliaţilor. După abdicarea regelui Mihai I la 30 decembrie 1947 , sovietizarea și instaurarea comunismului , Deşteaptă-te, române! şi alte marşuri sau cântece patriotice au fost interzise, intonarea sau fredonarea lor fiind pedepsite cu inchisoarea.

Îmi îngădui să fac o paranteză pentru a o evoca pe învățătoarea Elisabeta Arbănaș „tanti Veta”,  Mânăstirea Cașin, jud.Bacău (sora căpitanului Nicolae Arbănaș,erou în Primul Război Mondial, căzut eroic la datorie în al Doilea Război), care a fost dată afară din învățământ, a fost prigonită și lăsată fără nici-o sursă de supraviețuire pentru că în anii 1950 a cântat cu elevii săi ,  la școala din comună, Deșteaptă-te,române!, Sfântă zi de libertate-imn revoluționar și alte cântece patriotice. Închid paranteza.

„Deşteaptă-te, române! a fost și strigătul muncitorilor de la uzinele de Autocamioane  Brașov în ziua 15 noiembrie 1987, desi mulţi dintre ei nu prea cunosteau bine versurile. În timpul evenimentelor din și după 22 decembrie 1989, Deşteaptă-te, române! a fost cântat pe străzi ca un adevărat imn național, înlocuind imnul „comunist” Trei culori cunosc pe lume al cărui  text   a fost inspirat de un cântec patriotic scris de Ciprian Porumbescu și ale cărui versuri originale se refereau la culorile tricolorului românesc.

Constituția României – Art. 12 – Simboluri naţionale 

(1) Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu.
(2) Ziua naţională a României este 1 Decembrie.
(3) Imnul naţional al României este “Deşteaptă-te române”.
(4) Stema ţării şi sigiliul statului sunt stabilite prin legi organice.

„Deşteaptă-te, române!” 

                                                                                                E.Arbănaş 

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ziua Imnului Național

  1. Lucian zice:

    Cu toate ca prefer alte imnuri[ ex.3 culori.., Aldea Teodorovici,…], Desteapta-te Romane ramane de actualitate, nu ne-am trezit inca….Steagului nostru ii lipseste o stema…,de ce nu Vulturul antic,or icoana Maicii Domnului ? Cat despre Ziua nationala…,cred ca trebuie sa fie doua: 10 Maiu, 15 Octombrie cand s-a proclamat Romania Mare la Alba Iulia….Doamne ajuta ! Problema Romaniei nu sant simbolurile.., ci jefuirea si abandonarea ei….., Luc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s