A plecat la ceruri istoricul Vasile Tudor

Sfârşitul necruţător!

Vasile Tudor 

S-a născut la 11 septembrie 1933  în localitatea Geamăna, judeţul Argeş, istoric de aviaţie, pilot şi paraşutist sportiv , s-a stins din viaţă  ieri, 29 iulie 2018, la Piteşti.

A învăţat să zboare cu planorul pe aerodromul Geamăna-Piteşti ( în 1950 ) unde a obţinut  brevetele elementare A, B şi C. În anul 1951 a urmat cursurile şcolii de instructori de zbor, dar nu a profesat. În 1952 a devenit paraşutist sportiv, în 1953 a învăţat  pilotajul avioanelor pentru care a primit brevetul de pilot de turism Gr.II .În anul 1978  a oţinut brevetul internaţional C de argint şi în 1981 şi a efectuat un zbor cu planorul mai mare de 300 km, ceea ce a echivalat cu o probă pentru insigna C de aur cu un diamant. Între anii 1961-1993 a participat la  concursuri de selecţie  pentru preciziea  aterizării  şi zborul la mari înălţimi. A totalizat peste 1000 ore de zbor, pilotând 15 tipuri de planoare, 7 de avioane şi 3 de motoplanoare. Puternic legat de aviaţia sportivă  a folosit toate mijloacele materiale pentru a o servi cu patimă. La mitigurile aviatice, în comentariile năvalnice pe care le-a susţinut  vocea sa puternică nu  avea nevoie de microfon. A fost arbitru pentru competiţiile aeronautice de tot felul.

L-am întâlnit pe domnul Tudor la arhive militare de la Piteşti unde era un “ obişnuit al casei”.  În anul  2005, a devenit membru al Fundaţiei „Erou Cpt.Av.  Alexandru Şerbănescu” fiind deseori prezent la programele şi activităţile fundaţiei . Mentor pentru mulţi dintre noi, mereu dispus să suţină prelegeri, adevărate lecţii de istorie, fascinante prin modul inconfundabil de prezentare.

În mai 2006  l-am invitat  pe domnul Tudor să ne însoţească  la Coloneşti , Olt ,  comuna natală a aviatorului Alexandru Şerbănescu. Un drum minunat, încărcat de emoţie atunci şi după aceea  la  toate evenimentele ce au urmat. La 5 iunie 2008, cu prilejul desvelirii monumentului “trepte spre cer” amplasat în faţa primăriei, la propunerea   Fundaţiei „Erou Cpt.Av. Alexandru  Şerbănescu “  înaintată  Şefului Statului Major al Forţelor Aeriene ,  istoricului  Vasile Tudor  i s-a conferit  „Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene (nr. 196)  o binemeritată recompensă şi recunoaştere în plan public  pentru toată munca de documentare, publicistică şi  pentru lucrările despre  istoria aviaţiei, importante mărturii la scara istoriei pe care istoricului Vasile Tudor  ni le lasă ca zestre.  Amintim câteva din  lucrările sale,  autor a numeroase cărți de referință despre  planorism, aviație , aviatori, zbor  și avioane : „Ei au forţat imposibilul”, Editura „Start internaţional”, Bucureşti, 1992; „Alături de vulturi”, vol. I, Editura „Dacia”, Cluj-Napoca, 1997; „Alături de vulturi”, vol. al II-lea, Editura Modelism Bucureşti, 1999, premiată de Aeroclubul României; „Un nume de legendă: Căpitan aviator  erou Alexandru  Şerbănescu”, Editura Modelism Internaţional, Bucureşti, 1998; „ Constantin Bâzu Cantacuzino – prinţul aşilor, Editura Modelism, 2000; Coautor la lucrarea „G.V. Bibescu (1880-1941), pionier al automobilismului şi aviaţiei româneşti”, Editura ECAS Trade SRL, Bucureşti, 2000; ”Fascinaţia planorismului”, Editura Tiparg, Piteşti, 2003; „Pilotul planorist Mircea Finescu” Editura Tiparg, Piteşti, 2004, coautor; ”Războiul aerian în România (1941 – 1944)”, Editura Tiparg, Piteşti, 2006; ”Avioanele ME-109 E în România”, Editura Tiparg, 2008 și ”Cpt.av. Bâzu Cantacuzino, amintiri şi însemnări”, Editura Startipp, Slobozia, 2008, coautor. Ultimul articol a fost dictat de domnul Tudor , cu puţin timp înainte de tristul sfârşit,  pentru revista „Zbor spre Nemurire” a Şcolii gimnaziale Aviator Alexandru Şerbănescu.

Vasile Tudor a semnat sute de articole, studii și comunicări apărute în publicații  de specialitate şi în diferite reviste , inclusiv şcolare. Şi-a pus toată munca de documentare şi publicistică pe masa oricui a dorit fără vreo pretenţie.Poate de multe ori  nu era nici măcar citat ca sursă , dar cu toate astea   răspundea întotdeauna chemarilor tuturor, cu toate că deplasarea o suporta din ce în ce mai greu intrucât  sanatatea ii “era pe muchie de cuţit”cum obişnuia să spună. Era prezent  la sesiunile anuale de comunicări ştiinţifice de la Boboc, dar şi la activităţile educaţionale organizate în şcoli, la evenimentele comemorative sau aniversare.Temperament vulcanic, veşnic preocupat  de proiecte pentru viitor şi-a pus toată energia şi chiar viaţa în slujba scrierii despre istoria aviaţiei  şi despre marii  zburători.

Toate acestea si nu numai,  vor rămâne un izvor şi o sursă pertinentă de informare şi cunoastere a istoriei aviaţiei pentru generaţii, iar copleşitoarea sa dăruire  transpusă în lucrări  va rămâne  în memoria  noastră şi în cartea de onoare a fundaţiei.

Acum, la ceasul trecerii în nefiinţă  evoc întâlnirea de la Academia Română, la   masa rotundă  suţinută pe 20 iulie anul trecut  cu prilejul Zilei Aviaţiei, o revedere cu  totul specială, un moment încărcat de emoţie când domnul Tudor a prins la rever “cea mai frumoasă insignă “  după cum s-a exprimat, cu portretul aviatorului Alexandru Şerbănescu . Din nefericire  istoricul Vasile Tudor se indreapta către  apusul vieţii sale.    Un fel de adio,  poate a fost săptămâna trecută când l-am auzit la telefon într-o convorbire  de o vibraţie mai specială  cu  planificări pentru  viitorul  apropiat care nu mai aveau cum să fie împlinite! Am refuzat să admitem că sfârşitul îi era necruţător de aproape !

Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihneasca în pace!

Condoleanţe familiei îndurerate !

 

Eleonora Arbănaş                                                                   

Reclame
Acest articol a fost publicat în Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s