UN NUME DE EROU

Căpitan aviator Alexandru Şerbănescu                                                                               Cavaler al ORDINULUI MIHAI VITEAZUL clasa a III-a                                                        (conferit în data de 30 august 1943)

Patriot român, as și erou naţional al aviației de vânătoare române, situat în vârful piramidei zburătorilor români în cel de-al Doilea Război Mondial. A luptat eroic pentru  recuperarea teritoriilor naţionale smulse  în iunie 1940. A îndeplinit 590 de misiuni de luptă și a susținut 237 de lupte aeriene pe  Frontul de Est împotriva aviației sovietice și în apărarea teritoriului național, împotriva aviației americane. A făcut parte din Grupul 7 , Flotila Udet şi Grupul 9 Vânătoare. A fost creditat cu 55 de victorii (47+8),  la data ultimei lupte aeriene fiind asul aviaţiei de vânătoare regale române cu cel mai mare număr de victorii.

 

18 august 1944-ultima luptă aeriană

Înainte de a decola alături de cei 12 aviatori pe care ii mai avea grupul (Constantin “Bâzu” Cantacuzino, Mircea Șenchea, Ion Simionescu, Ion Dobran, Hariton Dușescu,Constantin Bendas,Vasile Gavriliu,Laurenţiu Manu,Constantin Nicoară, Traian Dârjan, Ioan Mălăcescu, Dumitru Goloiu), Comandantul Grupului 9 Vânătoare,  căpitanul Alexandru Șerbănescu  a spus : „Nu înţeleg ca un inamic, oricât de mare și puternic ar fi , să intre în ţara mea ca într-un sat fără câini și s-o pustiască. […] Dar eu voi continua să lupt – de va fi nevoie, singur – până când sau cad, sau nu se va putea spune că în România n-a ieșit niciun român în faţa americanilor, chiar dacă pierdem bătălia…“

Căpitanul Alexandru Șerbănescu “ cade ca un brav în luptă aeriană, copleşit de adversari în ziua de 18 august 1944, apărându-şi cerul Patriei pentru gloria Aripilor româneşti pe care le-a iubit atât de mult, spre regretul tuturor”.

Data de 18 august 1944 a marcat sufletele zburătorilor şi are o semnificaţie deosebită  în calendarul  istoriei aviaţiei de vânătoare române din al doilea război.

Comemorarea  anuală  a  căpitanului aviator  Alexandru Șerbănescu  este pentru noi o datorie de onoare pe care o îndeplinim cu credinţă  la “18 august”, păstrând totodată şi tradiţia cultivată timp de peste 60 ani. Este un eveniment in memoriam Alexandru Șerbănescu,  sunt pomeniţi  camarazii eroului aviator, moment  de reculegere  , iar amintirile   generalului aviator Ion Dobran  „şirag de mărgele” pe care  domnia sa  ni le prezintă an de an pot fi suficiente motive  să  fiţi  parte la  acest eveniment comemorativ pentru a nu uita despre cine au fost ei , eroii aviatori. 

 

Premergător evenimentului comemorativ  care va avea loc  la data de               18 aug.2018 ,Ghencea militar, ora 9.00

Prezentăm spre cunoaştere  un document semnat  de generalul Emanoil Ionescu, comandantul Corpului 1 Aerian, singura mare unitate a aeronauticii române aflată pe Frontul de Răsărit în dramaticul război, despre  eroismul căpitanului aviator Alexandru Șerbănescu dovedit în luptă[…] în nici doi ani de front, motiv pentru care Generalul comandant av. Emanoil  Ionescu a semnat propunerea  pentru a fi decorat cu Ordinul„Mihai Viteazul“ clasa a II-a.

Generalul Emanoil Ionescu – propunere pentru ca av. Al.Serbănescu să fie decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul“ clasa a II-a.
(document FAv. )

Iată argumentaţia : „Pentru glorioasa și splendida sa comportare în luptă cu inamicul timp de 23 de luni neîntrerupte dând cel mai înălţător exemplu de vitejie, abnegaţie, devotament pentru armă și camarazii săi și de om inegalabil, spirit de jertfă, fi ind întotdeauna primul la îndeplinirea celor mai grele misiuni, reușind prin aceasta să-și câștige încrederea tuturor camarazilor săi de zbor pe care încrezător în dreptatea cauzei noastre sfi nte i-a dus cu sine la gigantica «Bătălie a Stalingradului» până astăzi când apărarea și izgonirea cotropitorilor bolșevici de pe pământul strămoșesc,căpitanul aviator Șerbănescu Alexandru să-i poarte din victorie în victorie, pentru ca în aceste clipe, el ca și ai săi să fi e printre cei mai buni și mai aleși fii ai Aripilor și culorilor românești.  Acţiunile de la Karpovka, Rostov, Stalingrad, Izium și Mius l-au confi rmat pe drept ca cel mai temerar și cel mai bun vânător aerian pe care poporul român a putut să-l aibă până în prezent. Tot aici, valoarea lui de comandant, dragostea pentru zburători și grija părintească pentru toţi subordonaţii săi a făcut din căpitanul av. Șerbănescu Alexandru un șef și un adevărat camarad care, fără a precupeţi ceva, știe să lupte și e gata oricând să moară pentru a-și îndeplini datoria sa sfântă și unică de a ști Ţara și pământul ei din nou liniștit, din nou în   floare recunoscută, respectată de toată lumea civilizată. Pentru aceasta a înfruntat cu îndârjire de eroi cântaţi în legende, pe inamic la peste 560 misiuni, care, deși totdeauna copleșitor numeric, nu a reușit niciodată să-l scoată din luptă definitiv; o singură dată, la 10 octombrie 1943 la sud-est de Melitopol, căpitanul Șerbănescu Alexandru își apără cu preţul vieţii sale camarazii în formaţii de bombardament românesc, pentru că având avionul distrus în aer și totul numai  flăcări să nu se arunce cu parașuta la inamic, ci aducându-și aparatul arzând numai prin sustentaţie datorită înălţimii, să-l pună pe pământ în primele noastre linii ale vânătorilor Diviziei 4 Munte și pentru că odată salvat și revenit la bază după 6 ore, să plece din nou și cu o furie greu stăpânită caută și găsește inamicul, căruia tot în aer îi incendiază un avion de vânătoare din care nu s-a mai salvat nimeni. În toate aceste peste 560 de misiuni la inamic, căpitanul av. Șerbănescu Alexandru,datorită hotărârilor sale prompte, avântului său vulturesc, sigur de victorie, cât și spiritului său de jertfă și fanatic luptător a reușit să doboare un număr de peste 50 de avioane inamice, dintre care 47 cu martori și sunt sigur omologate în peste 200 de lupte aeriene, fiindu-i un postament de nezdruncinat, funcţia sa de comandant de Grup de Vânătoare românesc, situat în vârful piramidei zburătorilor români“.

(semnează  Emanoil Ionescu)

 E.Arbănaş

Reclame
Acest articol a fost publicat în 18 august, Articole, Comemorativ, Eveniment, Info, Pagina de istorie și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s