Istorie recentă.Monumentul Grupurilor 6,7,9 Vânătoare

Pentru cei mulţi care nu ştiu

Monumentul dedicat Grupurilor 6,7,9 Vânătoare din cel de-al Doilea Război Mondial. Foto:FAv.Cpt.Erou Alexandru Şerbănescu

În ultimii ani de viaţă Martha Greceanu pe lângă susţinerea publicării cărţii „Drumul celor puţini”,  a iniţiat demersuri  pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie pentru ridicarea unui  monument dedicat Grupurilor 6,7,9  Vânătoare din cel de-al Doilea Război Mondial  şi a susţinut material edificarea acestuia. Amplasarea monumentului  se dorea a fi în părculeţul din zona  Radu Beller. Am avut onoarea  să  particip la o discuţie chiar la faţa locului, la solicitarea Marthei Greceanu, ocazie cu care l-am reântîlnit şi pe istoricul Neagu Djuvara  care prefaţase deja  cartea „Drumul celor puţini” şi apăruse în primă ediţie. Am constatat că  locuitorii din zonă  nu  agreeau  propunerea, s-au opus amplasării monumentului şi denumirii  parcului cu numele av.Tudor Greceanu. „ Cineva nu-l doreşte şi m-a ameninţat că dacă o să fie pus, va fi vandalizat ! Un vecin al parcului a dat în judecată Administraţia monumentelor că nu doreşte bolovani în faţa casei ”, spunea Virgil Scripcariu, sculptorul monumentului, iar un consilier din acea vreme de la Primăria Sectorului 1 a spus  :  „Comunitatea nu este de acord cu amplasarea acestui monument, indiferent că are autorizaţie sau nu”.

Peste ani, graţie celor implicaţi şi a sculptorului, monumentul a fost ridicat pe un alt amplasament, din păcate după moartea Mathei Greceanu.  Acesta se  află în Bucureşti  pe strada Teheran, la intersecţia cu străzile Jean Monnet, Maxim Gorki,Cpt.av.Ghe.Mărăşoiu. Pe monument  este scris următorul text: „În amintirea piloţilor de Vt.din Gr.6,7 şi 9,acei foarte puţini care întorşi de curând în ţară, de pe frontul de est au luptat cu un curaj de nedescris într-o minoritate covârşitoare pentru apărarea Bucureştiului  contra  bombardamentelor din primăvara anului 1944”. Martha Greceanu

Plăcuţa de pe care a fost şters numele Tudor Greceanu. Foto: FAv.Cpt.Erou Alexandru Şerbănescu

Dar, ce să vezi, acest adevăr istoric cuprins în textul inscripţionat pe monument  este evident că nu  înseamnă nimic ….pentru că altfel plăcuţa de la una din cele două intrări în părculeţul din apropierea monumentului, mai exact cea din dinspre monument, nu ar arăta după cum se vede în imagine.  Cine şi ce tot are  cu numele aviatorului Tudor Greceanu?  Se pare că “ştergătorului “ nu-i place numele Eroului –Martir Tudor Greceanu !  Însă,  i-a scăpat plăcuţa din partea opusă . Acum că ştie, are două  variante: ori manifestă acelaşi comportament  pe care nu ştiu cum să-l calific, ori rescrie numele aviatorului pe plăcuţa “agresată”.

La ce să ne aşteptăm?

 

La vitregia spaţiului se adaugă duşmănia altor oameni, la fel de dotaţi şi de buni ca tine, care nu urmăresc altceva decât să-ţi frângă aripile şi să te ucidă. Cel mai bun învinge…O dată, de două ori, de nouă ori..,dar vine momentul aproape inevitabil când cea mai măruntă imponderabilă îţi este potrivnică şi atunci o dâră de fum şi flăcări este ultimul drapel pe care îl întinzi, ca un strigăt de adio, pe cerul iubit.” spunea Tudor Greceanu în notările sale.

Eleonora ARBĂNAŞ                         

Acest articol a fost publicat în Diverse. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu